Ako zvládnuť prvý deň v materskej škole

  Foto: Pexels

Prvý deň v materskej škole či prvý mesiac môže byť pre väčšinu detí náročné. Ako zmierniť úzkosť, ktorú deti prežívajú?

 

Hoci začiatok predškolského veku je dôležitým míľnikom, často prichádza s množstvom plaču a neistoty. Naučiť sa tráviť čas oddelene môže byť náročný prechod, ale začiatok formálneho učenia je tiež vzrušujúci. Pre deti je hlavným zdrojom úzkosti v súvislosti s nástupom do predškolského zariadenia to, že absolútne nevedia, čo môžu očakávať. Keďže nástup do materskej školy je úplne nová skúsenosť, nemali by ste ho brať ako akýkoľvek iný dátum v kalendári. Príprava dieťaťa na predškolské vzdelávanie môže výrazne znížiť akúkoľvek separačnú úzkosť, ktorú môže pociťovať.

 

Ako zvládnuť prvý deň v materskej škole?

Využite predstieranú hru

Striedajte sa pri hre v role rodiča, dieťaťa a učiteľky. Vykonávajte bežné denné rutiny, ako je rozlúčka s mamou a/alebo ockom, vyzliekanie si kabáta, spievanie pesničky, čítanie príbehov, ranný komunitný kruh, hranie sa vonku a zdriemnutie si poobede. Ubezpečte svoje dieťa, že predškolské zariadenie je dobré miesto, kde sa bude zabávať a zároveň sa učiť veľa zaujímavých vecí. Trpezlivo odpovedajte na jeho otázky. To mu pomáha nadobudnúť pocit, že má veci viac pod kontrolou, čo znižuje jeho úzkosť.

 

Urobte si hru z precvičovania samostatnosti

K spokojnosti dieťaťa napomáha aj jeho samostatnosť v určitých zručnostiach. Tieto zručnosti zahŕňajú rozopnutie kabáta, zavesenie kabáta na háčik, nasadenie batohu, obúvanie topánok či chodenie na toaletu. Môžete sa napríklad so svojím dieťaťom „pretekať“, aby ste videli, ako rýchlo sa dokáže obuť či obliecť. 

 

Vypočujte si starosti svojho dieťaťa

Hoci je lákavé rýchlo dieťa upokojiť a ísť ďalej, je dôležité dať dieťaťu najavo, že jeho obavy boli vypočuté. Bez ohľadu na to, aké sú veľké alebo malé, obavy detí z predškolského zariadenia môžu výrazne ovplyvniť ich prežívanie. Dajte dieťaťu vedieť, že je normálne cítiť sa šťastné, smutné, vzrušené či vystrašené. Vysvetlite, že začať niečo nové môže byť vyvolávať strach a že veľa ľudí to tak cíti. Môže byť užitočné podeliť sa o čas, keď ste začali niečo nové a ako ste sa cítili. Keď mu dovolíte, aby sa podelilo o svoje starosti, môžete mu pomôcť premyslieť si, ako sa s nimi vysporiadať. Napríklad, ak sa bojí, že mu budete chýbať, môžete urobiť knihu rodinných fotografií, ktoré si uloží v skrinke a pozrie sa do nej, keď sa bude cítiť osamelo.

 

Všímajte si neverbálne prejavy dieťaťa

Aj keď 3-ročné dieťa už rozpráva, väčšina z nich ešte nie je schopná úplne vysvetliť, ako sa cítia alebo čoho sa obávajú. Môže prejaviť svoje obavy tým, že sa bude držať, utiahne sa do seba alebo bude agresívnejšie. 

 

Noc pred nástupom do škôlky:

  • Odpovedzte na všetky otázky svojho dieťaťa na poslednú chvíľu.
  • Nechajte ho vybrať si oblečenie (vhodné podľa počasia a do materskej školy) na prvý deň.
  • Uistite sa, že ide spať včas.
  • Pred prvým dňom vyberte čas spánku, ktorý mu poskytne dobrý nočný odpočinok.
  • Udržujte rutinu pred spaním upokojujúcu a relaxačnú. Nesústreďujte sa príliš na prvý školský deň, pokiaľ dieťa samo nechce.

 

Prvý deň:

  • Vstávajte dostatočne skoro, aby ste sa s dieťaťom nemuseli ponáhľať do škôlky a zbytočne ho viac nestresovali.
  • Pripravte mu raňajky a ak je to možné, sadnite si k spoločnému jedlu, alebo sa s ním aspoň porozprávajte, keď bude jesť a vy sa pripravujte na odchod.
  • Zopakujte si režim dňa. 
  • Zbaľte dieťaťu spolu batoh. Ak nosí obed, vyberte jedlá, o ktorých viete, že sú jeho obľúbené. To, že sa prvý deň zorientuje, je užitočné, pretože sa prispôsobuje toľkým zmenám.
  • Nechajte ho, aby si vybralo špeciálneho plyšáka alebo hračku, ktorú si vezme so sebou do škôlky. Obľúbené predmety môžu deťom pomôcť pri prechode z domu do školy a môžu tiež uľahčiť spánok. Zároveň môžu pomôcť, ak sa počas dňa cíti osamelo.
  • Naplánujte si, že chvíľu v materskej škole zostanete. Zostať 15-30 minút v triede prvé ráno môže pomôcť uľahčiť prechod. Spoločne môžete preskúmať triedu, stretnúť sa s ďalšími deťmi, hrať sa s niekoľkými hračkami. Keď vidíte, že sa vaše dieťa cíti pohodlne, je čas odísť.
  • Udržujte svoj tón pozitívny a optimistický. Deti vnímajú reakcie dôveryhodných dospelých v ich živote. Snažte sa preto nevyzerať ustarane alebo smutne a nezdržiavajte sa príliš dlho. Rozlúčte sa rýchlo, pozitívne a ubezpečte svoje dieťa, že všetko bude v poriadku.
  • Zamyslite sa nad vytvorením špeciálnej rutiny na rozlúčku. Môžete mu napríklad dať bozk na dlaň, aby ho „držal“ celý deň v ručičke. Alebo si vy dvaja môžete pred odchodom zaspievať špeciálnu pieseň. Rutiny rozlúčky sú pre deti upokojujúce a pomáhajú im pochopiť a pripraviť sa na to, čo sa bude diať ďalej.
  • Snažte sa neutekať späť do triedy, ak počujete svoje dieťa plakať, akokoľvek rozrušené môže byť. Je to veľká zmena a môže, celkom pochopiteľne, pociťovať smútok a strach. Ale ak pribehnete späť pravdepodobne to predĺži trápenie dieťaťa a sťaží mu adaptáciu. Učitelia majú dlhoročné skúsenosti s pomocou rodinám pri prechode do predškolského zariadenia. Dôverujte im. Namiesto toho môžete počkať niekoľko minút pred triedou, aby ste sa uistili, že je všetko v poriadku, alebo zavolajte do školy neskôr.

 

Ak svojmu dieťaťu ukážete, že si myslíte, že nemáte pochybnosti o tom, že to v predškolskom veku zvládne, začne tomu veriť aj samo.

Zdieľať na facebooku