Program SportAnalytik umožňuje zistiť, na aký šport má vaše dieťa talent. Testovaní budú všetci prváčikovia

  Foto: SportAnalytik

18.10.2015 |

SportAnalytik je program určený pre deti od 5 - 15 rokov, ktorý formou jednoduchého testu schopností dieťaťa zistí, na čo má športové predpoklady a odporučí mu šport, ktorý je preň vhodný. Tento program vychádza z kanadského vzoru a vo Vancouveri ho testovali v rámci Olympijských hier v roku 2010 na 100-tisíc deťoch. V súčasnosti u nás môžu na takéto testovanie rodičia prihlásiť svoje dieťa za poplatok 33€.

 

Ako testovanie prebieha

Spoločnosť na svojej stránke uvádza niekoľko dátumov, kedy sa vaše dieťa môže testovania zúčastniť. Stačí sa iba zaregistrovať a uhradiť poplatok. Športový deň trvá približne 2-3 hodiny a pomocou 8 disciplín tréneri odhalia fyzické dispozície detí, ako sú rýchlosť, obratnosť, výbušnosť, alebo vytrvalosť.

Zistené výkony sa vyhodnocujú individuálne pre každé dieťa a potom sa porovnávajú s nárokmi jednotlivých športov.

Výsledkom je identifikácia športového talentu každého dieťaťa a na mieru zostaveného odporúčania vhodných športov (vrátane kontaktov na oddiely v okolí).

Poslaním SportAnalytika nie je selektovať profesionálnych športovcov, ale prinášať každému dieťaťu radosť z objaveného športového nadania.

 

Odhalenie fyzických dispozícií vášho dieťaťa sa uskutoční pomocou 8 aktivít. Každá z aktivít testuje inú fyzickú schopnosť. Testovanie sa deje zábavnou a hravou formou v kolektíve ostatných detí.

Testované disciplíny, ktoré rodičom napovedia, na aký šport má dieťa nadanie:

  1. 30 m šprint (rýchlosť)
  2. stoj na jednej nohe (rovnováha)
  3. skok do výšky (výbušnosť)
  4. sedy - ľahy (silová vytrvalosť)
  5. člnkový beh (obratnosť)
  6. hlboký predklon (pružnosť)
  7. hod basketbalovou loptou (sila)
  8. 800 m beh (aerobná vytrvalosť)

 

Testovať sa budú v školách prváčikovia i tretiaci

Slovenská vláda tento týždeň schválila, že štát začne s celoplošným testovaním prváčikov základných škôl na ich športové schopnosti. Kontrolné testy sa budú vykonávať v treťom ročníku základnej školy. Výsledkom by malo byť odporúčanie či má dieťa lepšie predpoklady na futbal alebo na vodné pólo. Minister školstva, Juraj Draxler, pre televíziu Markíza uviedol, že výstupom by malo byť odporúčanie pre rodičov: „Vaše dieťa má futbalový talent, alebo môže byť budúcim Wimbledonským víťazom. Zvážte, či sa mu nechcete v tomto smere venovať.“

Ministerstvo najprv bude testovať 100 žiakov, neskôr 200 a popritom technicky zabezpečí všetky potrebné záležitosti, aby sa s testovaním mohlo začať na všetkých základných školách. Zatiaľ nie je jasné, kto bude za testovanie zodpovedný. Či budú zodpovední za tieto testy telocvikári alebo súkromná firma. Podľa predpokladov sa začne s testovaním celoplošne najskôr o 3 roky.

 

Zdieľať na facebooku