10 tipov, ako sa uvoľniť po náročnom dni

Oddych a relaxácia sú v dnešnom svete čoraz náročnejšie. Niekedy na relaxáciu nezostáva čas alebo ju robíme nesprávnym spôsobom.
Oddych a relaxácia sú v dnešnom svete čoraz náročnejšie. Niekedy na relaxáciu nezostáva čas alebo ju robíme nesprávnym spôsobom. / Foto: Pexels

Sú dni, keď sa môžeme cítiť veľmi unavení alebo vystresovaní. Ako sa čo najrýchlejšie zrelaxovať?

Veľa ľudí ťažko pracuje a prežívajú náročné dni. Cítia, že potrebujú oddych, ale niekedy už ani  nevedia, ako oddychovať čo najefektívnejšie. Oddych a relaxácia sú v dnešnom svete čoraz náročnejšie. Niekedy na relaxáciu nezostáva čas alebo ju robíme nesprávnym spôsobom. Pozrime sa na niekoľko jednoduchých spôsobov, vďaka ktorým si môžete vyčistiť hlavu, zregenerovať telo, zlepšiť si náladu a pozitívne sa naladiť.

 

1. Uvarte si dobrý čaj

Najmä zelený čaj obsahuje silné antioxidanty a nedávne štúdie preukázali jeho schopnosť bojovať proti chronickým ochoreniam, ktoré ovplyvňujú činnosť srdca a metabolizmus organizmu. Mnoho štúdií však podporuje tvrdenie, že pitie čaju má aj významnú relaxačnú schopnosť. Štúdia z roku 2013 zistila, že príjem zeleného čaju podporuje tvorbu serotonínu a dopamínu v organizme, čo vedie k upokojeniu a k pocitom radosti. Tiež sa ukázalo, že rozmarínový čaj má tiež antidepresívne účinky. Skvelý je však aj harmančekový či šípkový čaj. Po príchode z práce je vhodné piť aj  rooibos, ktorý neobsahuje kofeín, ale má vysoký obsah minerálnych a ďalších prospešných látok. Tento čaj pomáha aj pri liečbe nespavosti, bolestiach hlavy, vysokom krvnom tlaku a nervovom vypätí.

 

2. Tancujte

Že pohyb vedie k uvoľneniu, už určite dávno viete. Aj keď vám nie je úplne do spevu a bežná pohybová rutina nemusí byť pre vás vôbec lákavá, skúste sa premôcť a vyskúšajte tanec. Skúste sa uvolniť a pustite si svoju obľúbenú, najlepšie veselú, ba až bláznivú pesničku. Ideálne je, keď máte dom alebo byt len pre seba a nikto vás neruší. Ak to tak je, pustite si hlasno hudbu, tancujte, skáčte, bláznite sa. O chvíľu budete mať lepšiu náladu a budete sa usmievať.

 

3. Počúvajte hudbu

Nie každý má chuť na tanec. Niekto si lepšie oddýchne pri relaxačnej hudbe. Počúvanie obľúbenej, ideálne nejakej ľahkej a pozitívne naladenej hudby, dokáže niektorých ľudí rýchlo nabiť novou energiou. Odborníci tvrdia, že je dôležité počúvať relaxačnú hudbu či autentické zvuky prírody, ako je spev vtákov, hlasy veľrýb a delfínov, šumenie lístia, morských vĺn, dážď... Počúvanie týchto zvukov dokáže človeka vrátiť k prirodzenej a vrodenej harmónii. Napríklad pomalá a monotónna hudba spomaľuje tep srdca, frekvenciu dychu a frekvenciu mozgových vĺn. Vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia, bolesť hlavy, napätie a nespavosť lieči upokojujúca hudba. 

 

4. Uvoľnite sa písaním

Oddajte sa naplno zapisovaniu svojich aktuálnych myšlienok alebo okamihov, ktoré vo vás zanechali silné pocity. Začínajte päťminútovkami, neskôr čas predlžujte na pätnásť alebo dvadsať minút. Nebráňte sa irónii ani sarkazmu. Máte chuť poriadne si zanadávať? Nech sa páči. Píšte, kým sa vám neuľaví. Keď budete svoje záznamy neskôr čítať, možno sa dobre zasmejete. Písanie je skvelý spôsob, ktorý pomáha okrem iného znižovať aj vyčerpanosť. Umožňuje človeku triediť si myšlienky a môže zabezpečiť poriadok a pokoj pre nepokojnú myseľ. Každý má občas nejaké problémy alebo cíti nekonečnú únavu. Tým, že o tomto stave niečo napíšete, vám pomôže ešte lepšie pochopiť, čo sa vlastne deje okolo vás a vo vás. Pochopenie a uvedomenie si seba samého sú základné elementy, ktoré tvoria  základ osobného rozvoja. Písať môže každý, a to kdekoľvek a kedykoľvek. Nemusí mať na to špeciálny talent. Veď človek nepíše knihu pre iných, píše si len sám pre seba. 

 

5. Urobte si masáž tváre

Na tvári je veľké množstvo nervových zakončení, preto je automasáž nielen príjemná, ale aj upokojujúca. V hlave sa sústreďujú pocity zahltenia a strachu, takže máte pocit, že vám z neustáleho prúdu myšlienok čoskoro vybuchne hlava. Automasáž nemusíte robiť podľa žiadneho presného postupu. Môžete to urobiť napríklad tak, že  v dlaniach rozohrejte trochu obľúbeného krému alebo voňavého oleja a končekmi prstov premasírujte čelo a spánky, koreň nosa aj líca. 

 

6. Smejte sa

Dnes účinky smiechu študuje už aj veda, jej odborný vedecký názov je gelotológia, podľa gréckeho slova gelos, teda smiech. Vypracovala a ďalej rozvíja nové stratégie terapeutického smiechu. Podľa zistení pacient, ktorý má dobrú náladu, totiž lepšie znáša bolesti a rýchlejšie sa uzdraví. Smiech a dobrá nálada vyvoláva pocit optimizmu, ktorý dá chuť žiť a bojovať, posilňuje imunitný systém, pomáha liečiť astmu, migrénu, bolesti chrbtice i sexuálne poruchy. Počas smiechu hlboko dýchame, čo povzbudzuje naše srdce, rozširuje hrudný kôš a pľúca. Pohyby svalstva masírujú tráviaci systém. Zvyšuje sa aj tvorba endorfínov, tzv. hormónov šťastia, ktoré zmenšujú bolesti hlavy, zubov a svalstva. Smiech povzbudzuje krvný obeh, funkciu pečene, žlčníka, posilňuje pohyb čriev. Odstraňuje z nás toxíny a odháňa zlé myšlienky. Už po minúte smiechu sa nám zostrujú zmysly: lepšie vidíme, počujeme, cítime. Vďaka smiechu sa nám do pľúc dostáva trikrát viac vzduchu ako počas obyčajného dýchania. Terapia smiechom je účinnou zbraňou proti všetkým bolestiam a depresiám. Smiech a dobrú náladu možno trénovať práve tak ako čokoľvek iné.  Ako deti sme sa smiali v priemere tristokrát za deň, teraz v dospelosti podľa štatistík len pätnásťkrát. Ako to zmeniť? Skúste bláznivé grimasy pred zrkadlom, alebo sa jednoducho začnite smiať nahlas. Možno sa budete cítiť chvíľu trápne, ale čoskoro sa začnete smiať sami sebe a zvukom, ktoré vydávate. 

 

7. Začnite robiť poriadok

Niekomu pomáha vyčistiť hlavu a uvoľniť sa po náročnom dni to, že začne robiť poriadok v byte alebo v šatníku. Poriadok vo veciach podporuje čistú myseľ. Život v neporiadku je psychicky vyčerpávajúci a udržiava nás v napätí. Ako radí populárna expertka na upratovanie Marie Kondo, nechajte si len tie veci, ktoré vás naozaj tešia. Bude vám lepšie nielen po samotnom triedení vecí, ale vždy, keď skriňu otvoríte, pretože budete intuitívne vedieť, kde siahnuť. 

 

8. Vyberte sa do prírody

Trávenie času v prírode je úžasný spôsob, ako si oddýchnuť od starostí. Príroda tiež môže byť miestom, kde môžete meditovať, písať, cvičiť, vykonávať rôzne aktivity, ktoré vám pomôžu spracovať vašu úzkosť alebo sa zbaviť pocitu únavy. Vône lesa majú silný vplyv na naše zdravie a emócie. Zdá sa, že pachy sú úzko späté s emocionálnym centrom v našom mozgu. Preto niektoré pachy a vône môžu vzbudiť pocit nostalgie alebo iných rôznych emócií týkajúcich sa našej minulosti. Závery štúdie, ktorú vykonali výskumníci z Kyoto University ukazujú, že pobyt v prírode je rozhodujúci pri znižovaní chronického stresu. Ako vysvetlenie uvádzajú, že borovica, jedľa, cédrové a cyprusové stromy obsahujú fytoncidy ako alfa-pinén a beta-pinén. Práve tieto esenciálne oleje, ktoré obsahujú mnohé rastliny a stromy, znižujú hladiny stresového hormónu kortizol.

 

9. Cvičte, športujte, hýbte sa

Cvičenie predstavuje jednu z najlepších zdravotných aktivít vďaka svojim kardiovaskulárnym účinkom. Rovnako má však úžasný vplyv na duševné zdravie. Predstavuje vynikajúci spôsob, ako zo seba vydať prebytočnú energiu, ktorá poháňa úzkosť a podporuje tvorbu endorfínov. Pomáha tiež vyčistiť si hlavu a upokojiť sa po náročnom dni. Pri športovaní telo uvoľňuje zvýšené množstvo endorfínov, tzv. hormónov šťastia. Ich hladina v krvi vzrastá už po desťminútovom cvičení. Ešte 30 minút po fyzickej námahe si telo udržuje približne desaťnásobné množstvo endorfínov. Pri športovaní si človek aj dobre oddýchne. Stres a problémy sa pri cvičení dostávajú na vedľajšiu koľaj, lebo sa zameriavate hlavne sami na seba a po cvičení máte radosť z toho, že ste nabrali novú energiu. Je dokázané, že cvičenie zlepšuje náladu a znižuje pocity depresie, úzkosti a stresu. Je to vďaka zmenám v mozgu, ktoré regulujú stres a úzkosť. Cvičenie zvyšuje množstvo endorfínov, ktoré pomáhajú vytvárať pozitívne pocity a znižujú vnímanie bolesti. Nezáleží na tom, ktorému športu sa venujete. Vaša nálada sa môže zlepšiť pri akomkoľvek športe.

 

10. Praktizujte dychové cvičenia

Všetky bunky nášho tela potrebujú kyslík na premenu prijatých živín, ktoré nám následne dodávajú pre život potrebnú energiu. Okrem tejto základnej funkcie je všeobecne známe, že správnym dýchaním dokážeme ovplyvniť aj naše emócie a aktuálne prežívanie. Počas prechádzky na čerstvom vzduchu všetci radi dýchame zhlboka, ale sústredené hlboké dýchanie je ešte o niečo viac. Ak sa zameriate na to, ako dýchate, z každého nádychu vstrebávate novú energiu. Dychové cvičenia je vhodné robiť najlepšie ráno alebo večer. Sú dni, keď pre únavu nedokážeme zaspať. Opäť pomôže cielená práca s dychom. Sadnite si vzpriamene na stoličku a zhlboka sa nadýchnite . Predstavte si, ako životodarná energia zo vzduchu prúdi cez váš nos až pod pupok. Zadržte na 3 až 4 sekundy dych a pomaly vydýchnite. Aby mal tento cvik efekt, venujte sa mu aspoň 15 minút.

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Stres, Zdravie
Zdieľať na facebooku