Dva spôsoby, ktoré vám pomôžu znova sa zamilovať do toho istého človeka

. Prestať po čase cítiť zamilovanosť, je prirodzené, čo však je už menej príjemné, je cítiť vo vzťahu pocit osamelosti.
. Prestať po čase cítiť zamilovanosť, je prirodzené, čo však je už menej príjemné, je cítiť vo vzťahu pocit osamelosti. / Foto: Bgstock

Vedci v tom dnes majú jasno. Láska vzniká v mozgu. Áno, ani tá najromantickejšia nemá veľa spoločného s naším srdcom, to sa nám len rozbúcha pri pohľade na milovanú osobu. Láska sa odohráva v hlave a má veľa spoločného s chémiou v našom tele. Niekto sa zamiluje skôr, iným to trvá dlhšie. Niektorí ľudia sa nedokážu zamilovať vôbec a niektorí sa dokážu do jedného človeka zamilovať aj viackrát.

 

Zamilovanosť vo vzťahu trvá jeden až tri roky. Je úplne normálne, že hormóny neskôr opadnú a vy začnete spolu žiť bežný, každodenný život. Je v poriadku, ak po čase už necítite povestné motýle v bruchu. Prestať po čase cítiť zamilovanosť, je prirodzené, čo však je už menej príjemné, je cítiť vo vzťahu pocit osamelosti. V takomto prípade sa páry veľmi často vzdávajú manželského či partnerského puta a rozhodnú sa ho vymeniť za ilúziu dokonalého vzťahu v podobe nového partnera. Pravdou však je, že aj do svojho súčasného partnera/partnerky sa môžete nanovo zamilovať. Čo by vám v tom mohlo pomôcť?

 

1. Doprajte si čas len pre seba

Môže to znieť na prvý pohľad nelogicky, ale oddych od partnera/partnerky môže byť účinným spôsobom, ako oživiť vašu vášeň či romantiku. Tak, ako výskumy  hovoria, že pravidelná dovolenka v práci môže mať trvalé výhody pre vaše duševné zdravie (jedna štúdia zistila, že pravdepodobnosť depresie a napätia bola výrazne vyššia u žien, ktoré dovolenkovali len raz za dva roky v porovnaní s tými, ktoré dovolenkovali dvakrát do roka), tak aj čas strávený osamote vám môže pomôcť vrátiť do manželstva alebo dlhodobého partnerstva novú  energiu. Čas bez partnera/partnerky môžete využiť napríklad takto:

 

Naplánujte si výlet s priateľmi 

Predstavte si svojich priateľov ako baštu emocionálnej podpory, ktorá vám môže pomôcť prekonať vzostupy a pády dlhodobého vzťahu. Jedna štúdia uskutočnená medzi manželmi zistila, že manželia, ktorí si udržiavali silnú sieť sociálnych väzieb mimo manželstva, dokázali lepšie prekonávať manželské problémy. Skúste si zobrať príklad z tohto výskumu a  naplánujte si pravidelné stretnutia a aktivity so svojimi blízkymi priateľmi. Nebojte sa s priateľmi prežiť aj celý víkend a vymyslite zaujímavý výlet. Počas takto stráveného času si pravdepodobne veľa vecí uvedomíte a s radosťou sa vrátite domov k partnerke/partnerovi. Veľa robia aj úprimné rozhovory s priateľmi. Práve počas nich dochádza k hlbokému uvedomeniu určitých skutočností a pociťovaniu vďaky za to, čo už máte.

 

Chvíľu buďte sami

Súčasný svet, v ktorom ste sústavne obklopení množstvom technických prostriedkov, vám neposkytuje veľa priestoru a možností na stretnutie pre vás s najdôležitejším človekom -  so sebou samým. Človek možno aj práve kvôli tejto skutočnosti sa cíti nepríjemne, cíti stres a akúsi duševnú prázdnotu. Ak sa sústavne pohybuje v tom istom kolobehu povinností a nemá čas na zastavenie, nemôže sa čudovať, že stráca energiu. Samota a ticho patria do nášho života viac ako čokoľvek iné. Keď sa stretávate sami so sebou, môžete premýšľať nad tým, kam smerujete, komu sme za čo vďační, po čom skutočne túžite, aké sú naše potreby, aké vás sprevádzajú emócie a tiež môžete podrobnejšie premýšľať nad vzťahom, v ktorom žijete. Pri takomto zastavení sa človek môže vyčistiť, utriediť informácie, premyslieť si nasledujúce kroky, práve v tichu a v samote vám napadajú nové veci a rýchlejšie sa k vám dostávajú aj tvorivé nápady. Keď si tieto skutočnosti človek hlboko v sebe uvedomuje, skôr nadobúda pocit nielen vďačnosti, ale aj šťastia. Naopak človek, ktorý sa často nad týmito skutočnosťami nezamýšľa, má častejšie zvýšené nároky na život, je zbytočne kritický, frustrovaný a často vo vzťahu nespokojný. Len preto, že žijete vo dvojici, neznamená to, že si nemôžete naplánovať čas, keď budete sami alebo absolvujete samostatný výlet. Napríklad sólo cestovanie môže byť podľa výskumu účinným spôsobom, ako dosiahnuť pozitívnu zmenu, pokiaľ ide posilnenie vzťahu, vlastný rast a sebarealizáciu. Cestovanie osamote vám môže poskytnúť čas a priestor, ktorý potrebujete na upokojenie príliš aktívnej mysle a prehodnotenie životných priorít. Perspektíva, ktorú získate strávením času osamote v novom prostredí, vám môže pomôcť znovu objaviť počiatočnú príťažlivosť, ktorú ste zdieľali so svojím partnerom/partnerkou.

 

2. Vyskúšajte spontánnosť

Dlhodobé partnerstvá môžu trpieť, keď jeden alebo obaja partneri prejdú do režimu autopilota, teda každý deň robia takmer tie isté činnosti. Aby vzťah bol živý a spontánny, je potrebné ho občas niečím spestriť. Nemusí to byť nič niečo extra veľké a výnimočné. Často stačia maličkosti a svet je hneď krajší. Naservírujte vám obom spoločnú večeru pri sviečkach, zarezervujte víkendový pobyt vo vašom obľúbenom hoteli, urobte namiesto toho druhého niektorú z jeho domácich prác, prekvapte ho/ju lístkom do kina alebo na športové podujatie, kúpte mu/jej darček, aj keď nemá sviatok alebo mu/jej len tak napíšte do práce sms-ku, že ho/ju milujete. Ide o to, aby ste svojmu partnerovi/svojej partnerke ukázali, že vám na ňom/jej a vzťahu záleží a že chcete urobiť aj niečo nevšedné, a to všetko preto, aby ste sa obaja cítili dobre.

 

Žiadny vzťah nie je dokonalý a žiadny človek nie je dokonalý. Ak ste s niekým dostatočne dlho, vo vzťahu urobíte aj chyby. Dôležité je neustále zostať aktívny, úprimne komunikovať a hľadať riešenia, keď sa vyskytnú problémy. A tiež je dôležité vedieť prejaviť súcit, vedieť odpustiť a byť vďačný za to, čo vám život dáva. Samozrejme, snažiť sa musia obidve strany. Ak aktivita niekoľko rokov prúdi len od jedného, vzťah sa väčšinou zachrániť nedá.

 

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Komunikácia
Zdieľať na facebooku