Stresuje vás cestovanie s deťmi v aute? Vyskúšajte techniku 1-2-3

Cestovanie v aute s dieťaťom môže rodičov privádzať aj do náročných a nebezpečných situácií. A situáciu ešte často zhoršuje i to, že rodičia vedia, že ich výchovné možnosti počas šoférovania sú dosť obmedzené.
Cestovanie v aute s dieťaťom môže rodičov privádzať aj do náročných a nebezpečných situácií. A situáciu ešte často zhoršuje i to, že rodičia vedia, že ich výchovné možnosti počas šoférovania sú dosť obmedzené. / Foto: Bigstock

Cestovanie v aute s dieťaťom môže rodičov privádzať aj do náročných a nebezpečných situácií. A situáciu ešte často zhoršuje i to, že rodičia vedia, že ich výchovné možnosti počas šoférovania sú dosť obmedzené. Ako si poradiť v týchto situáciách?

 

Môžete využiť napríklad techniku 1-2-3. Najprv sa pozrime, ako technika 1-2-3 funguje v bežných podmienkach, napríklad doma. Predstavte si napríklad takúto situáciu. Vaše štvorročné dieťa poriadne vyvádza. Kričí, plače a je nespokojné. Takéto situácie sa opakujú takmer každý večer. Už ste vyskúšali množstvo výchovných metód, ale nič nezabralo. Takže môžete ešte skúsiť techniku 1-2-3. Metóda sa využíva takto:

 

1. Pozrite sa uprene na svoje nahnevané a plačúce dieťa, ukážte jeden prst a povedzte pokojne, jasnezároveň výrazne: „To je jeden!“ 

 

2. Dieťa to asi nezaujíma, takže musíte pokračovať ďalej. Necháte uplynúť pár sekúnd, potom zodvihnete dva prsty a poviete: „To sú dva!“ Nič viac nepoviete. Možno záchvat dieťaťa pokračuje ďalej, a tak musíte pokračovať aj vy.

 

3. Približne po piatich sekundách zdvihnite tri prsty  a povedzte: „To sú tri!“

 

Čo robiť ďalej? Vaše dieťa dostalo dve možnosti – jednotku a dvojku – aby sa upokojilo. Ak tak neurobilo, premárnilo svoje možnsoti a za to musí niesť nejaký dôsledok. Tým dôsledkom môže byť oddychový čas (približne jedna minúta na každý rok dieťaťa) alebo ním môže byť nejaká alternatíva. Môže to byť strata nejakej obľúbenej činnosti, určitej výhody, odobratie hračky, na určitú dobu, odchod do postele o 15 minút skôr, o jedno euro nižšie vreckové, žiadna elektronická zábava niekoľko dní a podobne. Po uplynutí trestu odborníci odporúčajú rodičom mlčať a neprejavovať žiadne emócie. Ak sa v nasledujúcich minútach slušne správa, je dobré ho pochváliť. V pomerne krátom čase pri uplatňovaní tejto metódy sa môže stať, že budete menej kričať a prestanete sa s s dieťaťom hádať. Dôležité je, aby rodič pri uplatňovaní metódy hovoril minimálne. Rozprávaním sa totiž odvádza pozornosť dieťaťa od potreby dobre sa správať. Existuje veľa detí, ktoré preferujú hádky s rodičmi a práve toto mlčanie ich motivuje k zmene správania. Počítajte pevne, ale s rešpektom, váš hlas môže byť nenútený, ale zároveň aj trochu prísny. Kúzlo metódy spočíva v tom, že ak rodič nehovorí okrem počítania nič iné a zostáva ticho, padá zodpovednosť za správanie dieťaťa priamo a jedine na jeho vlastné plecia. Keď prichádza situácia, že začínate počítať, vaše mlčanie musí byť hlasnejšie ako vaše slová.

 

Ako využiť techniku 1-2-3 v aute?

Rodičia, ktorí poznajú túto techniku, v aute ju využívajú tak, že rátajú do troch a ak sa dieťa neupokojí, tak zastanú na kraji cesty alebo na parkovisku. Keď dieťa vidí, že ste zastali a nič nehovoríte, túto situáciu vníma ako dosť dramatickú a väčšinou sa potom už upokojí. Ak v priebehu ďalšej cesty musíte techniku zopakovať, okrem toho, že na chvíľu zastavíte, poviete dieťaťu, aký trest ho doma čaká. Keď však prídete domov, musíte to, čo ste sľúbili, hneď uskutočniť. Najprv zrealizujte trest a až potom napríklad vykladajte nákup z kufra. Odborníci na výchovu upozorňujú, že uplatňovanie oddychového času po príchode autom domov nefunguje až tak dobre ako v domácich podmienkach. Je to preto, lebo prichádza neskôr po previnení.

 

Skúste použiť aj nejaké ďalšie aktivity

Ak viete, že vaše deti ťažko zvládajú dlhšie cesty autom a stále sú v konflikte, skúste vyraziť na cestu v čase, keď by mali hlboko spať, napríklad o štvrtej ráno. Ak to nie je možné, skúste ich zabaviť ďalšími aktivitami. Medzi najčastejšie aktivity, ktoré robia rodičia s deťmi počas dlhšej cesty autom patria napríklad tieto:

  • hľadanie zvierat okolo cesty,
  • využite krátke rozprávky v mobile,
  • starším deťom pripravte hlavolamy, omaľovánky, krížovky  alebo zaujímavé knihy či časopisy,
  • ak máte chuť, rozprávajte im príbehy z vášho detstva,
  • povedzte deťom, nech určujú značky áut,
  • počúvajte detské pesničky a spievajte si,
  • hrajte sa jednoduché slovné hry.

 


Zdroje:
Thomas W. Phelan: Magická výchova
Daniel J. Siegel a Tina Payneová-Brysonová: Klidná výchova k disciplíně
Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku