Chcete mať s dieťaťom pekný vzťah? Užívajte si jeho prítomnosť vo dvojici

Aby ste mohli mať radi svoje deti, musíte si pravidelne užívať ich prítomnosť.
Aby ste mohli mať radi svoje deti, musíte si pravidelne užívať ich prítomnosť. / Foto: Bigstock

Spoločné aktivity a užívanie si jeden druhého sú predpoklady dobrého vzťahu. Či už sú ľudia mladí alebo starí, všetci tí, ktorí sú často spolu a dokážu si užívať spoločné chvíle a spoločnú zábavu, vytvárajú si tak predpoklady pre budovanie dôverného a kvalitného vzťahu. A toto výborne funguje aj medzi rodičmi a deťmi.

 

V mnohých rodinách v dnešnej dobe sa radosťou presiakanuté spoločné chvíle často odkladajú až na druhú koľaj, a to hlavne kvôli veľkému množstvu práce a tiež veľkému množstvu aktivít, ktoré majú všetci členovia rodiny. Keď sa človek zamiluje a začína s niekým chodiť, tak túto fázu v živote sprevádza hlavne zábava, spoločné rozhovory, tancovanie, cestovanie, spoločné zážitky. Neskôr sa všetko mení na plánovanie. Plánuje sa svadba, kúpa bytu, príchod dieťaťa na svet, dovolenky... Postupne si partneri uvedomujú, že vzťah sa stáva napätejším a zábavy či spontánnosti je oveľa menej. Z dlhodobého hľadiska je, samozrejme, manželstvo zmesou práce a hry. Toto spojenie vydržia tie páry, ktoré vedia nájsť šťastnú rovnováhu. Ale pretože náš čas a život zapĺňa hlavne práca, nájsť si čas len na rodinu a deti, je čoraz náročnejšie.

 

Aby ste mohli mať svoje deti radi, musíte si pravidelne užívať ich prítomnosť

Klinický psychológ Thomas W. Phelan vo svojej knihe Magická výchova píše, že to isté platí aj pre rodičov a ich vzťah ku každému z detí. Hovorí: „Aby ste mohli mať radi svoje deti, musíte si pravidelne užívať ich prítomnosť. A ak majú ony pozitívne reagovať na vami požadovanú disciplínu, musia mať rady aj ony vás. Stojí to nejaké úsilie, ale je to absolútne zásadné, aby ste si našli čas na spoločné chvíle a spoločné hranie.“ Realita je však často taká, že v zhone každodennej existencie prebieha mnoho denných stretnutí rodičov s deťmi približne takto:

  • „Je čas vstávať!“
  • „Tu máš raňajky! Žiadna televízia, kým ich nedoješ!“
  • „Máš v aktovke všetko?“
  • „Tak pohyb! Ponáhľame sa!“
  • „Nezabudni si vetrovku!“
  • „Ahoj, mám ťa rada.“

 

Tlak na rodičov je veľmi silný, a tak mnohí z nich sa na deti pozerajú ako na súbor povinností a dieťa vidí rodičov ako súbor príkazov a zákazov. V takýchto podmienkach sa nemôže rozvíjať dobrý vzťah, upozorňuje Thomas W. Phelan.

 

Nezameriavajte sa len na aktivity celej rodiny

„Rodičia, musíte si uvedomiť, že rodinná zábava sa dnes príliš preceňuje,“ hovorí psychológ. Podľa jeho názoru chodiť všade spolu nie je ideálne z troch dôvodov. Prvým je súrodenecká rivalita. Mama a otec sú napríklad na pláži. Šesťročný syn povie niečo svojej osemročnej sestre, ktorá hodí do neho svoju bábu. Ten sa zasmeje, že ho netrafila, a tak hodí do neho ešte aj za hrsť piesku. Obidvaja potom začnú kričať. Rodičia musia riešiť situáciu a v ten deň si možno až tak neoddýchnu. Zábava celej rodiny nefunguje aj z druhého dôvodu. Čím viac ľudí dáte dokopy na nejaké miesto, tým sa vyskytne väčšia pravdepodobnosť rozdielnych názorov a konfliktov. Jedno dieťa chce ísť do ZOO, ďalšie k bazénu, mama by chcela sedieť pri šálke kávy a otec by si rád zabehol 5 kilometrov. Čo teraz? Kto sa prispôsobí? A nakoniec psychológ uvádza ešte jeden príklad. Najlepšie nadväzovanie dôvery a puta medzi rodičmi a deťmi prebieha vždy v interakciách jeden rodič – jedno dieťa. Deti milujú čas, keď môžu byť samy s matkou alebo s otcom, bez prítomnosti svojich najväčších rivalov – súrodencov. Práve v týchto chvíľach sa otvoria, cítia sa slobodne a vám sa zdá, ako keby rozkvitli. Tak prečo takéto chvíle prežívať len zriedka alebo nikdy?

 

Hrajte sa so svojím dieťaťom

Je preto veľmi dôležité venovať sa deťom po jednom a pravidelne robiť niečo, čo máte radi obaja. Možností je naozaj veľa. Mnoho rodičov, s ktorými Thomas W. Phelan počas dlhých rokov pracoval, robilo s deťmi napríklad toto:

  • brali syna alebo dcéru počas všedného dňa niekam von na večeru, zatiaľ čo ostatní členovia rodiny boli doma a venovali sa svojim veciam,
  • chodili spolu do kina,
  • chodili sa spolu vo dvojici bicyklovať,
  • chodili spolu nakupovať,
  • chodili sa voziť autom,
  • venovali sa spolu nejakému športu,
  • chodli spolu na turistiku.

 

Keď idete občas niekam vo dvojici, nikto vás nebude vyrušovať. Vašim deťom sa bude tiež páčiť, keď si počas tejto spoločnej chvíle vypnete mobil. Zábava a spoločné chvíle vo dvojici sa však nemusia odohrávať iba mimo domova. Takúto činnosť si môžete dopriať aj v malých porciách počas dňa. Môžete si užívať spoločné chvíle aj tak, že si budete len vy dvaja hovoriť vtipy, rozprávať príbehy alebo sa spolu hrať spoločenskú hru. Deti majú radosť aj vtedy, keď môžu raz za čas zostať hore o 20 minút dlhšie vo všedný deň a počas týchto minút môžu urobiť niečo špeciálne s maminkou alebo s ockom. Môžete im čítať alebo sa naučte hrať ich počítačovú hru.

Určite robte veci spoločne s celou rodinou, ale zabezpečte, aby tieto chvíľky boli čo najpríjemnejšie. Popri spoločnej zábave myslite však aj na to, aby do vašich dní a týždňov patrila aj spoločná zábava vo dvojici s každým z vašich detí.

 


Zdroj: Thomas W. Phelan: Magická výchova
Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Rodina
Zdieľať na facebooku