Ako sa zbaviť vo vzťahu nenávisti a nájsť znovu pochopenie?

Výsledkom nenávisti je vždy bolesť a utrpenie. V jej dôsledku človek zatvrdne, izoluje sa, je ustráchaný, pociťuje úzkosť, nevidí možnosti, stráca slobodu v nachádzaní východísk a ciest v živote.
Výsledkom nenávisti je vždy bolesť a utrpenie. V jej dôsledku človek zatvrdne, izoluje sa, je ustráchaný, pociťuje úzkosť, nevidí možnosti, stráca slobodu v nachádzaní východísk a ciest v živote. / Foto: Bigstock

Nenávisť je hlboká, intenzívna emócia vyjadrujúca zaujatosť, nepriateľstvo a odpor. Výsledkom nenávisti je vždy bolesť a utrpenie. V jej dôsledku človek zatvrdne, izoluje sa, je ustráchaný, pociťuje úzkosť, nevidí možnosti, stráca slobodu v nachádzaní východísk a ciest v živote. Často je veľmi agresívny a schopný násilia, nepriateľstva a krutosti. Čo robiť, keď sa objaví nenávisť v partnerskom vzťahu?

 

Láska a nenávisť patria k najsilnejším ľudským emóciám a majú k sebe neraz omnoho bližšie, ako by sme si mysleli. Z milovaného zbožňovaného partnera sa môže v priebehu krátkeho obdobia, niekedy naozaj stačí len okamih, stať nenávidený nepriateľ, ktorému nevieme prísť ani na meno. Aj najhlbšia láska sa môže vplyvom času zmeniť na negatívnu emóciu. Pokiaľ sme zamilovaní, náš vzťah i partner nám pripadajú dokonalí. Po čase, keď dôjde k hádkam, výmene názorov a konfliktom, táto dokonalosť je narušená a s narušením sa rúca aj naša predstava o dokonalom vzťahu.Niekedy problém predstavuje nedostatok empatie a láskavosti. Niektorí partneri sú k sebe viac kritickí ako empatickí.V mnohých prípadoch zase chýba aktívne počúvanie. Problémy sa na sebe nenápadne nabaľujú a môžu vyústiť až do nenávisti a do boja o to, kto si viac zaslúži pochopenie, koho pocity by sa mali brať vážnejšie, koho citové zranenia by sa mali liečiť a koho pocity sú dôležitejšie.Psychoterapeutka a publicistka Nancy Colier hovorí, že partneri často odmietajú prejaviť empatiu kvôli tomu, že im to pripadá ako priznanie, že ten, kto je vo vzťahu empatický, akoby priznával svoju vinu. Tiež však upozorňuje na to, že tak, ako sa zranenia a nenávisť kumulujú, je stále ťažšie vcítiť sa do prežívania partnera, lebo aj ten, kto by sa chcel vcítiť, nosí v sebe veľa aj vlastnej nevypočutej bolesti. A keď sa medzi dvoch ľudí dostane veľké množstvo ignorovanej bolesti, je takmer nemožné, aby dokázali vnímať navzájom svoje pocity. A tak postupne vzniká vzťah, v ktorom sa už nenachádza priestor na vypočutie a práve táto skutočnosť zadusí láskavosť a oporu, dôležité súčasti dôverného vzťahu. A aj z tohto dôvodu je nenávisť najjedovatejšia zo všetkých emócií. Ideálne je mať dôverný vzťah, v ktorom sa môžete tomu druhému s čímkoľvek zdôveriť a keď sa môžete čokoľvek opýtať. Kde začína nedôvera, tam končí vzťah. Vzťah bez dôvery totiž nemôže existovať.

 

Ako vyliečiť nenávisť vo vzťahu?

Čo robiť, keď žijete vo vzťahu, v ktorom ubližovanie už prerástlo do zatrpnutosti, nenávisti, hnevu a bolesti? Existuje nádej, že sa tieto pocity zmenia na empatiu, porozumenie, dôveru a láskavosť? Nancy Colier je presvedčená, že áno, ale partneri musia svoj problém odhaliť, pomenovať ho a úprimne sa musia obaja snažiť o nápravu. Urobiť reštart znamená začať s čistým štítom a s presvedčením, že obaja vo vzťahu si zaslúžia láskavosť a útechu. Nancy Colier odporúča svojim klientom, keď s nimi pracuje, aby uskutočnili nasledujúce kroky. Možno pomôžu aj vám.

 

1. Stanovte si cieľ

Páry by si mali najprv stanoviť spoločný zámer, že vo vzťahu sa pokúsia vybudovať ústretovosť. Pomáha najmä to, keď sa pre to vedome rozhodnú. Obaja partneri musia venovať tejto problematike skutočnú pozornosť. Vďaka ústretovosti sa potom dá pracovať aj na vybudovaní blízkosti, dôvery a na zbavovaní sa nenávisti. Niekedy sa stáva, že jeden z partnerov si takýto cieľ stanoviť nechce a často je to práve preto, lebo je v ňom veľa nenávisti. „Ak je to tak, vy si aj napriek tomu môžete stanoviť svoj vlastný cieľ a aj keď to nie je ideálne, napriek tomu to môže priniesť pozitívne výsledky,“ upozorňuje Nancy Colier.

 

2. Urobte reštart

Keď máte cieľ pomenovaný, Nancy Colier odporúča uzavrieť dohodu, že oficiálne obnovíte váš vzťah. Tento dátum môžete osláviť, napríklad ako nové výročie. Môže to byť deň, keď ste si sľúbili, že začnete odznova, bez jedov z minulosti. Naozaj je dôležité tento deň si niekde reálne označiť, aby ste naň naezabúdali. Reštart v tomto vnímaní totiž znamená, že začínate od začiatku, anulujete udalosti z minulosti, vy aj váš partner (partnerka) ste nevinní a obaja si zaslúžite láskavosť a útechu. Práve tento krok môže vo vašom živote otvoriť nový priestor, v ktorom budete opäť spolu a bude vám na sebe navzájom záležať.

 

3. Vyskúšajte nový spôsob komunikácie - striedačku

Nancy Colier odporúča tiež vyskúšať nový spôsob komunikácie, tzv. striedačku. To znamená, že keď  sa napríklad manžel zdôverí so svojimi nepríjemnými pocitmi, bude vypočutý a pochopený bez toho, aby boli vyslovené protiargumenty. Pocity druhého partnera majú byť vyslovené až na ďalší deň. Na druhý deň partnerka opíše svoje pocity z toho, čo jej povedal manžel. Ak chce, môže opísať aj svoje vlastné pocity z toho, čo prežila za posledné hodiny. Pocity opíše voľne, manžel nehovorí žiadne protiargumenty. Tento spôsob komunikácie podporuje naštartovanie aktívneho počúvania a tiež empatiu. Keď jeden z partnerov vie, že sa bude môcť k problematike vyjadriť až na ďalší deň, môže sa lepšie sústrediť na počúvanie a skutočné vnímanie pocitov toho druhého. Môže sa aj uvoľniť, lebo nemusí bezprostredne reagovať a nemusí sa snažiť komunikáciu vyhrať. Úžasné je, keď zopakujete partnerovi (partnerke), čo ste počuli. Takto si je ten druhý istý, že ste ho naozaj počúvali a pochopili jeho ocity. Tým, že len počúvate, znižuje sa šanca, že komunikácia skončí hádkou. Tým, že sa budete po určitom čase striedať, vytvára sa tak bezpečný priestor, vďaka ktorému viete, že aj vaše pocity budú vypočuté. Zbavujete sa tak tiež úzkosti, rozhorčenia, zúfalstva a márnosti. Formuje sa nové empatické puto. Pri striedavej komunikácii sa tiež vytvára priestor pre formovanie dobroty, zvedavosti a opory. Toto všetko sú  prvky dobrého vzťahu.

 

„Nenávisť predstavuje pre vzťah jed, preto ak nenávisť cítite vo vašom vzťahu, skúste aplikovať spomínané rady. Rozhodne vám to neublíži a možno vám to skutočne pomôže. Možno opäť vo vzťahu pocítite, čo je to empatia, láskavosť a dôvera,“ hovorí psychoterapeutka.

Čítajte viac o téme: Rodina, Hnev, Rozvod
Zdieľať na facebooku