Ako zistíte, že je vaše dieťa preťažené?

Nájsť rovnováhu medzi aktivitami a voľným časom dieťaťa nie je až také jednoduché. Okrem toho ide vždy o individuálnu záležitosť, pretože každé dieťa je založené ináč.
Nájsť rovnováhu medzi aktivitami a voľným časom dieťaťa nie je až také jednoduché. Okrem toho ide vždy o individuálnu záležitosť, pretože každé dieťa je založené ináč. / Foto: Bigstock

V súčasnosti niektoré deti majú naozaj priveľa povinností. Je to hlavne vtedy, keď majú každý deň okrem školy ešte nejaký krúžok, jazykovú školu alebo tréning. Niektoré deti sú aj v takejto situácii šťastné a plné energie. Kedy je však takýto nabitý program problémom?

 

Je samozrejmé, že rodičia chcú svojim deťom poskytnúť čo najviac podnetov, zážitkov a čo najviac možnosti pre ich rozvoj. Možností je dnes oveľa viac ako v minulosti. Existuje veľké množstvo zariadení, tréningových stredísk, tanečných či jazykových škôl. Mnoho rodičov si však začína uvedomovať, že ani jeden extrém nie je dobrý a chcú svojim deťom dopriať aj voľný čas, v rámci ktorého by mohli len tak leňošiť a hrať sa s kamarátmi. A tak sa zamýšľajú i nad tým, ako vytvoriť primeranú rovnováhu v dennom režime dieťaťa.

 

Nájsť rovnováhu medzi aktivitami a voľným časom dieťaťa nie je až také jednoduché. Okrem toho ide vždy o individuálnu záležitosť, pretože každé dieťa je iné. Problémom sa stáva aj rýchle životné tempo a nedostatok času u rodičov. Niektoré deti navštevujú veľké množstvo krúžkov aj preto, lebo rodičia nemajú čas sa im venovať. Keď ich dajú na krúžok, tak s istotou vedia, že je o ne postarané a deti sa nenudia. Uvedomujú si, že keď nemajú čas byť s dieťaťom popoludní doma, vždy je pre nich lepšou alternatívou krúžok, lebo vedia, že dieťa by skončilo pri počítači alebo s mobilom v ruke. Krúžky by si ale malo dieťa vyberať samo. Malo by sa venovať hlavne tomu, čo mu robí skutočnú radosť a kde je šťastné. Nebyť ich súčasťou v dôsledku tlaku rodičov, ktorí si chcú prostredníctvom detí plniť svoje sny a potom nútia deti do niečoho, čo ich vôbec nebaví. Niekedy zapíšu rodičia dieťa do krúžku len preto, že funguje priamo v škole a im sa hodí, že jedno popoludnie v týždni ho majú kde umiestniť.

Dôležité je pozerať sa na dieťa reálne. Nie je na tom nič zlé, keď niektoré aktivity v určitom období nebude robiť vôbec. Možno sa k nim dostane neskôr. Občas majú rodičia jasnú predstavu, v čom má byť ich dieťa výnimočné, ale život to zariadi ináč. Možno bude dobré v tom, na čo ani nepomysleli. Potom je najťažšie prijať realitu a zmieriť sa so skutočnosťou.

 

Výchova dieťaťa nie sú preteky

V súčasnosti hlavne kvôli porovnávaniu, sa mnohé rodiny dostávajú do stresu. Už od narodenia zisťujú, či sa dieťa presne vyvíja podľa určitých tabuliek a mamičky podrobne sledujú, či ich dieťatko náhodou neurobilo niečo neskôr ako iné deti na pieskovisku alebo v materskom centre. Odborníci tvrdia, že výchova sa nemá stať veľkou súťažou o najlepšie, najmúdrejšie, najtvorivejšie a najnadanejšie dieťa. Odporúčajú rodičom, aby sa dokázali radovať z maličkostí, zo vzájomnej lásky a spoločne prežitých chvíľ, ktoré sú v dnešnom svete obrovskou vzácnosťou. Mnohé deti sú nešťastné, lebo denne sa zobúdzajú s pocitom, že nezvládnu splniť vysoké nároky rodičov. Ak sú rodičia veľmi nároční a chcú od dieťaťa v každej oblasti stopercentný výkon, dieťa sa takýchto podmienok môže zľaknúť až do takej miery, že sa prestane učiť úplne. Je to jeho obrana a zároveň prejav strachu. Veľmi ťažké to majú niekedy deti veľmi úspešných rodičov. Tí majú vysoké nároky na seba a aj na deti. Ak dieťa nedokáže plniť všetky sny svojich rodičov, má to náročné. Jeho pokojné detstvo v takomto prípade dokáže zachrániť to, keď rodičia pochopia, že ich dieťa je jedinečné a možno bude úspešné v niečom inom, ako si to oni predstavovali.

 

Signály, ktoré naznačujú, že je dieťa preťažené

Medzi najznámejšie signály preťaženosti dieťaťa patria tieto:

  • Dieťa nemá čas len pre seba.
  • Sťažuje sa na bolesti hlavy, brucha alebo iné bolesti.
  • Chce sa mu aj cez deň spať a hovorí, že je unavené.
  • Je nervózne, podráždené, cíti úzkosť.
  • Nestretáva sa s kamarátmi.
  • Nechce sa zúčastňovať niektorých aktivít.
  • Nevie sa samo hrať, neustále potrebuje, aby ste mu vymýšľali program.
  • Je nesústredené a začínajú sa mu zhoršovať známky v škole.
  • Nemá chuť učiť sa, lebo sa bojí, že nesplní očakávania rodičov a zlyhá.
  • Niekedy na veľký tlak zo strany rodičov reagujú prejedaním sa.
  • Začnú sa prejavovať návaly zlosti.
  • Zvýši sa počet konfliktov so súrodencami.
  • Môže mať problémy s autoritami, pretože ho nebaví celé dni počúvať ich príkazy a zákazy.
     

Ako nájsť rozumnú rovnováhu?

Ak si chcete byť istí, či nie je vaše dieťa preťažené, napíšte si na papier jeho program každý deň v týždni. Každý deň by sa mal objaviť aj čas, keď bude mať dieťa čas len pre seba a ktorý nebude vyplnený organizovanými aktivitami. Nemajte strach z nevyplneného času počas dňa. Naopak. Je to dobrý signál. A nebojte sa toho, keď dieťa pár hodín počas dňa nerobí vôbec nič. Aj počas tohto času premýšľa, fantazíruje, plánuje. A tiež mnoho psychológov tvrdí, že nuda je naozaj veľmi potrebná. Práve pocit nudy vedie ku kreativite. Dieťa sa takto učí zabaviť samo seba a nečaká len na dospelých, ktorí mu niečo ponúknu. Ak má neustále všetko naplánované, nenúti ho to premýšľať nad vlastným plánovaním času a aktivít. Tiež dbajte na to, aby dieťa malo dostatok spánku. Nedostatok spánku môže mať závážné dôsledky. Nevyspaté deti nedokážu udržať pozornosť, majú problémy s pamäťou, nevedia sa sústrediť, spomaľujú sa im reakcie a podobne. Je potrebné aj na túto skutočnosť dávať pozor, a to preto, lebo nedostatok spánku nie je len problémom dospelých, ale už aj starších detí. Hrozí to hlavne tým deťom, ktoré ešte aj vo večerných hodinách komunikujú na sociálnej sieti alebo hrajú rôzne hry. Ak vidíte, že dieťa má aktivít veľmi veľa, porozprávajte sa spolu o tom, ktoré aktivity by bolo dobré ukončiť. Ak zistíte, že dieťa sa napríklad dlho pripravuje na vyučovanie a dlho si píše domáce úlohy, skúste ho zoznámiť s efektívnejšími metódami učenia, ktoré by dieťaťu ušetrili čas. Možno zistíte, že vaše dieťa nemá čas na seba aj preto, lebo trávi veľa času na sociálnych sieťach. Porozprávajte sa o tom a čas skráťte. Je naozaj dobré všetko si podrobne napísať, problémové veci farebne vyznačiť a ukázať aj dieťaťu. Po rozumnom dohovore sa vždy dá nájsť rozumný kompromis, ktorý v konečnom dôsledku pomôže dieťaťu prežívať šťastnejší život.

 

Primerané množstvo mimoškolských aktivít deťom prospieva

Skupina psychológov z neziskovej organizácie Child Trends vydala v roku 2008 správu The Overscheduling Myth, v ktorej zdôrazňujú, že ak sa deti zúčastňujú v rozumnej miere voľnočasových aktivít, má to pre ne niekoľko benefitov. Napríklad:

  • majú lepšie verbálne schopnosti,
  • sú sebavedomejšie,
  • majú lepšie vzťahy s vrstovníkmi i dospelými,
  • nepodliehajú drogám a alkoholu,
  • majú väčšiu chuť sa vzdelávať,
  • majú väčšiu sebaúctu,
  • sú viac motivované,
  • majú optimistickejšie vnímanie sveta.
Čítajte viac o téme: Voľný čas
Zdieľať na facebooku