Spoluzávislosť vo vzťahu - obetovanie vlastných potrieb pre druhého

Závislosť vo vzťahu je deštrukčná.
Závislosť vo vzťahu je deštrukčná. / Foto: Ba Tik/Pexels

Zdravé vzťahy sú vzájomne prospešné, poskytujú lásku a podporu obom stranám. Spoluzávislé vzťahy sú jednostranné a stavajú jednu osobu do úlohy neustáleho opatrovateľa. Obetovanie vlastných potrieb pre druhú osobu v spoluzávislom vzťahu môže viesť k dysfunkčnému alebo dokonca zneužívajúcemu správaniu.

 

Čo je spoluzávislosť?

Spoluzávislosť je dysfunkčná dynamika vzťahu, kde jedna osoba obetuje svoje vlastné potreby a blaho pre druhého. Ide o naučené správanie, ktoré sa môže prenášať z jednej generácie na druhú. Je to emocionálny a behaviorálny stav, ktorý ovplyvňuje schopnosť jednotlivca mať zdravý, vzájomne uspokojujúci vzťah. Je tiež známa ako „závislosť na vzťahoch“, pretože ľudia so spoluzávislosťou často vytvárajú alebo udržiavajú vzťahy, ktoré sú jednostranné, emocionálne deštruktívne a/alebo zneužívajúce. Spoluzávislosť môže mať dôsledky tak pre závislú osobu, ako aj pre jej milovanú osobu. Našťastie môžu byť spoluzávislé tendencie potlačené a nahradené zdravšími vzormi správania. Zmenou svojich myšlienok a návykov si môžete užiť plnohodnotnejšie vzťahy, ako aj väčší pocit vlastnej hodnoty.

 

Znaky spoluzávislosti

V nezdravých spoluzávislých vzťahoch má „darca“ tendenciu byť prehnane zodpovedný, ospravedlňovať sa za „príjemcu“ a preberať jeho záväzky. Darcovia sú sebakritickí a často perfekcionistickí; opravovanie alebo záchrana druhých spôsobuje, že sa cítia potrební. Zameriavajú sa natoľko na potešenie druhých, že zanedbávajú svoje vlastné túžby a potreby. Darcovia majú vo všeobecnosti nízku sebaúctu, je pre nich ťažké stanoviť si hranice a byť asertívni. Majú tiež problém požiadať o pomoc, keď ju potrebujú. Užívatelia často zápasia s vážnymi problémami, ako je emocionálna nezrelosť, problémy duševného zdravia a závislosť.

 

Aké ďalšie znaky prezrádzajú, že môžete byť súčasťou závislého vzťahu?

 

Nedostatok spokojnosti alebo zmyslu života mimo vzťahu. Váš zmysel pre identitu je zahalený do pocitov partnera, priateľa alebo člena rodiny, takže je ťažké udržiavať vzťahy alebo si užívať koníčky nezávisle. Môžete sa vzdať udalostí s inými ľuďmi, pretože váš partner sa ich nechce zúčastniť.

 

Tendencia znášať škodlivé správanie partnera. Keď priatelia hovoria o urážlivom správaní vášho partnera, obhajujete ich alebo presúvate vinu na seba.

 

Idealizácia partnera. Je bežné, že ľudia obdivujú dobré vlastnosti svojho partnera. Ak ste však spoluzávislí, môžete svojho milovaného postaviť na piedestál alebo si neuznať nedostatky, ktoré má každý.

 

Ovládanie správania. Môžete sa pokúsiť zmanipulovať svojho partnera, aby robil to, čo chcete, pričom si neuvedomíte, že jediná osoba, ktorú môžete ovládať, ste vy sami. Možno sa mylne domnievate, že ovládanie toho druhého vás nejakým spôsobom privedie ku šťastiu.

 

Preberanie prílišnej zodpovednosti. Môžete po svojom partnerovi upratať, aby ste si zaslúžili jeho pochvalu, aj keď vás to stresuje alebo vám to zaberá veľa času. Pokiaľ ide o financie, môžete platiť všetky účty, aj keď máte podobné úrovne príjmu.

 

Ako prekonať spoluzávislosť

Priznajte si nezdravé správanie

Prvým krokom k zmene správania je pochopiť ho a priznať si v ňom nezdravé vzorce. V zdravých vzťahoch sa dvaja ľudia navzájom podporujú. Môže to zahŕňať počúvanie, keď sa partner cíti zle, alebo prevzatie ďalších povinností v domácnosti, keď je druhý chorý. Problémy sa však môžu objaviť, keď sa namiesto podpory zameriavate na riadenie. Môžete sa napríklad pokúsiť robiť rozhodnutia za partnera alebo upratovať po ňom, aj keď to môže zvládnuť sám.

 

Oddeľte svoje túžby od túžob partnera

Je bežné, že dvaja priatelia alebo romantickí partneri zdieľajú spoločné ciele a záujmy. Možno obaja chcete deti alebo sa spolu presťahovať do iného štátu. Ak si však zvyknete predstierať, že niečo chcete alebo si niečo užívate, len aby ste upokojili druhú osobu, pravdepodobne sa budete cítiť nenaplnení.

 

Sústreďte sa aj na seba

Niektorí spoluzávislí ľudia sa cítia vinní, keď si chcú mať nejaký čas pre seba. Možno si myslíte, že ste sebecký, keď navštevujete svojich priateľov alebo si odpočiniete namiesto toho, aby ste sa venovali svojmu partnerovi. Naplánujte si čas a energiu aj pre svoje túžby a potreby.

 

Naučte sa presadiť sa

Zameranie sa na svoje vlastné potreby znamená, že sa budete musieť naučiť presadzovať sa. Ak vám asertívnosť nie je prirodzená, nacvičte si presadzovanie sa v malých veciach. To vám umožní získať väčšiu istotu pri vyjadrovaní svojich potrieb, želaní a názorov.

 

Vybudujte si sebavedomie

Budovaním sebaúcty môžete lepšie zvládať úzkosť, ktorá je základom vášho spoluzávislého správania. Budete sa tiež cítiť lepšie schopní zvládnuť nevyhnutné vzostupy a pády vzťahov. Vysoká sebaúcta vám pomáha pestovať uspokojujúce vzťahy a uspokojujúce vzťahy pomáhajú zlepšovať vašu sebaúctu. Zamerajte sa na rozšírenie svojich sociálnych interakcií nad rámec osoby, na ktorú sa príliš zameriavate. Strávte čas s priateľmi a členmi rodiny alebo vyrazte von a spoznajte nových ľudí. Po interakcii sa opýtajte sami seba, ako sa cítite. Vyčerpaný? úzkostný? Ak sa necítite dobre po tom, čo ste s niekým v blízkosti, trávte s ním menej času. Hľadajte priateľov a rodinných príslušníkov, ktorí vás rozosmejú a budete sa cítiť pohodlne.

 

Nastavte si hranice

Slabé alebo nejasné hranice sú ďalším dôvodom, prečo sú spoluzávislí ľudia často ochotní ohroziť svoje osobné potreby a šťastie, aby uspokojili partnera.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku