Ako si vybudovať denný režim, keď vaše dieťa začalo chodiť do školy?

Psychológovia tvrdia, že prváci a ich rodičia potrebujú minimálne štyri týždne na adaptáciu, než si vytvoria stereotyp, ktorý ich bude sprevádzať počas celého školského roka.
Psychológovia tvrdia, že prváci a ich rodičia potrebujú minimálne štyri týždne na adaptáciu, než si vytvoria stereotyp, ktorý ich bude sprevádzať počas celého školského roka. / Foto: Bigstock

Nástup dieťaťa do školy sa často porovnáva s nástupom dospelého človeka do zamestnania. Ovplyvňuje to celý režim rodiny. Ako zvládnuť nástup prváčika do školy a ako nastaviť denný režim v rodine?

 

Psychológovia tvrdia, že prváci a ich rodičia potrebujú minimálne štyri týždne na adaptáciu, než si vytvoria stereotyp, ktorý ich bude sprevádzať počas celého školského roka. Z uvedeného vyplýva, že nefunguje hneď a so svojím prváčikom budete musieť byť trpezliví a že všetko nebude fungovať hneď podľa vašich predstáv. Čo teda robiť, aby ste zbytočne neprežívali stres  a aby ste si vy i vaše dieťa zvykli na školské povinnosti?

 

Návrat k pevným pravidlám

Koncom leta pred nástupom do školy sa pokúste vrátiť k pôvodným pravidlám, ktoré ste mali v rodine zaužívané pred prázdninami a dovolenkou. To znamená pravidelné zaspávanie, vstávanie, nejaké domáce povinnosti a podobne. Aby dieťa bolo v škole úspešné, malo by mať dostatok spánku. Nevyspaté dieťa sa dokáže ťažšie sústrediť a ťažko sa mu pamätajú nové veci. Každé dieťa potrebuje individuálne množstvo spánku, dôležité je, aby ho malo dostatok. Každé dieťa má inú potrebu spánku, ale viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že by to malo byť okolo 9-11 hodín.

 

Ráno eliminujte možný stres

Ráno by dieťa aj rodičia mali vstávať dostatočne skoro, aby ste všetko potrebné stihli. Vyvarujte sa rannému stresu, ktorý vedie často len k nervozite a hádkam. Citlivejšie dieťa môže byť z toho rozhodené celý deň. Skúste si ešte večer pripraviť čo najviac vecí - napríklad oblečenie, veci do školskej tašky, desiatu môžete pripraviť a dať do chladničky. Pokúste sa vytvoriť si systém, ktorý bude každému vyhovovať a vaše rána boli čo najviac pokojné. Ak sa váš prváčik ráno pripravuje sám do školy, napíšte mu zoznam všetkých činností, ktoré má urobiť, aby na nič dôležité nezabudol.

 

Napíšte si na papier všetky priority

Premyslite si, ktoré činnosti musíte v mesiaci september stihnúť a ktoré môžete odložiť aj na neskôr. Keď si jednotlivé povinnosti rozložíte na viac dní, tak nebudete zbytočne v strese. Niektoré učebné pomôcky kupuje škola, takže táto starosť vám odpadne. Ani ďalšie pomôcky nemusíte kupovať zo dňa na deň. Každá učiteľka počká niekoľko dní, kým kúpite oblečenie na telesnú výchovu či pomôcky na výtvarnú výchovy. Tých možností na nákup je v dnešnej dobe naozaj dosť, tovar nechýba, jeho skôr nadbytok, takže kvôli pomôckam sa určite nemusíte stresovať. Napíšte si na papier všetko, čo je potrebné kúpiť a po nakúpení si jednotlivé položky vyškrtávajte. Postupne sa počet bodov bude zmenšovať a vy zistíte, že ste skoro všetko už zvládli.

 

Povinnosti si v rodine rozdeľte

Určite by všetko nemala zabezpečovať len mama. Niektoré povinnosti zvládne aj otec a často sú veľmi ochotní aj starí rodičia. Hlavne sa nebojte požiadať o pomoc. Keď bude chcieť všetko zvládnuť len jeden človek, skôr sa dostaví únava a nervozita, ktorú môže preniesť na celé okolie. A práve nerovzita v rodine nie je potrebná. Prváčik by sa mal cítiť šťastne nielen v škole, ale aj doma.

 

Veďte dieťa k samostatnosti

Už aj prváčik zvládne sám nejaké povinnosti. Určite si dokáže pripraviť do tašky niektoré veci a ďalšie napríklad po sebe upratať. Zapojte do práce napríklad aj starších súrodencov. Aj oni môžu svojmu mladšiemu súrodencovi v mnohých veciach pomôcť. Dôležité je, aby každý člen domácnosti vedel, čo má robiť. Aj v tomto prípade je vhodné jednotlivé povinnosti zapísať na papier a vyvesiť na viditeľné miesto.

 

Nepreháňajte to s krúžkami

V súčasnosti existuje v oblasti krúžkov obrovské množstvo možností, z ktorých si môžu rodičia a deti vybrať. Existuje veľa organizácií, ktoré sa venujú deťom vo voľnom čase. Všetko je veľmi lákavé a pomerne lacné a dostupné, a preto sa stáva, že rodičia už od prvého ročníka zapisujú svoje deti do viacerých krúžkov. Ak sa neviete rozhodnúť medzi jednotlivými krúžkami, nevyberajte hneď viaceré, ale radšej ich pridávajte postupne. Odporúčame vám, aby ste hlavne na prvákov s mimoškolskými aktivitami netlačili. Tento vek by mal byť bezstarostný a deti by mali mať ešte aj v tomto veku stále dostatok času na hru osamote. Prvé mesiace v škole sa sústreďte iba na pokojné zvládnutie škôlského režimu a plnenie povinností v škole. Odborníci sa zhodujú v tom, že v prvom ročníku väčšinou stačí jeden krúžok.

 

Deti potrebujú šťastných rodičov

Nezabúdajte na to, že život nespočíva len v ustavičnom plnení nejakých povinností. Nemyslite len na to, či je vaše dieťa spokojné a šťastné. Šťastní musia byť aj rodičia. Deti potrebujú bezpečnú vzťahovú väzbu s rodičmi, ktorí sú duševne prítomní, ktorí vnímajú ich signály a adekvátne na ne reagujú. Keď sú rodičia spokojní a pokojní, tak sa najlepšie dokážu vcítiť do detí. Keď vládne v rodine dobrá nálada, pohoda a škola sa neberie až priveľmi vážne, vaše dieťa bude spokojné. Myslite aj na seba a nezabúdajte na drobné radosti. Relaxujte, športujte, oddychujte. Keď budete v pohode, vaše deti budú spokojné tiež a s radosťou budú chodiť aj do školy. Nemusíte byť vo všetkom perfektní. Psychiater Peter Pöthe často vo svojich prednáškach spomína, že rodičia sa veľmi snažia byť dokonalými, namiesto toho, aby boli dosť dobrými. A podľa neho dosť dobrým rodičom je každý rodič, ktorý je viac dobrý než zlý. Rodičovstvo by malo byť skôr hrou ako nejakou odbornosťou, čiže by nemalo byť vnímané ako niečo príliš vážne. Keď rodičia vedia, že nemusia byť perfektní, ale dosť dobrí, tak sa im uľaví. Je v poriadku, keď sa rozčúlia, kričia na dieťa alebo sú neempatickí. To všetko patrí k životu. Občasné zlyhanie nemá byť niečo, čo určuje vzťah. Dieťa by malo vedieť, že ho milujete aj keď kričíte. Máte právo byť aj nahnevaní. Psychiater odporúča rodičom, aby si nerobili výčitky a nevychovávali dieťa úzkostne. Lepšie je, keď  budete spokojní a prirodzení, ako keby ste neustále mali v napätí sledovať, či ste dodržali všetky výchovné metódy. Dieťa sa musí cítiť s rodičmi v bezpečí. Ak chcú rodičia vychovať deti, ktoré premýšľajú nad svojimi pocitmi a motívmi konania, musia rodičia premýšľať nad tým, prečo deti robia to, čo robia. Nestačí dávať len pokyny, príkazy, zákazy, odmeny a tresty. Ak sú deti len takto vychovávané, často bývajú problematické. Rodičia, snažte sa byť spokojní a šťastní a majte pekný vzťah. Toto je  oveľa dôležitejšie, ako neustále sledovanie, či ste použili adekvátnu výchovnú metódu.

 

Deťom by malo byť v rodine dobre

Deťom musí byť v rodine dobre. Ak je dieťa v rodine nešťastné, potrebuje unikať do snovej reality a je mu jedno, či je to počítačová hra, snové fantázie alebo niečo iné. Dieťa musí cítiť, že má pre rodičov hodnotu aj vtedy, keď sa odkloní od ich cieľov a predstáv. To znamená, že dieťa musí vedieť, že je milované aj vtedy, keď dostane horšiu známku. Mnoho narcistických rodičov si totiž plní svoje sny prostredníctvom dieťaťa. A deti to cítia. Niektorí rodičia až fyzicky odmietajú dieťa, keď sa nespráva podľa ich predstáv. Ak dieťa vie, že je milované a prijímané za každých okolností, do školy chodí rado, je tam šťastné a málokedy je problémové.

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku