Nemusíte mať vždy všetko dokonale naplánované. Čím vás môže obohatiť nuda?

Napriek tomu, že už len slovo nuda znie pre mnohých odstrašujúco, prináša so sebou aj určité benefity.
Napriek tomu, že už len slovo nuda znie pre mnohých odstrašujúco, prináša so sebou aj určité benefity. / Zdroj: Pexels

Dnešný uponáhľaný svet spôsobuje, že človek nemá ani chvíľku sám na seba a neustále je v jednom kole. Niečo robí, niekam sa ponáhľa, alebo niečo plánuje. Dospelí ľudia majú príliš veľa povinností a veľa vecí, čo ich môžu rušiť. Nudu vlastne ani nepoznajú a v mnohých prípadoch sa cítia až vinne, akonáhle niečo nerobia. Nudenie sa v podstate nie je možnosťou v každodennom programe, aj keď by si ju niekedy radi dopriali. Deti sú na tom práve naopak. Robili by takmer čokoľvek, možno okrem upratovania si vlastnej detskej izby, len aby niečo robili a nenudili sa. Nuda pre nich predstavuje nepredstaviteľné muky. Avšak nuda nemusí byť len zlá, ako ju mnohé deti a dospelí vnímajú. V skutočnosti prináša so sebou určité výhody, a dokonca aj rôzne výskumy tvrdia, že dospelí ľudia prichádzajú o veľa vecí tým, že sa nikdy nenudia. Aké sú teda výhody nudenia sa?

 

1. Ak niečo nie je v poriadku, zistíte to

Profesor psychológie Andreas Elpidorou tvrdí, že vďaka nude vieme, či sú veci v poriadku, alebo nie. Keď človek nezažíva nudu, je stále uväznený v situáciách, ktoré ho až tak úplne nenapĺňajú a prichádza o mnoho emočne či sociálne obohacujúcich zážitkov. Podľa názoru tohto profesora má nuda dvojakú funkciu v ľudskom živote. Na jednej strane to je varovanie, že nerobíme to, čo by sme chceli robiť, a na tej druhej strane je nuda motivátorom k dosiahnutiu našich cieľov.

 

2. Nuda vedie ku kreativite

Mnohí výskumníci veria, že tie najoriginálnejšie myšlienky vznikajú, keď sa človek najviac nudí. Túto myšlienku potvrdzuje aj výskum britskej psychologičky Sandi Mann. Výskum sa konal dvakrát. Počas prvého kola rozdelili účastníkov na dve skupiny. Jedna skupina mala za úlohu nudné aktivity, druhá skupina mala za úlohu zaujímavé aktivity. Následne dostali obidve skupiny kreatívne úlohy. Lepšie výsledky dosiahla skupina, ktorá mala predtým nudné aktivity. Počas druhého kola merali stupeň nudy, čiže účastníci mali rôzne nudné aktivity. S najkreatívnejšou myšlienkou využitia plastového pohára prišiel účastník, ktorý čítal telefónny zoznam. Mann tvrdí, že nuda podporuje túlanie sa ľudskej mysle a vedie ku kreatívnejším riešeniam.
Mnohí ľudia, ktorí sa kreativitou živia tvrdia, že sa v detstve veľa nudili, a podobne sa veľa nudia aj v dospelosti. Spisovateľka Meera Syal tvrdí, že školské prázdniny strávila pozeraním z okna, pečením koláčov či písaním si denníka, čo viedlo k jej kariére. Podľa Meera je oslobodzujúce byť kreatívnym z nudy.

 

3. Ak sa nudíte, myslíte na budúcnosť

Európski a Americkí výskumníci vo svojom výskume zistili, že keď ľudia snívajú s otvorenými očami, nevnímajú, čo je okolo nich a ich myseľ si lieta kade-tade, je pravdepodobné, že premýšľajú nad budúcnosťou. Tento proces je známy ako autobiografické plánovanie. Mnoho ľudí si počas snívania za bieleho dňa vytvára plány a ciele do budúcnosti. Veľmi často to nastáva práve, keď sa ľudia nudia. Čiže nuda vôbec nemusí byť zlá, ale môže ju človek využiť aj na plánovanie, ktoré je niekedy veľmi potrebné. Môžete ju využiť ako stimul na zmenu, taktiež môže viesť k vyšším ambíciám, či skvelým možnostiam.

 

4. Môže z vás byť lepšia osoba

Nuda z vás môže vytvoriť aj lepšiu osobnosť, ako zistil výskum v Írsku. Tento výskum zistil, že nudenie sa vedie k altruizmu. Keď sa človek nudí, nevidí vo svojich aktivitách zmysel. Preto začína hľadať niečo, čo ho bude napĺňať a dá mu pocit, že jeho činy a myšlienky zmysel majú. Je omnoho pravdepodobnejšie, že človek, ktorý sa nudí, za zapojí do aktivít, ktoré pomáhajú druhým a spoločnosti, ako napríklad podporovanie práce charít či rôznych neziskových organizácií, darovanie krvi, podpísanie zmysluplnej petície či dobrovoľníčenie. Vďaka takýmto skutkom a pomoci druhým sa z vás môže stať lepšia osoba, čo určite nie je na škodu.

 

5. Nuda vedie k zvýšenej produktivite

Nuda, či snívanie s otvorenými očami, vedia aj k zvýšenej produktivite. Doposiaľ sa myslelo, že snívanie s otvorenými očami produktivite škodí, avšak stimulovaním centier mozgu zodpovedných za  ovládanie myšlienok a oslobodzovanie myšlienok, čiže podporovaním snívania s otvorenými očami, sa zistilo, že takáto aktivita produktivite napomáha.

 

6. Nuda môže byť kľúčom ku šťastiu

Filozof Bertrand Russell už pred 90 rokmi tvrdil, že nuda je dôležitá. Povedal :,,Život, ktorý je plný vzrušenia, je vyčerpávajúci život, ktorý potrebuje stále silnejšie podnety, aby človek cítil vzrušenie a potešenie. Určité množstvo vzrušenia je zdravé, príliš veľa vzrušenia môže spôsobiť vyčerpanie, príliš málo chorobné chute. Preto je trvalá nuda dôležitá pre šťastný život.‘‘ Aj mnohé východné kultúry vnímajú nudenie sa ako dôležitú súčasť života a dokonca ju priamo podporujú, pretože je pokladaná za cestu k osvieteniu. Využite čas nudy na meditáciu, a vlastne všetky nudné aktivity využite na meditovanie. Namiesto toho, aby ste teda skúsili s nudou bojovať, skúste sa s ňou vyrovnať a vyťažiť z nej čo najviac.

Zdieľať na facebooku