Ako si budovať šťastný partnerský vzťah, ktorý zvládne všetko?

Ak chcete, aby váš vzťah vydržal celý život, musíte na ňom pracovať a neprestávať myslieť jeden na druhého. Dobré vzťahy sú predovšetkým o dôvere a záujme, čo váš partner prežíva.
Ak chcete, aby váš vzťah vydržal celý život, musíte na ňom pracovať a neprestávať myslieť jeden na druhého. Dobré vzťahy sú predovšetkým o dôvere a záujme, čo váš partner prežíva. / Foto: Shutterstock

Dnešné vzťahy už dávno nie sú o tom, o čom boli vzťahy našich rodičov, či starých rodičov. Sú príliš komplikované a nestále. Niekedy sa zdá všetko chaotické a neprehľadné. Odborníci však tvrdia, že stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých prístupov, vďaka ktorým sa vzťahy stávajú prehľadné, jednoduché a naplnené.

 

Veľa ľudí tvrdí, že vzťahy sú komplikované preto, lebo je komplikovaná doba. Je síce pravda, že dnešná doba je úplne iná ako doba, v ktorej žili naši rodičia a starí rodičia. To však ešte neznamená, že sa na ňu môžeme vyhovárať vždy, keď máme vo vzťahoch problémy. Okolie a spoločnosť na nás síce majú vplyv, ale to, aký partnerský život vedieme, ovplyvňujeme predovšetkým my sami. Vzťahy si komplikujú ľudia sami. Dnešný prístup nás učí, že oveľa jednoduchšie je veci vymeniť, než ich opraviť. Presne toto premietame aj do partnerského života, no zabúdame na to, že ľudia nie sú veci a že sila lásky a partnerského života spočíva práve v tom, že sa máme snažiť aj o nápravu a hľadať nové riešenia. Niekedy sú problémom vysoké očakávania. Nikto nie je dokonalý a ani my nie, preto je zbytočné očakávať, že dokonalým bude práve náš partner. Každý máme chyby, s ktorými vieme pracovať a formovať ich, pokiaľ naozaj chceme. Dôležité však je priznať si, že vôbec nejaké chyby máme.

Ak  si chcete budovať  krásny vzťah na celý život, možno vám v tom pomôžu niektoré z lepších prístupov ku svojej partnerke alebo partnerovi.

 

1. Nemlčte, ale komunikujte

Mlčanie vzťahu nepomáha. Komunikácia vzťahy formuje, pomáha im napredovať. Len vtedy, keď partner (partnerka) vie, čo naozaj cítite a po čom túžite, môže nad tým premýšľať. Tým, ktorí mlčia, nikto nerozumie. Vždy hovorte jeden druhému, ako sa cítite a čo cítite. Všetko je jednoduchšie, keď viete na čom ste.

 

2. Pýtajte sa

Domnienky vytvárajú pravdu, ktorá vôbec nemusí byť totožná so skutočnosťou. Domnienky dokážu ublížiť, správna odpoveď na otázku môže posúvať vpred. A tak je to aj vo vzťahoch. Ak cítite neistotu alebo máte pocit, že sa vo vzťahu niečo nevhodné deje, radšej sa vždy opýtajte, čo sa stalo. Nemá zmysel sa uzatvárať, hnevať sa a predstavovať si niečo, čo vôbec nemusí súvisieť s realitou.

 

3. Budujte si dôverný vzťah

Ideálne je mať dôverný vzťah, v ktorom sa môžete tomu druhému s čímkoľvek zveriť a keď sa môžete čokoľvek opýtať. Kde začína pochybnosť, tam končí vzťah. Vzťah bez dôvery totiž nemôže existovať. Dôvera znamená dať druhému možnosť, aby aj zlyhal, ale pritom dúfať, že to neurobí. Ak partner (partnerka) nezlyhá, tak je to super. Ak zlyhá, aspoň zistíte, s kým máte tú česť. Dôležité je čo najskôr odhaliť charakter, a to hlavne vtedy, ak chcete s dotyčným človekom prežiť celý život. Buďte úprimní a rozprávajte aj o tom, čo vás trápi. Vypovedaná radosť je dvojnásobnou radosťou a vypovedaná starosť je polovičnou starosťou. Najvyšším prejavom dôvery je prezradiť si navzájom tajomstvá. Verte jeden druhému.

 

4. Nahraďte sľuby činmi

Sľúbiť sa dá čokoľvek. Ak viackrát niečo sľúbite a potom to aj tak nedodržíte, po určitej dobe vám už nikto neverí. Skutočný vzťah nie je o tom, čo sľúbite alebo poviete, ale o tom, čo naozaj robíte a aké sa správate.

 

5. Neklamte

Klamstvo vzťah ničí. Ak je klamstva veľa, problémy sa ešte viac hromadia. Potom sa z toho dá len veľmi ťažko dostať späť  a nastoliť harmóniu vo vzťahu. Práve kvôli klamstvu sa veľa vzťahov rozpadá.

 

6. Naučte sa, kedy radšej mlčať

Keby ste kedykoľvek tomu druhému povedali, čo si naozaj myslíte, môžete mu ublížiť. Preto by ste si mali rozmyslieť, čo a kedy poviete, lebo slová majú veľkú energiu. Dokážu človeka povzbudiť, zachrániť, motivovať, ale tiež zlikvidovať. Hlavne vtedy, keď ste nahnevaní, sklamaní alebo smutní, skúste chvíľku mlčať. Premyslite si poriadne, čo poviete a až potom hovorte.

 

7. Problémy riešte a neutekajte od nich

Od problému sa nedá utiecť. Človek ho nosí stále v sebe. Čím viac sa človek problémami zaoberá, tým lepšie sa ich naučí riešiť. Keď ľudia problémy vyriešiť chcú, cestu si nájdu. Keď sa problémy riešia, vzťahy sa stávajú prehľadnejšími, jednoduchšími a spokojnejšími. Dôležité je kráčať vždy vpred. A ak vám niečo nebyhovuje, lepšie je to v zárodku ukončiť, ako sa trápiť celý život. Ľudia si zaslúžia žiť tak, aby boli šťastní.

Vo vzťahu je potrebné žiť tak, aby v ňom bola láska, úcta a odpustenie. Keď do vzťahu lásku vložíte, väčšinou sa vám aj vráti. Ak si budete vážiť sami seba, bude si vás vážiť aj partner (partnerka).

 

8. Využívajte maličkosti, ktoré oživia váš vzťah

Kto chce na svojom vzťahu pracovať, hľadá vždy niečo, čo by dvojicu spájalo ešte viac. Môžu to byť aj spoločné záujmy, rôzne  spoločné aktivity alebo premyslené prístupy. Napríklad tieto:

  • Keď ste spolu, vyhnite sa technológiám. Sila prítomného okamihu silno spája ľudí.
  • Prekvapujte sa navzájom malými darčekmi alebo vymyslite spoločné aktivity.
  • Spomínajte spoločne na chvíle a okamihy, ktoré ste spolu prežili. Nájdete v nich veľa šťastia, smiechu a možno vám partner pripomenie niečo, na čo ste už dávno zabudli.
  • Dotýkajte sa jeden druhého. Dotyky liečia.
  • Neberte jeden druhého ako samozrejmosť. To, že ste sa našli je pre vás ten najväčší dar. Jeden druhého si vážte, tolerujte sa a buďte za seba vďační.
  • Nevracajte sa do minulosti a k problémom, ktoré ste prekonali. Aby ste fungovali ako harmonizovaná dvojica, vaša pozornosť by mala byť zameraná do budúcnosti.
  • Doprajte si čas aj pre seba. Tráviť čas s milovanou osobou je síce krásne, no občas jednoducho potrebujeme vypnúť a vyvetrať si hlavu.
  • Veľa sa spolu smejte.

 


Zdroj: Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Manželstvo
Zdieľať na facebooku