Ako sa prejavuje vo vzťahu toxická komunikácia?

Niekedy sa ľudia vo vzťahu spávajú nie ako partneri, ale ako súperi či protihráči. Zabúdajú vidieť to dobré, vidia len zlé stránky.
Niekedy sa ľudia vo vzťahu spávajú nie ako partneri, ale ako súperi či protihráči. Zabúdajú vidieť to dobré, vidia len zlé stránky. / Foto: Bigstock

Základom každého vzťahu je komunikácia. Úprimná komunikácia buduje dôveru a dôvera posilňuje vzťah. Mnohým nedorozumeniam, hádkam a problémom sa dá vyhnúť vtedy, keď sú ľudia k sebe úprimní vo svojich očakávaniach a pocitoch. Ak je však komunikácia toxická, vzťah väčšinou končí. V článku sa pozrieme na najčastejšie prejavy toxickej komunikácie.

 

Toxická komunikácia sa prejavuje hlavne tým, že nie je priama a úprimná. Bez kvalitnej komunikácie nie je šanca, aby partner/partnerka zistil/a, čo potrebujete a chcete, zamedzuje nadviazaniu a prehĺbeniu intímneho puta. Napríklad namiesto toho, aby partner/partnerka niečo povedal/a priamo a nahlas, snaží sa toho druhého postrčiť správnym smerom, aby na to prišiel/prišla. Namiesto toho, aby ste povedali, čo vás v skutočnosti rozčuľuje, hľadáte malé a malicherné spôsoby, ako svojho partnera/partnerku nahnevať. Partneri často nevedia aktívne počúvať a pozrieť sa na situáciu očami druhého. Existuje 6 komunikačných štýlov, ktoré sa považujú za toxické. Pozrime sa bližšie na ne.

 

1. Obviňovanie

Každý sa občas pomýli alebo urobí chybu. Učíme sa celý život. Ak urobíme niečo nevhodné, mali by sme sa vedieť ospravedlniť. Silní ľudia to bez problémov dokážu, slabí ľudia však nie. Oni nevedia priznať svoju vinu. V žiadnom prípade nevedia sami sebe priznať, že oni sami sú zodpovední za svoje pocity. V ich videní sveta vždy niekto iný môže za to, ako sa oni cítia. Nevedia, že sami musia prebrať zodpovednosť za svoje neúspechy, prázdnotu alebo vnútornú bolesť. Len oni sami musia začať na sebe pracovať, nikto nie je povinní robiť to za nich. Hádzať neustále problémy akéhokoľvek charakteru na toho druhého, nie je vôbec v poriadku. V takejto situácii je dôležité si uvedomiť, že chybu nemôže urobiť iba jeden z partnerov. I keď problémy sa vo vzťahoch občas objavia, je dôležité vedieť, že chyby nerobí vždy len jeden, a to aj napriek tomu, že vás chce o tom neustále presviedčať. Ak tomu tak je, je to jeden z prejavov toxicity v komunikácii.

 

2. Pasívno-agresívne správanie

Niektorí ľudia nedokážu otvorene riešiť konflikty a nechcú sa často o nich ani rozprávať. Dochádza u nich vtedy k pasívno-agresívnemu správaniu, ktoré je riadené ich vnútorným hnevom. Takéto správanie však ich vzťahom škodí ešte viac. Pri pasívno-agresívnom správaní ide napríklad o pasívny vzdor. Je to obranný mechanizmus a nie vždy je vedomý. Medzi črty takéhoto človeka patrí napríklad dvojzmyselnosť, tendencia sťažovať sa, vymýšľanie výhovoriek či odkladanie povinností a tvrdohlavosť. Pasívno-agresívny človek sa často vo vzťahu prejavuje tak, že nepovie, čo ho trápi, ale predpokladá, že ten druhý vycíti, čo potrebuje. Myslí si, že vie čítať jeho myšlienky.

 

3. Sarkazmus a pohŕdanie

Zosmiešňovanie, sarkazmus, neúctivosť, nadávky, „prevracanie očami“ - toto sú prejavy pohŕdania a majú jediný cieľ, a to prinútiť toho druhého cítiť sa opovrhovaný a neschopný, nehodnotný. Neúcta je živená negatívnymi myšlienkami o partnerovi/partnerke a neúctivé správanie vedie k mimoriadne nebezpečným a zničujúcim konfliktom vo vzťahu. Pohŕdaním hovoríte: „Som z teba znechutený/á a robím ti milosť, že s tebou vôbec ostávam.“ 

Humor a vtip sú nenahraditeľné ingrediencie každého vzťahu. Dôležité je, aby išlo o humor nenásilný, neponižujúci a citlivý. Ako náhle používate vo vzťahu sarkazmus a ironické poznámky, zvyšujete riziko, že partnera sa dotknete a urazíte ho. Pokiaľ sa to opakuje, nečudujte sa, že emocionálna blízkosť medzi vami sa zmenšuje. Niekedy je sarkazmus formou obrany pred vážnym zblížením, pretože nedokážete hovoriť o niečom hlbokom či vážnom. A v takomto partnerskom ovzduší je prakticky nemožné vyriešiť akýkoľvek problém a úprimná komunikácia je takmer vylúčená.

 

4. Partner/partnerka  vám neustále pripomína vašu minulosť

Partneri by nemali byť súperi. A ak sa aj musia hádať, tak len vtedy, keď im hádka pomáha posúvať sa ďalej, keď ponúka múdre riešenie vzniknutej situácie. Vyťahovanie minulosti pri hádkach k ničomu nevedie, pretože sa tým nič nerieši. Čo bolo, bolo a s tým sa už nič nedá urobiť. Minulosť už nikto nemôže zmeniť a ani napraviť. Je to bolesť, ktorá keď sa neustále oživuje, len bolí a vôbec neposúva dopredu. Zmätený rozum vám možno našepkáva, že partner má vlastne pravdu. Zaslúžite si trest za chyby, ktoré ste urobili. A ten trest si zaslúžite vždy, keď si niekto na vašu minulosť spomenie. Srdce vám však správne našepkáva, že minulosť treba prijať a odpustiť si. Len vďaka odpusteniu sebe a iným, môžete prijať prítomnosť a s radosťou sa pozerať do budúcnosti. Veď predsa všetci robia občas chyby. Sme len ľudia. Len vďaka chybám človek dozrieva a duchovne rastie. Ak ste sa partnerovi zverili so svojou minulosťou a on tento fakt zneužíva proti vám, to je tiež prejav toxickej komunikácie. Ak máte pocit, že vo vás partnerka/partner vyvoláva zlé pocity a používa vaše slabosti proti vám, potom ste obeťou emocionálnej manipulácie, ktorá je často aj súčasťou toxickej komunikácie. Po určitej dobe môžete byť z takéhoto prístupu cítiť silnú vyčerpanosť.

 

5. Nedôvera

Základom každého vzťahu je dôvera, ktorá partnerov drží pohromade. Zároveň je to jedna z najťažších vecí, ktorú si musíte spolu vybudovať a napokon aj udržať. Mali by ste si však dať pozor na to, že ak si ju nevypestujete na začiatku vzťahu, len veľmi ťažko to dokážete po niekoľkých rokoch. Tiež sa stáva, že ľudia, ktorí v minulosti zažili problémy s dôverou, budú mať aj v ďalších vzťahoch problém vybudovať ju. Bez nej to však nejde a pokiaľ medzi dvojicou dôvera nenastane, môže to byť začiatok konca.

Zatiaľ čo dôvera vo vzťahu pomáha k utváraniu blízkosti, intimity, dáva pocit bezpečia, nedôvera vo vzťahu spôsobuje vzďaľovanie sa partnerov, posilňovanie negatívnych nastavení a napokon i rozpad vzťahu. Prejavom  nedôvery je často aj ukrývanie svojich pocitov. Možno sa bojíte o nich hovoriť a máte strach, že ak vyjadríte vaše obavy alebo nesúhlas, vzťah sa rozpadne. Ale  vzťah bez úprimnosti a neustálej práce na spoločnej spokojnosti nebude nikdy vhodným prostredím na šťastný život.

 

6. Ticho

Tichá domácnosť nie je nič príjemné. Hovorí sa, že lepšia je talianska domácnosť ako tichá. Zdravšie je pocity ventilovať, než žiť v napätí. K rezignácii vo vzťahoch dochádza vtedy, keď sa o problémoch nehovorí a neriešia sa. Jedine komunikácia prináša pozitívne zmeny. Hlavne ženy ocenia, keď sa od svojho partnera dozvedia, čo je pre neho dôležité. Samotná podstata vzťahu je založená na komunikácii. Veď podľa nej ste si vybrali svojho partnera či partnerku. Či už pre jeho/jej hlas, intonáciu, reč tela, alebo myšlienky, ktoré vyslovoval/a. Ak sa komunikácia zmení na ticho, sami a bez slov sa presviedčate, že vo vzťahu je vážny problém. Najjednoduchším dôvodom trestu mlčaním je hádka. Trvanie „sankcií“ sa môže pohybovať od niekoľkých hodín až po niekoľko dní, v niektorých prípadoch aj rokov. Na jednej strane sa táto metóda môže zdať ideálna, ak chcete svojej polovičke dať lekciu a zároveň jej ublížiť. Ale bez ohľadu na to, aké ciele sledujete, ticho vždy zasiahne vzťah veľmi negatívnym spôsobom. 

 

Niekedy sa ľudia vo vzťahu spávajú nie ako partneri, ale ako súperi či protihráči. Zabúdajú vidieť to dobré, vidia len zlé stránky. Tie prenášajú do slovnej zásoby, ktorá možno niekedy obsahuje viac vulgarizmov, nevhodných narážok, ponižovania, ako by bolo potrebné. Nenápadne nútia aj druhú stranu pristúpiť na túto hru. Degradujú tak seba aj partnera. Znehodnocujú vzťah. Ak je komunikácia zlá, povrchná, negatívna a ubližujúca, v takomto vzťahu sa dýcha veľmi ťažko.

 

Komunikačné problémy sa dajú zvládnuť s láskavým a empatickým prístupom. Snaha, trpezlivosť a otvorenosť by nemali chýbať v žiadnom vzťahu, pretože prospievajú komunikácií, ktorá je základom intímneho puta. 

 

Čítajte viac o téme: Komunikácia
Zdieľať na facebooku