Ako upokojiť dieťa?

Deti bývajú nepokojné preto, lebo sa cítia unavené, nespokojné, hladné, vystresované, vystrašené, nedocenené, odstrkované alebo sa cítia neisto.
Deti bývajú nepokojné preto, lebo sa cítia unavené, nespokojné, hladné, vystresované, vystrašené, nedocenené, odstrkované alebo sa cítia neisto. / Foto: Bigstock

Pozná to každý rodič. Niekedy stačí pár sekúnd, aby sa roztomilé dieťa zmenilo na nepoznanie. Zrazu sa rozčuľuje, kričí, plače...K takejto rýchlej premene často stačí to, že je dieťa nevyspaté, unavené alebo sa mu nepodarí presadiť svoju vôľu. Ako ho rýchlo upokojiť?

 

Niektoré deti sú temperamentné od narodenia, niektoré trpia hyperaktivitou, ale niektoré len potrebujú robiť rozruch okolo seba alebo testujú hranice, kde až môžu zájsť a čo si môžu dovoliť.

Psychológovia a špeciálni pedagógovia tvrdia, že hnev je prirodzená emócia, ktorá je potrebná pre zdravý duševný vývoj dieťaťa. Pomocou hnevu dieťa odovzdáva rodičom určité informácie. Napríklad aj to, že je unavené, nespokojné, hladné, vystresované, vystrašené, nedocenené, odstrkované alebo sa cíti neisto. Záleží len od rodičov, ako dokážu príčiny nespokojnosti odhaliť a vyriešiť. Existuje niekoľko spôsobov, ako dieťa čo najjednoduchšie upokojiť. Často fungujú tie najobyčajnejšie veci.

 

Neplánujte deťom všetok čas

Nechajte deťom dostatok voľného priestoru, nesnažte sa im plánovať každú minútu dňa. V súčasnosti prevláda trend prihlasovať deti na množstvo krúžkov už takmer od narodenia. Takto dieťa nemá šancu robiť to, čo mu len tak nepadne, po čom túži. Nechajte v priebhu dňa dieťaťu čas len pre seba, nech robí to, na čo má chuť.  Väčšinou sa začne s niečím hrať alebo si začne prezerať knihy a ponorí sa do úplne iného sveta. A to je presne ten stav, ktorý dospelí ľudia hľadajú počas relaxácie alebo meditácie. Deti to vedia robiť prirodzene, len často na to nemajú priestor. Tento voľný priestor na vlastné aktivity privádza deti k originálnym myšlienkam a činom. Umožňuje im v tichu objavovať svoje skutočné záujmy. Ak sú deti pohltené naplánovanými aktivitami či sledovaním televízie, nikdy nezačujú volanie svojho srdca. Nuda im toto umožní.

 

Dávkujte rozptýlenie

Keď sa pripravujete s dieťaťom na dôležité stretnutie alebo dôležitú rodinnú udalosť, dôkladne si všetko premyslite už vopred. Zabalte si do tašky rôzne hračky, knižky, omaľovánky, farbičky skladačky a tiež obľúbené jedlo.Keď zistíte, že sa dieťa začína nudiť a hrozí, že začne vyvádzať, vyberte z tašky niektorú z obľúbených vecí. Nevyberajte všetko naraz. Postupne mu hračky alebo jedlo dávkujte. Niekto by povedal, že je to forma úplatkov. Ale keď ste napríklad na svadbe alebo na oslave významných narodenín, tak práve táto stratégia vám určite pomôže.

 

Chodievajte často von

Príroda je najlepšie ihrisko, kreatívna dielňa a miesto na dokonalú relaxáciu. Ak si s nimi pobyt v prírode alebo v parku budete užívať, postupne to deti budú vnímať ako veľmi zaujímavú aktivitu. Deti milujú prechádzky lesom, skákanie pomedzi kríky, zbieranie húb, gaštanov spadnutého lístia  alebo hľadanie najväčšieho mraveniska. Na čerstvom vzduchu sa deti prirodzene upokoja, prídu na iné myšlienky, ich mozog si odpočinie a pohybom sa príjemne unavia. Je dobré zaradiť do denného režimu takúto prechdázku aspoň dvakrát do týždňa. Bude to prospešné pre vás i pre deti. Je potrebné si uvedomiť, že nedostatočný kontakt s prírodou môže deťom spôsobiť aj väčšie problémy. Odborníci pre deti, ktoré minimálne chodia do prírody, stanovili diagnózu NDD (Nature Deficit Disorder), ktorú nazývajú tiež Poškodenie spôsobené nedostatkom prírody. Aj  v  dôsledku minimálneho kontaktu s prírodou u detí čoraz častejšie dochádza k poruchám pozornosti, k zníženej koncentrácii, k nižšiemu sebavedomiu, k zhoršenej disciplíne, k agresivite či k prehnanej úzkosti prameniacej z nízkej odolnosti.

 

Rešpektujte individuálnu potrebu spánku

Keď je dieťa unavené, reaguje väčšinou podráždene, správa sa ináč ako obvykle. Možno je aj protivné a odmietavé. Každý človek má individuálnu potrebu spánku a túto skutočnosť je potrebné rešpektovať aj u potomkov. Niektoré dieťa ráno vstane a funguje bez problémov celý deň, iné si rado popoludní pospí. Spánok je síce najlepšia forma odpočinku, ale to neznamená, že každé dieťa musí ísť popoludní spať.

 

Hrajte sa relaxačné hry

Možno povedať, že pravidelná relaxácia prispieva k celkovej pohode. Relaxovať môžete začať aj s maličkými deťmi. Nemusí čakať, kým začnú chodiť do školy. Dôležité je pokojné prostredie a pravidelnosť. V ideálnom prípade by ste mali so svojím dieťaťom relaxovať aspoň 20 minút denne. Tú istú relaxačnú hru opakujte niekoľko dní po sebe, aby si dieťa na ňu zvyklo. Ak ste sa doteraz relaxačné hry s deťmi nehrali, môžete s nimi začať práve teraz, keď tu máme Vianoce, ktoré sú ideálnym časom aj práve na také hry, ktoré prinášajú pokoj, radosť a vzájomnú spolupatričnosť. U detí je možno vidieť výsledky pravidelnej relaxácie v celkovom uvoľnení, odbúraní dôsledkov stresu, lepšej koncentrácii pozornosti a kvalitnejšej vnímavosti. Relaxácia im pomáha zvýšiť sebadôveru, zlepšiť pamäť a celkovo skvalitňuje proces učenia.

 

Pomáhajte deťom naučiť sa hrať

Máte pocit, že je vaše dieťa je nepokojné a nesústredené? Nevydrží pri jednej hračke a knižku si prezerá len pár sekúnd? Musíte sa mu viac venovať. Možno len nevie, ako sa má vlastne hrať alebo si nevie vybrať z množstva hračiek. Choďte s dieťaťom do jeho izbičky a pomôžte mu sústrediť jeho pozornosť na niečo konkrétne - vybrať nejakú hračku, porozprávajte sa s ním, s čím by sa chcelo hrať. Môžete začať stavať kocky, maľovať vodovými farbami, pretekať s autíčkami alebo môžete robiť niečo iné. Ak dieťa z činností niečo zaujme a začne sa hrať, môžete po chvíľke pokojne odísť na pár minút z izby.

Zdieľať na facebooku