10 rád, ako zvládnuť toxický vzťah v rodine

Toxickí ľudia sú známi aj ako energetickí upíri. Spoznáte ich podľa toho, že vás čas strávený s nimi vyčerpá, prípadne sa pri nich takmer vždy rozhneváte. Čo vtedy, ak máte takúto osobu práve vo svojej rodine?
Toxickí ľudia sú známi aj ako energetickí upíri. Spoznáte ich podľa toho, že vás čas strávený s nimi vyčerpá, prípadne sa pri nich takmer vždy rozhneváte. Čo vtedy, ak máte takúto osobu práve vo svojej rodine? / Foto: Shutterstock

Toxickí ľudia sú známi aj ako energetickí upíri. Spoznáte ich podľa toho, že vás čas strávený s nimi vyčerpá. Existujú rôzne druhy toxických ľudí. Dokážeme sa zbaviť toxického priateľa či priateľky aj kamarátov, ale čo robiť keď máme toxického človeka v rodine a nemôžeme len tak ľahko odísť?


Dôležité je, aby ste akceptovali, že nie každý v rodine je zdravý alebo sa môžete na neho spoľahnúť. Nie všetky rodinné väzby sú vybudované na vzájomnom rešpekte, láske a podpore, alebo nie sú dostatočne pevné. Slovo rodina mnohokrát znamená len to, že zdieľate DNA, a nie to, že ste jeden pre druhého v dobrom aj v zlom. Niektorí členovia rodiny nás dokážu podporiť, iní nám dokážu iba hádzať polená pod nohy. Tiež si musíte pamätať, že toxický člen rodiny môže práve prechádzať ťažkým obdobím. Môže byť chorý, v depresiách, alebo mu môže chýbať základná emocionálna podpora a láska. V takých prípadoch ich treba vypočuť, podporovať ich a starať sa o nich, aj keď vám spôsobujú problémy a vysávajú z vás všetku energiu. Najdôležitejšie však je, že každý toxický človek je iný a má iné potreby, takže ku každému treba pristupovať inak. Na čo by ste mali myslieť, ak máte takýchto ľudí v rodine?

 

1. Nemusí to byť nutne zlá osoba, ale nie je to tá správna osoba, s ktorou chcete stráviť celý deň

Nie všetky rodinné vzťahy sú utrpenie. Mnohé z nich sú s ľuďmi, ktorých máte radi a záleží vám na nich, alebo s ľuďmi, ktorí nie sú vôbec zlí, majú dobré úmysly, ale ich potreby, čo to vyžadujú  a spôsob, akým existujú, vás nútia, aby ste neboli šťastní. Nech je to akokoľvek ťažké, držte si určitý odstup v záujme zachovania vlastného životného priestoru. Nemôžete sa psychicky každodenne ničiť pre dobro niekoho iného. Vaše mentálne zdravie by malo byť pre vás priorita, aj keby to znamenalo menej stráveného času s milovaným členom rodiny, nechať ho úplne odísť, alebo sa dočasne úplne dištancovať.

 

2. Toxickí ľudia sa vedia schovávať za pasívnu agresiu

Pasívne agresívne správanie môže mať veľa foriem, ale všeobecne sa dá charakterizovať ako neverbálna agresia, ktorá prejavuje známky negatívneho správania. Namiesto otvoreného vyjadrenia sa o svojich pocitoch, niekto urobí malé, nenápadné, ale otravné gesto smerom k vám. Namiesto toho, aby vám povedal, čo mu skutočne vadí, tak si nájde malé a malicherné spôsoby, ako vás podpichovať, až pokým vás nenahnevá. Toto sú dva príklady pasívneho agresívneho správania.
Je to osoba, ktorá sa na vás hnevá, nie je k vám otvorená a nekomunikuje priamo a jasne. Mnoho rozumných ľudí by sa za pasívnu agresiu neschovávalo, pokiaľ by nemali pocit, že by za otvorený prejav agresie boli odsudzovaní. Ukážte týmto členom rodiny, že ich beriete takých, akí sú. A ak sa odmietnu správať normálne, asi nemáte na výber, než sa im začať vyhýbať.

 

3. Budú sa vás snažiť šikanovať, ak ich necháte

Veľmi často počuť o šikanovaní práve na školách, ale tá najhoršia a najväčšia forma šikany sa často odohráva práve doma. Nikto nemá právo urážať a šikanovať niekoho iného na základe toho, aký je. Nanešťastie, niektoré osoby nebudú nikdy spokojné, pokiaľ vám doslova neposkáču po egu. Musíte mať silu postaviť sa sami za seba a nedať im voľnosť. Je náročné postaviť sa svojim nepriateľom, ale rovnako náročné je aj postaviť sa proti členovi rodiny. Nikto však nemá nárok na to, aby vás prinútil cítiť sa malým a zbytočným, pokiaľ mu tú moc sami nedáte. Pokiaľ je to možné, konfrontujte ich. Urobte to, čo bude nutné, aby ste mohli zostať sami sebou.

 

4. Predstieranie, že toxické správanie je v poriadku

Pokiaľ si nedáte pozor, toxickí členovia rodiny budú využívať ich správanie, aby získali doma určité výhody a aby im prešlo aj to, čo za normálnych okolností neprejde nikomu. Nedovoľte, aby im to prešlo len preto, že ich nechcete počúvať. Toxickí ľudia sa nezmenia, pokiaľ to nie je nevyhnutné a v takomto prípade by sa nezmenili nikdy, lebo by to vnímali ako výhru. Prestaňte okolo nich chodiť po špičkách a ospravedlňovať im neospravedlniteľné. Pokiaľ sa niekto dospelý vo vašej rodine nevie správať zodpovedne, dospelo a rešpektovať ostatných, je nutné prestať to tolerovať.

 

5. Nemusíte sa kvôli nim zanedbávať

Starajte sa o seba každý deň. Ak žijete s toxickou osobou, tak si nájdite dosť času na oddych, pretože takýto život je príliš náročný. Pokiaľ si nedáte pozor, môže vás to zničiť. To, čo toxickí ľudia robia a hovoria, vás môže prenasledovať ešte mnoho nasledujúcich rokov. Niekedy je to aj ich cieľom, aby vám znepríjemnili život v najväčšej možnej miere. Toxickí ľudia nevedia, prečo sa cítia tak ako sa cítia a nevnímajú potreby iných ľudí. Keďže nemôžete kontrolovať ich správanie, je dôležité, aby ste si aspoň vy zachovali normálne netoxické správanie, cítili sa zdravo a pripravení čeliť negativite, ktorá vás doma očakáva. Na zachovanie si zdravia, ako mentálneho tak aj fyzického, sa odporúčajú meditácie alebo pravidelné cvičenie.

 

6. Ak sa ich toxické správanie zmení vo fyzické ubližovanie, musíte to riešiť legálnou cestou

Prežili ste fyzické týranie v rodine a odpustili ste? Ak ste strávili roky tým, že ste sa snažili veriť, že veci sa zlepšia alebo ste sa dokázali postaviť medzi týraného a tyrana, ste hrdina. Ale už stačilo. Už toho bolo dosť. Ak niekto pravidelne fyzicky ubližuje inej osobe, porušuje tým zákony a mal by byť za to primerane legálne potrestaný a niesť za to zodpovednosť.

 

7. Aj keď je to ťažké, neberte si toxické správanie osobne

Osoba, ktorá sa správa toxicky má problém, nie vy. Zapamätajte si to. Veľmi často sa títo ľudia snažia vsugerovať, že práve vy ste urobili niečo zle. Pocit viny je príliš veľký a dokáže ublížiť sebadôvere aj tých najsilnejších. Nenechajte si to. Pokiaľ si nič nebudete brať osobne, máte omnoho viac slobody. Toxickí ľudia sa nesprávajú zle len k vám, ale aj ku všetkým ostatným. Aj keď situácia možno na prvý pohľad pôsobí osobne, v skutočnosti to nie je o vás. Všetko, čo robia a hovoria, je iba ich vlastným zrkadlom, nie vaším.

 

8. Ak ich budete nenávidieť, budete mať v živote viac toxických aspektov

Určite je ľahké nenávidieť toxickú osobu za jej správanie, ale nenávisť prináša iba viac toxicity do vášho života a to určite nechcete. V tomto prípade teória ‘‘oko za oko, zub za zub‘‘ nefunguje.  Ak sa rozhodnete niekoho nenávidieť, začnete kopať dva hroby- jeden pre vášho nepodareného príbuzného a druhý pre seba. Odpustenie je omnoho ťažšie, ale nevyhnutné a určite lepším riešením pokiaľ sa chcete z danej situácie pohnúť dopredu.

 

9. Ľudia sa menia a toxické vzťahy sa môžu zlepšiť

Aj keď je dôvera nalomená, vzťah sa môže zlepšiť, pokiaľ sú obidvaja ľudia ochotní na ňom pracovať aj v dlhodobom časovom horizonte. Je to bolestivý proces, ktorý si vyžaduje veľa vnútorného dospievania, ale je to možné. Všetky vzťahy sú raz hore a dole. Avšak na zlepšení vzťahu musíte chcieť pracovať obidvaja, nielen jeden.

 

10. Nanešťastie, niekedy je jediným riešením odísť

Váš život patrí len vám, a pokiaľ ho nechcete stráviť celý s toxickou osobou, nemáte na výber nič iné, len odísť. Nemáte kontrolu nad tým, ako sa k vám správajú členovia rodiny, ale nad tým, ako sa zachováte vy, kontrolu máte.  Môžete sa rozhodnúť, že vás ich správanie nebude ovplyvňovať.  Môžete sa rozhodnúť odísť. V dokonalom svete by sme vždy dokázali napraviť všetko, avšak v dokonalom svete nežije nikto z nás. Nevzdávajte sa hneď zo začiatku, no pokiaľ všetko ostatné zlyhalo, rozhodnite sa, aké je najlepšie možné riešenie.

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku