Smiech lieči. Naučte sa smiať aj vtedy, keď vám nie je do smiechu

Smiech a dobrú náladu možno trénovať práve tak ako čokoľvek iné.
Smiech a dobrú náladu možno trénovať práve tak ako čokoľvek iné. / Foto: Unsplash

Hoci schopnosť smiať sa máme vrodenú, s pribúdajúcimi rokmi sa smejeme čoraz menej. Kým deti sa za deň rozosmejú asi štyristokrát, dospelých niečo rozveselí ledva dvadsaťkrát a aj to musia mať veselú povahu. Ako sa naučiť viac smiať a mať častejšie dobrú náladu? Vyskúšajte niektoré z nasledujúcich hier a techník.

 

Viera v liečivú silu smiechu bola rozšírená medzi ľuďmi už v minulosti. Grécky filozof Demokritos, ktorý sa na svoju dobu dožil neobyčajne vysokého veku, neskrýval, že za svoj dlhý vek vďačí aj smiechu. Tento filozof tvrdil, že každý liek možno nahradiť smiechom, ale žiadnym liekom nemožno nahradiť smiech. Liečivé účinky smiechu poznajú mnohé národy sveta. Napríklad mnohé africké kmene liečia smiechom ťažko sa hojace rany, choroby zažívacieho systému a choroby pľúc. Dnes účinky smiechu študuje už aj veda, jej odborný vedecký názov je gelotológia, podľa gréckeho slova gelos, teda smiech. Vypracovala a ďalej rozvíja nové stratégie terapeutického smiechu. Podľa zistení pacient, ktorý má dobrú náladu, totiž lepšie znáša bolesti a rýchlejšie sa uzdraví. Smiech a dobrá nálada vyvoláva pocit optimizmu, ktorý dá chuť žiť a bojovať, posilňuje imunitný systém, pomáha liečiť astmu, migrénu, bolesti chrbtice i sexuálne poruchy. Počas smiechu hlboko dýchame, čo povzbudzuje naše srdce, rozširuje hrudný kôš a pľúca. Pohyby svalstva masírujú tráviaci systém. Zvyšuje sa aj tvorba endorfínov, tzv. hormónov šťastia, ktoré zmenšujú bolesti hlavy, zubov a svalstva. Smiech povzbudzuje krvný obeh, funkciu pečene, žlčníka, posilňuje pohyb čriev. Odstraňuje z nás toxíny a odháňa zlé myšlienky. Už po minúte smiechu sa nám zostrujú zmysly: lepšie vidíme, počujeme, cítime. Vďaka smiechu sa nám do pľúc dostáva trikrát viac vzduchu ako počas obyčajného dýchania. Terapia smiechom je účinnou zbraňou proti všetkým bolestiam a depresiám. Smiech a dobrú náladu možno trénovať práve tak ako čokoľvek iné. Pozrime sa na niektoré spôsoby, ktoré nám v tom môžu pomôcť.

 

Ráno sa usmejte na seba

Keď ráno vstanete, možno nemáte chuť usmievať sa a už vôbec nie vtedy, keď sa na seba pozeráte v zrkadle. Tento pocit je však potrebné len prekonať a postupne si zvyknete. A ak vám naozaj nie do smiechu a neviete sa prekonať, môžete si trochu pomôcť tak, že položíte špičky prstov kúsok nad dolnú čelusť a vytiahnete nimi kútiky úst nahor. Myseľ je ráno veľmi citlivá a do nového dňa takto máte väčšiu šancu vykročiť veselšie.

 

Ako si urobiť dobrú náladu večer?

Ak chcete dobre zaspať a pozitívne sa naladiť, môžete vyskúšať tento cvik. Ľahnite si na chrbát a rukami aj nohami začnite hrabať vo vzduchu a hlasno sa pri tom smejte. Spočiatku býva tento smiech nútený, ale už po chvíli pocítite uvoľnenie a začnete sa smiať sami od seba.

 

Hra pred zrkadlom

Najskôr sa pred zrkadlom tvárte vážne a seriózne. Potom sa zatvárte veselo a uvoľnene. Veselé náznaky v tvári sa stanú čoraz zreteľnejšie, postupne bude výraz tváre prechádzať do jasného úsmevu. Možno sa úplne rozosmejete. Skúste to hlavne vtedy, ak nemáte dobrú náladu. Za pokus to stojí. Zo začiatku to môže ísť veľmi ťažko a bude vám to všetko pripradať nezmyselné, napriek tomu pokračujte, kým nepríde skutočný, spontánny smiech. Tí, ktorí to vyskúšali, tvrdia, že vďaka tejto hre majú aj niekoľko hodín dobrú náladu a nadšenie do akejkoľvek činnosti.

 

Dychový smiech

Kdekoľvek ste a máte chvíľku čas, si uvedomujte  vdychovaný a vydychovaný vzduch. S nádychom si opakujte vdychujem pokoj a pohodu, s výdychom vydychujem zlú náladu a negatívne emócie. A potom ešte povedzte, že sa usmievate na celý svet. A skúste sa naozaj usmiať. Najmä vtedy, keď máte rušný deň, cvičenie vás upokojí a prinesie potrebné uvoľnenie.

 

Masáž kútikov úst

Ak prežívate dlhodobo smútok, strach, depresiu a obavy, nastáva útlm energetického systému a poklesnú svaly na tvári a aj kútiky úst. Masáž svalov v okolí úst vám pozdvihne kútiky úst a prinesie uvoľnený výraz tváre. Ruky si zahrejte trením o seba a pomocou palca a ukazováka pravej ruky sa dotknite oboch kútikov úst. Ľahko ich stlačte a vytiahnite o dva až tri centimetre nahor a uvoľnite. Opakujte viackrát.

 

Joga smiechu

Jogu smiechu vytvoril v roku 1995 indický lekár Madan Kataria. Je to koncept, v ktorom sa spájajú jednoduché dychové cvičenia spolu s cvikmi, ktoré vyvolávajú smiech. Dôraz sa nekladie na presné prevedenie cvikov, ale podporuje sa hravosť, kreativita, vyjadrenie vlastnej osobnosti. Koncept jogy smiechu je založený na vedecky overenom fakte, že naše telo nerozlišuje medzi „predstieraným“ a „skutočným“ smiechom. Oba druhy smiechu produkujú rovnaký koktejl chemických látok šťastia. Keďže sa však cvičí skupinovo, zvyčajne má smiech tendenciu prechádzať do skutočného smiechu. Funguje tu fenomén prirodzenej nákazlivosti smiechom. V súčasnosti funguje viac ako desaťtisíc klubov smiechu vo viac ako 65 krajinách sveta a joga smiechu sa využíva v mnohých oblastiach. Takéto centrá existujú aj na Slovensku. Joga smiechu znižuje stres, výrazne uvoľňuje telo i myseľ, zvyšuje radosť zo života, spaľuje kalórie, podporuje psychické a fyzické zdravie.

 

Liečivá meditácia – vnútorný úsmev

Taoisti v Číne sa učili trvalému vnútornému úsmevu – smiechu pre seba, ktorý pomáha udržiavať zdravie, spokojný a dlhý život. Zdôvodňovali to veľmi poeticky a hovorili, že smiať sa v sebe je ako kúpanie sa v láske. Žiť s vnútorným úsmevom je žiť v harmónii so sebou. Tak sa môžete stať svojím najlepším priateľom. A čo je ešte dôležitejšie, ak sa vďaka meditácii naučíte vnútorným úsmevom uvoľňovať jednotlivé orgány, môžete to využiť v situácii, keď to vyžaduje váš zdravotný stav.

 

Aj farby pomáhajú vyčariť úsmev na tvári

Každá farba má svoju energiu. Dokážu nabudiť, dodať nám energiu, rozosmiať alebo nás naopak upokojiť. Žltá farba je  najjasnejšia farba pre ľudské oko. Žltá je farba slnka, ktoré nám dodáva energiu a dobrú náladu. Produkuje tzv. pocit tepla, vzbudzuje veselosť, stimuluje duševnú činnosť. Podľa viacerých odborníkov ide o emocionálne najsilnejšiu farbu. Tmavšie odtiene však pôsobia úzkostlivo, vyvolávajú strach a tieseň. Naopak, žiarivé žlté odtiene podporujú jasné uvažovanie, ľahké a čisté myslenie.

 

Vyhľadávajte situácie, v ktorých existuje dôvod na úsmev

Ak sa to len trochu dá, vyhľadávajte spoločnosť veselých ľudí. Počúvajte alebo rozprávajte veselé historky a anekdoty. Nevyhýbajte sa zábavám, veselým stretnutiam a úprimnej komunikácii so skutočnými priateľmi alebo prirodzenými ľuďmi, ktorí sa na nič nehrajú a sú sami sebou. V takejto spoločnosti sa vám bude dať rýchlo a dobre uvoľniť. Pozerajte komédie alebo rôzne humoristické relácie. Tešte sa z maličkostí a často za ne úprimne ďakujte. Aj tento zvyk vám bude pomáhať zlešovať náladu. Dr. P. Murali Doraiswamy, profesor na univerzite Duke University Medical Center, vyhlásil: „Ak by bola vďačnosť droga, bola by celosvetovo najpredávanejším produktom na udržovanie a podporu zdravia, šťastia a všetkých orgánových systémov.“ Štúdie ukázali, že vďačnosť produkuje množstvo merateľných hodnôt v ľudskom tele. Wendy Mendes  z University of California vo svojej prednáške uviedla, že boli zistené lepšie zdravotné výsledky v týchto parametroch ovplyvňujúcich zdravie človeka:

  • hormóny šťastia (serotoníny a norepinefriny),
  • reprodukčné hormóny (testosteróny),
  • hormóny dôvery a lásky (oxytocíny),
  • hormóny spojené s poznávaním a pôžitkom (dopamíny),
  • protizápalové a imunitné systémy (cytokinéza),
  • stresové hormóny (kortizoly),
  • krvný tlak a kardiovaskulárny tep srdca,
  • obsah cukru v krvi.
     

Slnko tiež pomáha vyčarovať úsmev na tvári

Všimli ste si niekedy, ako sa vám nálada zlepšuje počas slnečného dňa?  Všimli ste si, že keď slniečko svieti, ľudia sa viacej usmievajú? Je to spôsobené tým, že slnečné svetlo výrazne zvyšuje úroveň endorfínov a vitamín D, ktorý je produkovaný slnkom, prispieva tiež ich k produkcii. Výborným riešením je spojenie cvičenia a slnečného svitu, teda fyzická aktivita na čerstvom vzduchu počas slnečného dňa.

 


Zdroje:
M. Atkinson: Masáže vlastníma rukama
E. Corsi: Automasáže
B. Bäumlová: Tajemství lidského úsměvu
K. Neršpor: Léčivá moc smíchu
Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku