Ako môžu rutiny zlepšiť vaše vzťahy?

Rutina vo vzťahu
Rutina vo vzťahu / Foto: Pexels

Rutina nie je predzvesťou konca vzťahu. Práve naopak, v spokojnom vzťahu je potrebná.

 

Myslíte to so vzťahom vážne a premýšľate, ako zabezpečiť, aby bol dlhodobý a zdravý? Alebo máte už roky oddaného partnera a chcete vzťah ešte viac posilniť? Tak či onak, aj keď sú vzťahy tvrdá práca, sú tiež neuveriteľne naplňujúce a stoja za námahu. Keď s niekým začnete chodiť, veci sú často nové a vzrušujúce. Každá interakcia je vzrušujúca, pretože je to niečo, čo ste ešte nikdy nezažili. Potom pomaly, v priebehu času, zosúladíte svoje plány, obmedzíte rande a rozdelíte si domáce práce. Usadili ste sa v pohodlnej rutine. Predstava rutiny vo vašom vzťahu môže znieť nudne. Vytvorenie rutiny však neznamená, že sa dostavila spokojnosť a váš vzťah je odsúdený na zánik. Má svoj význam.

 

Prečo sú dôležité rutiny?

Mať rutinu je spôsob, akým si budujete návyky. Keď máte dobré návyky, môže vám to pomôcť udržať si pozitívne vzťahy, dobrú hygienu aj zdravie. Nielen deti potrebujú rutinu, ale aj dospelí a najmä páry. Vytváranie každodenných rutín dáva párom pocit istoty v manželstve. Obnovenie intimity a udržiavanie spojenia sa nestane samo od seba. Vyžaduje si to úsilie. Rituály spojenia posilňujú vzťahy a dávajú párom niečo, na čo sa môžu každý deň tešiť. Denné rituály môžu tiež pomôcť vyhladiť drsné miesta a posilniť lásku k sebe navzájom. Rutiny poskytujú uzemnenie, štruktúru, konzistenciu a stabilitu vo vzťahoch. Aj keď je nereálne plánovať si každú minútu dňa, začať s rannou a večernou rutinou môže byť kľúčové. Ranná rutina vám pomáha dobre nastaviť deň. Začať deň zdravými raňajkami a nejakou fyzickou aktivitou vám môže pomôcť na celý deň. Vaše telo a mozog získajú potrebné palivo zo živín a endorfíny, ktoré sa uvoľňujú počas cvičenia. Vytvorenie relaxačnej večernej rutiny (vrátane vecí, ako je počúvanie audioknihy/podcastu alebo teplá sprcha) vám môže pomôcť upokojiť sa a „naladiť“ sa na spánok. Okrem toho rutiny pomáhajú vytvárať dobré spánkové návyky, čo znamená, že máte viac energie, ste sústredenejší a produktívnejší počas dňa.

 

Rutiny, ktoré vám môžu zvýšiť kvalitu vzťahu

  • Urobte si spoločnú rannú prechádzku - ranná prechádzka môže zvýšiť kvalitu spoločne stráveného času a zároveň vám pomôže cvičiť a tráviť viac času v prírode. Ak to váš rozvrh neumožňuje počas pracovných dní, môžete to urobiť cez víkendy.
     
  • Raňajky si urobte spolu, jeden pre druhého alebo sa spolu najedzte niekde v kaviarni.
     
  • Čistite si zuby spolu - dokonca aj malé veci, ako je spoločné čistenie zubov, je rutina, ktorá môže poskytnúť spojenie.
     
  • Pozerajte spolu televíziu - nájdite filmy a relácie, ktoré sa vám obom páčia, aby ste si ich mohli spoločne oddýchnuť.
     
  • Urobte si rutinu, ako sa navzájom rozlúčiť, ako napríklad objatie a bozk „na 6 sekúnd alebo viac“. Fyzický kontakt uvoľňuje oxytocín (hormón šťastia), ktorý môže zlepšiť vašu náladu (na celé dni) a môže vám pomôcť zostať pokojný.
     
  • Choďte spolu na nákup do potravín alebo vybavujte si veci spoločne.
     
  • Robte domáce práce spoločne - zdieľanie každodenných povinností je kľúčom k šťastnému manželstvu.
     
  • Choďte spať v rovnakom čase.
     
  • Naplánujte si pravidelne rande - vynaložte špeciálne úsilie, aby ste sa vystrojili na rande so svojím partnerom. Môže to byť dôležitý rituál, aj keď spolu žijete a každý deň spolu večeriate, pretože vidieť svojho partnera nie len ako spolubývajúceho môže pomôcť udržať iskru vo vašom vzťahu. Môže to byť aj hmatateľný spôsob, ako si navzájom ukázať, koľko úsilia a energie do vzťahu vkladáte. Na rande sa môžete vybrať raz týždenne alebo mesačne podľa toho, ako vám to povinnosti či deti umožňujú.
     
  • Skúšajte nové veci - snažte sa spoločne skúšať nové veci a riskovať ako pár, aby ste vytvorili skúsenosti, ktoré vám dávajú príležitosť byť zraniteľní a dozvedieť sa o sebe viac.
     
  • Cestujte spolu - zamerajte sa aspoň na jeden alebo dva spoločné výlety každý rok. Podľa toho si naplánujte dni dovolenky a hľadajte nové destinácie, ktoré môžete spoločne preskúmať.
     
  • Buďte v kontakte počas celého dňa - poslanie textovej správy svojmu partnerovi s komplimentom, vtipnou fotkou, ktorá vás rozosmiala, alebo len pozitívnym komentárom môže vytvárať pocit blízkosti. Jednoduché posielanie správ môže posilniť vaše spojenie, pretože vám to môže pomôcť cítiť sa vo vzťahu spokojnejšie.
     
  • Hovorte o prežitom dni - vyhraďte si každý večer nejaký čas na spoločnú diskusiu o svojom dni. To vám a vášmu partnerovi môže poskytnúť príležitosť podeliť sa o udalosti dňa, pocity , poznatky a problémy.
     
  • Držte sa za ruky, keď ste spolu vonku - držte partnera za ruku, keď ste spolu vonku. Toto jednoduché gesto ukazuje ľuďom, že ste spolu a záleží vám jeden na druhom.

 

Vytvorenie nového návyku trvá 21 dní a to isté platí pre rutinu. Ak si nastavíte nový plán a budete sa ho držať tri týždne, je veľká šanca, že sa budete držať rutiny ešte dlho. Každý pár je jedinečný a preto by mali byť aj ich rutiny. Každý pár by sa mal rozhodnúť, aký typ rutín funguje pre ich vzťah. Neexistuje správna alebo nesprávna cesta. Najdôležitejšou súčasťou rutiny je dodržiavať ju.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku