Ako sa nenechať ovládať deťmi?

Rodičia to s deťmi väčšinou vždy myslia dobre, ale niekedy sa im výchovné vplyvy vymknú z rúk a dieťaťu dovolia, aby negatívne ovplyvňovalo spôsob ich  uvažovania, cítenia alebo správania.
Rodičia to s deťmi väčšinou vždy myslia dobre, ale niekedy sa im výchovné vplyvy vymknú z rúk a dieťaťu dovolia, aby negatívne ovplyvňovalo spôsob ich uvažovania, cítenia alebo správania. / Foto: Bigstock

Existuje rozdiel medzi tým, ak dáte dieťaťu právo, aby sa správne rozhodlo a medzi tým, ak mu dáte v rámci rodiny priveľké právomoci. Niekedy rodičia len ťažko dokážu zistiť, kedy hranicu prekročili. Existujú však signály, ktoré vám túto hranicu pomôžu odhaliť.

 

Rodičia to s deťmi väčšinou vždy myslia dobre, ale niekedy sa im výchovné vplyvy vymknú z rúk a dieťaťu dovolia, aby negatívne ovplyvňovalo spôsob ich  uvažovania, cítenia alebo správania. Jednoducho cítia, že sú dieťaťom ovládaní.

 

Ako sa prejavuje skutočnosť, že ste dieťaťom ovládaní?

Ak chcete zistiť, či ste svojím dieťaťom ovládaní, skúste si odpovedať na nasledujúce otázky:

  • Dokáže ma moje dieťa presvedčiť, aby som zmenil(a) niektoré výchovné rozhodnutia?
  • Mám problém presadiť si pravidlá, ktoré som dieťaťu určil(a)?
  • Pýtam sa na názor dieťaťa pri rozhodnutiach o záležitostiach dospelých?
  • Podplácam dieťa, aby mi vyhovelo?
  • Chcel(a) by som byť dieťaťu skôr priateľom ako autoritou?
  • Prehliadam niekedy problémy so správaním, pretože by aj tak nemalo zmysel vyjadriť svoj názor?
  • Dostávam sa s dieťaťom často do mocenských bojov?
  • Moje dieťa si zriedkavo pýta dovolenie. Zvyčajne mi len oznámi, čo sa chystá urobiť.
  • Žiadam niekedy od svojho dieťaťa, aby pred mojím partnerom (partnerkou) niečo zatajilo?
     

Príčiny, kvôli ktorým sa nechajú rodičia ovládať

Existuje niekoľko príčin, kvôli ktorým sú rodičia ochotní sa nechať ovládať svojimi deťmi. Patria medzi ne napríklad tieto:
 

Chýbajú im vodcovské schopnosti

Niekedy sa rodičia cítia nepríjemne, keď sa majú ujať vedenia. Možno majú problémy s komunikáciou alebo nevedia, ako deti motivovať, aby konali.

 

Nevedia, ako vychovávať

Rodičia, ktorí nevedia určiť hranice či pravidlá a vyvodiť z nich dôsledky, nemôžu vzbudzovať autoritu.

 

Chýba im citová opora

Keď rodičom chýba opora zo strany priateľov alebo rodiny, stáva sa, že sa obrátia na dieťa, aby naplnilo ich citové potreby. Ak sa zverujete dieťaťu, zmaže to medzi vami hranice.

 

Chýbajú im znalosti o vývoji dieťaťa

Niekedy si rodičia myslia, že ak dieťaťu dajú moc, prospeje mu to. Neuvedomujú si, že deti nie sú dospelí v menšej veľkosti. Ak im dajú priveľa právomocí, môže to uškodiť ich rozvoju.
 

Deti potrebujú pravidlá a nie vládnuť

Existuje niekoľko dôvodov na to, prečo deti nemôžu šoférovať, hlasovať alebo do istého veku prestať chodiť do školy. Nevedia ešte robiť vážne životné rozhodnutia. Detstvo je pre ne príležitosťou, ako sa naučiť, aby sa lepšie rozhodovali. Detský mozog nie je ešte úplne vyvinutý. Časti mozgu zodpovedné za ovládanie impulzov, riešenie problémov, riadenie emócií a rozhodovanie nefungujú rovnako ako u dospelých. Deťom teda nechýba len životná skúsenosť, ale jeho mozog ešte nie je dostatočne zrelý na to, aby dokázal správne vyhodnotiť možné riziko. Keď deti získajú kontrolu nad rodičmi, prichádzajú o cenné lekcie zo života. Začnú si myslieť, že už vedia všetko. Preto je dobré nenechať sa pomýliť pokusmi svojho dieťaťa, ktorými vám ukazuje, že sa chce stať šéfom v rodine. Zlé správanie je často len skúškou vašich schopností. Vaše dieťa chce vedieť, že keď sa ono nevie kontrolovať, či vy máte situáciu pevne v rukách. Ak nezasiahnete vo chvíli, keď sa ono nevie zmestiť do kože, začne pochybovať o vašich vodcovských schopnostiach. Môže z neho vyrásť aj ustráchaný dospelý. Prostredie zohráva v správaní detí výraznú úlohu. Bez vhodných hraníc sa môžu objaviť problémy so správaním.
 

Keď sa v rodine dodržuje málo pravidiel, deťom hrozia problémy

Deti, ktoré rozhodujú o tom, kedy pôjdu spať, ako bude celá rodina tráviť víkendy alebo či si majú umyť zuby, môžu mať vážne problémy. Keď majú priveľa právomocí, môže im to škodiť napríklad týmito spôsobmi:

 

Nedostatok sebakontroly

Deti potrebujú rodičov, aby ich naučili sebadisciplíne. Napríklad, aby si vedeli ušetriť peniaze alebo aby vedeli dodržať svoje ciele. Bez vedenia sa môžu s problémami so sebakontrolou stretávať až v dospelosti.

 

Zvýšené riziko zdravotných ťažkostí

Keď deti môžu rozhodovať takmer o všetkom, tak je viac než pravdepodobné, že sa budú nezdravo stravovať a že namiesto čítania kníh si zahrajú nejakú počítačovú hru. Prieskumy ukazujú, že u týchto detí sa vyskytuje viac zdravotných problémov, napríklad obezita alebo zvýšené množstvo zubných kazov.

 

Zvýšené riziko psychických porúch

U detí, ktoré si myslia, že sú doma pánmi, sa častejšie vyvinú duševné poruchy. Napríklad úzkosť alebo depresia.

 

Nižší stupeň vzdelania

Bez systému a pravidiel sa u detí vyskytuje viac problémov v škole.

 

Priveľa času pred obrazovkou

Zhovievaví rodičia dovolia svojim deťom tráviť pred televízorom alebo pri počítači viac ako štyri hodiny denne. Dnes sa už vie, že takéto množstvo hodín je naozaj veľmi škodlivé.

 

Vyššia pravdepodobnosť rizikového správania

Tínedžeri, ktorým rodičia priveľa dovolia, sa v škole častejšie správajú nevhodne. Existuje tiež väčšia pravdepodobnosť, že vyskúšajú drogy alebo alkoholické nápoje.

 

Ako môžete svoju výchovu zmeniť? Buďte silní

Odborníci uvádzajú niekoľko príkladov, ako zostať silnými rodičmi namiesto toho, aby ste sa nechali ovládať vlastným dieťaťom.

 

Určte si podmienky

Silný rodič povie: „Môžeš si dať čokoládu, keď doješ brokolicu.“ Rodičovi, ktorý sa nechá ovládať, dieťa povie: „Zjem brokolicu len pod podmienkou, že mi dáš čokoládu.“

 

Odmeňujte, ale nepodplácajte

Silný rodič povie: „Ak zostaneš počas celého nákupu pri mne, môžeš si na konci vybrať malú odmenu.“

Rodič, ktorý sa nechá ovládať povie: „Tu máš cukrík, ale musíš sa počas celého nákupu pekne správať, dobre?“

 

Držte sa pravidiel a následne vyvoďte dôsledky

Silný rodič povie: „ Ak si hneď neľahneš do postele, zajtra ti nedovolím hrať ani jednu videohru. Rodič, ktorý sa nechá ovládať sa naťahuje s dieťaťom pol hodinu o to, kedy má ísť spať, bez toho, aby vyvodil dôsledky. Nakoniec mu väčšinou dovolí, aby si išlo ľahnúť neskôr.

 

Oddeľte komunikáciu s deťmi od komunikácie s dospelými

Vaše dieťa nemusí vedieť, čo robí každý jeden sused. Keď sa rozprávajú dospelí, dieťa môže byť určitý čas aj vo svojej izbe.

 

Dieťa by si malo určité veci zaslúžiť

Dobré je, keď si určité veci deti zaslúžia. Potom si ich viac vážia.

 

Vysvetlite dieťaťu, že si musí pýtať súhlas

Nedovoľte, aby vám dieťa oznamovalo, že si napríklad požičia váš bicykel. Dajte mu najavo, že to môže urobiť len vtedy, ak mu to dovolíte. Vypestujte v ňom návyk, aby si pýtalo súhlas a občas povedzte aj nie.

 

Nepýtajte si od dieťaťa súhlas

Ak ide o dôležité rozhodnutia, nepýtajte sa dieťaťa: „Súhlasíš s tým, že sa presťahujeme?“ Radšej zistite: „ Čo na to povieš, keby sme sa presťahovali?“ Dajte mu však najavo, že to urobíte aj v prípade, ak s tým nebude súhlasiť.

 


ZDROJE:
Lee,N.: Kniha o rodičovstve
Morin, A.: 13 vecí, ktoré psychicky silní rodičia nerobia
Shapiro, L. E.: Emoční inteligence dítěte a její rozvoj
Stiffelman, S: Osvietený rodič
Zdieľať na facebooku