Rodinné dovolenky majú na deti pozitívny dlhotrvajúci vplyv

Rodičia často míňajú neprimerane veľa peňazí na nové hračky alebo značkové oblečenie, ktoré však pre deti nemajú takú hodnotu.
Rodičia často míňajú neprimerane veľa peňazí na nové hračky alebo značkové oblečenie, ktoré však pre deti nemajú takú hodnotu. / Foto: Bigstock

Dovolenka. Tak veľmi po nej túžime, myslíme na ňu počas chmúrnych zimných a tmavých dní. V jednej ruke zmrzlina, druhá ruka okolo pása partnera, keď sa pomaly naboso prechádzate po piesočnatej pláži a okolo vás šantia vaše deti. Dokonalá chvíľa, ktorá síce rýchlo odznie, ale v pamäti nám zostáva navždy. Úžasné pocity, dobrá nálada a šťastné spomienky si však z dovoleniek neodnášajú len rodičia, ale aj deti. Pre ne je dovolenka jedným z najkrajších darov.


Vedci už dlhšie prinášajú dôkazy o tom, že pri váhaní nad rozhodnutím ako potešiť svoje dieťa, by sme mali zavrhnúť úmysel minúť šialené peniaze na najnovšiu hračku, ktorá aj tak onedlho skončí zaprataná v koši alebo zaprášená na povale. Prikláňajú sa skôr k myšlienke, že obdarovať deti zážitkom im dá viac potešenia, radosti, pozitívnych emócií. Teraz prinášajú na stôl ďalšie fakty, ako dokáže spoločný rodinný čas na dovolenke zásadne ovplyvniť deti.

 

Vytvára šťastné spomienky

Zaujímavý pohľad na pocit šťastia priniesol britský výskum, v ktorom takmer polovica účastníkov (49%) uviedla, že ich najšťastnejšia spomienka sa spája práve s rodinnou dovolenkou. Tretina z nich si dokonca detailne vybavila spomienky na dovolenku s rodičmi. Jednej štvrtine dokonca práve tieto spomienky pomohli v náročných časoch. Zaujímavé je, že vo Veľkej Británii napríklad funguje národná charitatívna organizácia Asociácia rodinnej dovolenky (Family Holiday Association), ktorej cieľom je pomáhať nízko príjmovým rodinám, aby mohli ísť na dovolenku. Jej riaditeľ o uvedenom výskume povedal: „Spomienky na radostné rodinné zážitky z detstva, fungujú ako studnica šťastia a majú tak veľkú silu, že nám v náročných chvíľach dospelého života dokážu priniesť vytúženú úľavu.“

No nejde iba o šťastie a radosť z krásnych zážitkov. Dovolenka prináša deťom oveľa viac. Vedci z Torontskej univerzity zistili, že ak dáte dieťaťu zážitok namiesto hračky, budujete si so synom či dcérou silnejšie puto. Autorka štúdie, Cindy Chan, vysvetlila: „Dôvod, prečo zážitkové dary posilňujú sociálne väzby je ten, že vyvolávajú emócie. Takýto podarúnok v obdarovanom vzbudzuje silnú emocionálnu odozvu, keď ho prijímateľ prežíva, napríklad strach a hrôzu na safari, vzrušenie z rockového koncertu alebo upokojenie vo wellnesse. To všetko je emocionálne silnejšie, než materiálne vlastníctvo.“ Takéto dary však môžu byť drahé, preto odborníci radia prispôsobiť ich svojim možnostiam. Podobný pozitívny efekt má napríklad hudba zo soundtracku z rozprávky, na ktorú sa išla pozrieť celá rodina, alebo zarámovaná fotografia z príjemného výletu do lesa.

 

Stimuluje rozvoj mozgu

Cestovanie tiež pozitívne ovplyvňuje vývoj mozgu dieťaťa. Detská psychologička Margot Sunderland, riaditeľka vzdelávacieho centra pre mentálne zdravie detí v Británii, tvrdí, že novinky a zaujímavosti, ktoré počas dovolenky zažívame, aktivujú určité časti mozgu, najmä tzv. systém pátraj - nájdi. Tento zostáva v známom a stereotypnom domácom prostredí v úzadí, nemá veľa príležitostí na rozvoj. Vďaka nemu však mozog v predných lalokoch rastie a stimuluje sa, čím podporuje kognitívne funkcie, sociálnu inteligenciu a správanie zamerané na dosiahnutie cieľa, čo sa neskôr, v dospelom živote, môže deťom zísť. V konečnom dôsledku tiež zvyšuje IQ, pretože podporuje schopnosť učiť sa a celkovú duševnú a fyzickú pohodu.

Dovolenka tiež prináša úľavu od stresu a oddych od každodenných povinností, čo je benefit nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Keď sa vedci podujali zistiť, ako pociťujú stres naše deti, výsledky ich nepotešili. Až 79 % detí vo veku od 8 do 14 rokov z celkového počtu 754 uviedlo, že stres prežíva pravidelne. Na druhej strane, 77 % detí povedalo, že necítia žiaden stres, keď si rodičia vezmú v práci voľno a venujú sa im. Preto je dôležité vedieť, aký zásadný a dlhotrvajúci dopad má stres na detský mozog a telo. Spomaľuje rast mozgu, čím umožňuje vznik zárodkov úzkosti, depresie, podliehaniu stresu a tlaku. Negatívne ovplyvňuje učenie sa a pamäť, spôsobuje problémy s pozornosťou a zvládaním emócií, pretože tieto časti mozgu sa vyvíjajú práve v tomto období.

Preto vedci rodičom odporúčajú, ak chcú pomôcť svojim deťom znížiť ich zaťaženie a stres, mali by zvážiť aj možnosť rodinnej dovolenky. Navyše, odstránením napätia v rodine sa zlepšuje aj interakcia medzi členmi, čo je základ kvalitného vzťahu.

Pobyt vonku, ktorého si deti na dovolenke dokážu užiť do sýta, má tiež zásadný dopad na vývoj detí. Zlepšuje pozornosť a schopnosť sústrediť sa už po pol hodine denne. Dokonca jeho pozitívny vplyv vedci už zmerali aj u detí s ADHD, ktorým ho odporúčajú ako súčasť liečby. Užiť si ho však môžu aj dospelí, pretože príroda upokojuje telo, znižuje tlak, výšku stresového hormónu a tiež cholesterolu.

Prečítajte si tiež: S deťmi cestujú do exotiky niekoľko krát ročne. Tvrdia, že to, čo zažijú pri cestovaní, ich nenaučí žiadna škola

 

Dovolenka nemusí stáť veľa

Na jednej strane sami cítime, že dovolenka prináša jedinečné okamihy a úžasné chvíle s rodinou, no na druhej strane fakt je, že nie každá rodina si môže dovoliť na dovolenku ísť. Napríklad na letné dovolenky chodí menej ako polovica Slovákov (43%), pričom tí, ktorí zostávajú doma uvádzajú ako hlavný dôvod financie. Naopak, tí, ktorí by peniaze na oddych aj mali, napríklad ľudia s platom nad 1 500 eur, si dovolenku odopierajú kvôli pracovnej vyťaženosti. Lenže pre šťastie detí nemusíte preletieť polovicu sveta, aby ste sa slnili na pláži s bielym pieskom. Ani tam nemusíte tráviť dva týždne a minúť majland. Deťom stačia spoločné rodinné zážitky, napríklad výlet do lesa, opekanie pri vode, prípadne stavanie vtáčej búdky u babky a dedka na dvore. Niekedy je ten dvor dokonca lepší ako Disney World.

 

Foto: Bigstock

Ako ušetriť na dovolenke s deťmi:

  • Využite rodinné vzťahy. Choďte na dovolenku vo väčšom počte ako je vaša malá nukleárna rodina. Vezmite babky a dedkov, ujov, tety, švagrov, švagriné, sesternice, bratrancov a pod. Ako skupina môžete získať rôzne zľavy alebo aj veci úplne zadarmo. Ak bývajú členovia rodiny ďalej, už len ich návšteva môže byť zaujímavá dovolenka, navyše môžete mať ubytovanie či stravu úplne zadarmo.
  • Správajte sa ako miestni. Využívajte miestnu verejnú prepravu, sledujte napríklad, ako sa z letiska do hotela vezú domáci, kam chodia na obedy, večere, na pláž. Vyžívajte ponuku jedál miestnych trhov, zvyčajne sú tam čerstvé potraviny a navyše lacnejšie ako v hotelovej reštaurácii. Nechoďte len na turisticky vychytené miesta, navštívte aj odľahlejšie časti, pocíti to nielen vaša peňaženka, ale zažijete aj inú kultúru.
  • Nekupujte novú výbavu. Na dovolenku nepotrebujete kupovať nové tričká, šaty, sukne, tenisky. Už aj tak toho máte dosť. Deti si nebudú pamätať dovolenku, lebo mali na nej najnovší model plaviek. Budú si ju pamätať, lebo ste sa im venovali a bolo im s vami úžasne.

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku