Hry pre deti na dlhé rodinné cestovanie

Hry pre deti na dlhé rodinné cestovanie
Hry pre deti na dlhé rodinné cestovanie / Foto: Shutterstock

Skôr, než sa vydáte na dlhú cestu s deťmi vlakom alebo autom, inšpirujte sa hrami, ktoré by mohli byť pre vás dobrým pomocníkom na vašich cestách.

 

Hra Spoločný príbeh

Spoločný príbeh môžete rozprávať tak, že jeden člen rodiny povie začiatok príbehu, ostatní postupne pridávajú ďalšie vety.

 

Hra Povedz vety za 60 sekúnd

Úlohou člena rodiny je rozprávať čo najzaujímavejšie po dobu 60 sekúnd na vyžrebovanú tému. Príklady na témy: Najlepšie jedlo môjho života, Moja najlepšia kamarátka, Čo by som urobil(a), keby som mal(a) milión...

 

Hra Čítanie z pier

S malými deťmi sa môžete hrať tak, že hovoríte len slová, ktoré ony majú uhádnuť. Staršie deti môžu hádať celé vety. Všetko hovoríte bez zvuku, tvarujte len svoje pery. Kto uhádne prvý, ten vymýšľa ďalšie slová alebo vety.

 

Hra Na koho myslím?

Jeden z rodiny myslí na jednu osobu známu celej rodine. Ostatní sa pýtajú jednoduchými otázkami, na ktoré sa dá odpovedať iba ÁNO alebo NIE. Napríklad: Je to žena? Žije v dedine? Pracuje v obchode?

 

Hra Hádajte, čo vidím

Hráč uvidí nejaký objekt a povie: „ Hádajte, čo vidím červené?“ Ostatní sa rozhliadnu a hádajú. Nevyberajte však objekty, ktoré pri jazde zmiznú veľmi rýchlo.

 

Hra Prečiarkni, čo uvidíš

Ešte pred cestou vytvorte deťom zoznam vecí, objektov, prírodných útvarov, ktoré pri cestovaní môžu uvidieť. Každý hráč dostane zoznam  a cestou, keď uvidí objekt zo zoznamu, oznámi to nahlas a preškrtne ho vo svojom zozname. Ostatní hráči si už vyškrtnutý objekt zo zoznamu vyškrtnúť nemôžu a musia čakať na okamžik, kedy oni sami nejaký objekt uvidia  a prví to zahlásia.

 

Hra Čo som videl z okna?

Prvý hráč povie, čo videl z okna. Napríklad: „Videl som mamičku s kočíkom.“ Druhý hráč zopakuje vetu a pridá, čo videl on. Ďalší hráč zopakuje, čo povedali tí pred ním a pridá, čo videl on. Kto sa pomýli, vypadáva z hry.

 

Hra Telefón

Dieťa pošepká vymyslený príbeh niekomu v aute alebo vo vlaku. Táto osoba pošepká to, čo počula ďalšej osobe. Tá zase ďalšej. Posledná osoba, ktorá to, čo počula, povie ostatným. Končí to väčšinou dobrou zábavou, lebo väčšinou je vždy veľký rozdiel medzi tým, čo povedal prvý a posledný hráč.

 

Hra Reťaz slov

Prvý hráč povie nejaké slovo. Napríklad strom. Ďalší hráč povie slovo, ktoré začína posledným písmenom predchádzajúceho slova. Napríklad minerálka. Ďalší povie slovo na a. Ten, kto sa pomýli, vypadáva z hry.

 

Hra Farba áut

Hráči si vyberú farbu, každý inú a potom počítajú, koľko áut ktorej farby v určitú vopred dohodnutú dobu okolo nich prešlo. Kto má najväčší počet, vyhráva.

 

Hra Do kufra si zbalím...

Prvý hráč začne a povie: „Do kufra si balím vankúš a plavky.“ Ďalší zopakuje jeho veci a pridá jednu svoju. „Do kufra si balím vankúš, plavky a knihu.“ Pokračuje ďalší, až kým sa niekto nepomýli. Vtedy začína hra od začiatku.

 

Hra Hádaj filmy

Princíp je jednoduchý. Vyberte si svoj obľúbený film a ostatní hádajú, ktorý to je. Na otázky sa môže odpovedať iba ÁNO a NIE. Ako sa správne pýtať: „Je to slovenský film? Odohráva sa v súčasnosti? Je hlavný hrdina muž?“ Ten, kto názov filmu uhádne, vyhráva a vyberá ďalšiu hádanku.

 

Hra Poznáte melódie?

Jedna osoba začne spievať melódiu známej pesničky a ostatní sa ju snažia uhádnuť. Kto ju uhádne, ten vyhráva a spieva ďalšiu melódiu on.

 


Zdroj a odporúčaná literatúra:
Petr Gotthard: Velká kniha her
Detské hry : Hry pre deti a celú rodinu
Zdieľať na facebooku