Ako zvládnuť s deťmi dlhú cestu autom?

Pri ceste autom je veľkou výhodou to, že môžete  zastaviť vtedy,  keď to potrebujete.
Pri ceste autom je veľkou výhodou to, že môžete zastaviť vtedy, keď to potrebujete. / Foto: Big Stock

Cestovať s deťmi je niekedy naozaj náročné. Deťom asi nie je nič také vlastné, ako práve pohyb a nutné sedenie v autosedačke v aute aj niekoľko hodín je pre ne neuveriteľným utrpením. S tými najmenšími je ideálne vyštartovať na noc, aby boli po celom dni unavené a vydržali vám dlhšie spať. Keď budete cestovať počas dňa, zoberte im dostatok hračiek. Nezabudnite ani na občerstvenie, ak by ste uviazli v nejakej kolóne. Deťom sa totiž cesta môže zdať nielen dlhá, ale aj únavná. Aby ste sa vyhli zbytočnému plaču, hádkam alebo nervozite, skúste využiť niekoľko nasledujúcich rád.

 

Kúpte niekoľko nových hračiek

Ak sa chcete vyhnúť detskej nude, pred každou dlhšou cestou kúpte zopár nových hračiek. Tu už záleží od veku dieťatka, aké zvolíte. Môžu to byť nejaké malé autíčka, rozprávkové postavičky, bábiky, plyšové hračky. Nemusí to byť nič drahé. Deti bez obľúbených hračiek dlho nevydržia, rozhodne však do auta neberte hračky s ostrými hranami ani stavebnice.

 

Časopisy, omaľovánky, krížovky...

Staršie deti určite ocenia, keď im ponúknete nové omaľovánky, krížovky, osemsmerovky, sudoku, rôzne časopisy či knihy. Do tabletu im pripravte film, ktorý ešte nevideli a o ktorom predpokladáte, že ich zaujme.  Môžete im pripraviť aj rôzne logické hry. Nezabudnite aj na externú nabíjačku. V tomto prípade je tablet dobrý pomocník. Keď však prídete na vytúžené dovolenkové miesto, radšej ho odložte a vychutnávajte si krásy prírody. V aute môže pomôcť aj MP3. Môžete do prístroja vložiť  pesničky, prípadne rozprávky, ktoré vaše deti  rady počúvajú.

 

Foto: Big Stock

 

Karty, pexeso, spoločenské hry

Ak máte viac detí, môžu sa počas cesty zahrať aj nejaké hry. Veľmi dobre poslúžia rôzne karty alebo spoločenské hry. Spoločenské hry dostanete kúpiť aj v malých cestovných baleniach s magnetickými podložkami. Počas cesty autom si  deti môžu aj maľovať. Nezabudnite však na pevnú podložku, ktorá by deťom pri maľovaní chýbala. Dajú sa tiež kúpiť rôzne cestovné balenia v hračkárstvach či v papiernictvách. Môžu sa tiež hrať  aj  meno, mesto, zviera, vec alebo piškvorky.

Ak máte malé deti, ktoré už doma začína baviť kreslenie a vedia podržať pastelku, kúpte im na cesty tabuľku s magnetickým perom. Je ľahká a nezaberie veľa miesta. Nepotrebujete k nej pastelky a môžu kresliť a mazať donekonečna. Dokonca k nej dokážete kúpiť aj rôzne pečiatky, takže sa určite pobavia.

 

Dovoľte deťom navigovať vás

Ideálne je im dať úlohy spojené  s použitím klasickej mapy. Pred cestou budú potrebovať pár informácií o tom,  ako sa orientovať v mape. Ak použijete mobilný telefón, zapnite navigáciu, nastavte smer cesty a deti budú nadšené. Dovoľte im pomáhať vám aj keď cestu poznáte.

 

Foto: Big Stock

 

Rodinné hry do auta

Skôr, než sa vydáte na dlhú cestu s deťmi, inšpirujte sa hrami , ktoré by mohli byť pre vás dobrým pomocníkom na vašich cestách.

 

Drobnosti na jedenie

Nachystajte si aj dostatok pitia a jedla. Ovocie, zeleninu, obložené rožky, kukuričné chrumky, piškóty, tyčinky... Dovoľte deťom, aby jedli menšie porcie a uprednostnite ľahšie jedlá. Vždy berte do auta dostatok tekutín, vyhýbajte sa sladkým sýteným nápojom.

 

A čo hygiena v aute?

Poruke by ste mali mať aj jednu krabicu papierových servítok, vlhčené utierky, sáčok na odpadky, vreckový nožík. Ak treba, tak si pripravte i čisté plienky a náhradné oblečenie.

 

Nevoľnosti v aute

Nevoľnosť počas cestovania alebo tiež kinetóza, je stav, ktorý je vyvolaný spravidla vibráciami veľmi nízkej frekvencie, ktoré pôsobia na ľudský organizmus. Medzi najčastejšie prejavy patrí pocit na vracanie, zrýchlené dýchanie, bledosť, studený pot, zvýšená tvorba slín, únava, príp. závraty a neskôr aj zvracanie, ktoré však neprináša úľavu. Veľmi často trpia kinetózou práve deti, dokonca oveľa častejšie ako dospelí.

Ak počas cesty spozorujete u seba alebo u detí takéto príznaky, potom radšej zastavte na bezpečnom mieste, vystúpte z auta, napite sa, osviežte sa a prejdite sa chvíľku na čerstvom vzduchu. Ak viete, že vy alebo vaše deti máte tento problém, potom sa na cestu náležite pripravte. Do vrecka si vložte namočený uterák či vreckovku, tá vám pomôže pri osviežení počas cesty. Na škodu určite nebudú ani vrecká na vracanie.

Pri ceste autom je veľkou výhodou možnosť zastaviť kedykoľvek to potrebujete. Či už prestávku na malú alebo veľkú potrebu, ale tiež na pokojné občerstvenie, oddych a načerpanie novej energie. Samozrejmosťou pri ceste autom musí byť kvalitná a bezpečná autosedačka a dobrý technický stav vozidla.


Zdroje:

www.essentialkids.com
www.parents.com

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku