7 tipov ako zvládnuť školský rok s deťmi v pohode

  Bigstock

Začína nový školský rok. Mnohí si možno dávate otázku, aký bude, čo nového prinesie, ako všetky tie povinnosti vy i deti zvládnete. Školská dochádzka sa totiž netýka len detí a samotnej školy, ale výrazne ovplyvňuje aj bežný život v domácnosti.  A tak sa automaticky musia všetci prispôsobiť školákom, upraviť podmienky, denný režim a určité rituály. Niekedy možno stačia len malé zmeny a život v rodine aj napriek tomu, že školáci majú veľa požiadaviek a tiež povinností, môže byť príjemný a bezproblémový. Pozrime sa teda spoločne na niektoré pravidlá, ktoré môžu rodičom i deťom bezproblémovo prežiť školský rok.

 

1. Uistite vaše dieťa, že ho ľúbite a že je dobré

Hovorte vášmu dieťaťu pravidelne, že je dobré, snažte sa ho vždy za niečo pochváliť. Aj staršie deti potrebujú počuť slová povzdbudenia a lásky. Napríklad mu pochváľte domácu úlohu, obrázok, ktorý nakreslilo a podobne. Dieťa potrebuje vedieť, že ho ľúbite také, aké je a že ho neopustíte. Ak stratí istotu vo vašu lásku, jeho výsledky sa môžu v škole zhoršiť.


2. Pokojne a dôsledne zaveďte disciplínu

Ak ste tak neurobili doteraz, je navyšší čas naučiť sa hovoriť vášmu dieťaťu NIE. Obaja rodičia by sa mali zhodnúť na jasných pravidlách, ako je napríklad čas ísť do postele, kedy si pripravovať úlohy, koľko môže dieťa stráviť pozeraním televízie či hraním videohier a podobne. Tieto pravidlá dodržujte dôsledne, pokojne a bez hnevu. Deti všetko ľahko akceptujú, ak vidi v oboch rodičoch odhodlanie a pevné stanovisko. Váš potomok musí pochopiť, že to naozaj myslíte vážne, inak bude stále skúšať, kde sú vaše hranice.


3. Uistite sa, že vaše dieťa má dostatok pohybu vonku

Deti potrebujú svoju energiu jednoducho vybiť, aby boli pokojnejšie. Poznám prvákov, druhákov, ktorí si po každej vyučovacej hodine musia desať minút na školskej chodbe pobehať, lebo by vôbec nevydržali sedieť v laviciach. A viem aj to, že ich najobľúbenejší predmet je telesná výchova. A to neplatí len pre mladších žiakov, ale aj pre starších. Dajte svojmu dieťaťu dostatok priestoru na to, aby sa mohlo venovať pohybu aj popoludní. Môže chodiť na nejaký športový krúžok. V tejto dobe je ich naozaj veľa v každej škole, v športových kluboch alebo v centrách voľného času. Alebo športujte spolu, ak máte na to čas. Plávajte, behajte, hrajte tenis alebo robte spoločne čokoľvek iné.

 

4. Dajte pozor na potravinové alergény

Niekde som raz čítala, že učitelia v Austrálii môžu žiakom vylievať nezdravé a sladké nápoje a že im následne do prázdnej fľaše nalejú čistú vodu. Na Slovensku by sme si toto dovoliť nemohli, ale možno na tom niečo je. Niektoré deti majú citlivosť na potravinárske farbivá alebo konzervačné látky. Obmedzenie alebo odstránenie lepku, mlieka a mliečnych výrobkov či cukru z detskej stravy môže mať upokojujúce účinky na  dieťa a môže sa aj zvýšiť jeho výkonnosť v škole. Navyše sa uistite, či niektoré dráždivé látky v jeho strave nie sú hlavnými vinníkmi jeho hyperaktivity. Čerstvé ovocie, zelenina a zdravé bielkoviny – predstavujú pre vašu ratolesť najvhodnejšie jedlo. Už je totiž dávno dokázané, že zdravé jedlo ovplyvňuje výkonnosť i energiu človeka. Tak prečo tento poznatok nevyužiť aj v škole?

 

5. Neklaďte na vášho potomka prehnané nároky

Nie každé dieťa dozrieva v rovnakom tempe. Niektoré sa učia čítať už v štyroch rokoch, niektoré, keď majú päť či šesť a niektoré  aj neskôr. Nebojte sa, ak vaše dieťa potrebuje trochu viac času na učenie. To ešte nič neznamená. Snažte sa nepretvoriť radostné detstvo na preteky, kto je lepší a šikovnejší. Nechajte svoje dieťa rásť a učiť sa tempom, ktoré mu vyhovuje. Neporovnávajte ho so súrodencami a spolužiakmi. Každé dieťa je špecifické a je originál. Porovnávať môžete len jeho vlastné výkony. Známka je v našej spoločnosti veľmi silný fenomén a niektorí rodičia ešte stále práve známkam pripisujú najvyššiu možnú hodnotu. Dokážu kvôli nej deti dosť deptať a poznám aj takých rodičov, ktorí si na základe známok svojich detí budujú svoje vlastné sebavedomie. Paradoxne sú to väčšinou rodičia, ktorí mali v detstve štvorky a päťky. Nehovorím, že známka nie je dôležitá, ale neznamená v škole úplne všetko. Myslím si, že v dnešnej dobe je najdôležitejšie, aby si dieťa školu hlavne obľúbilo, aby malo chuť sa neustále vzdelávať, aby si našlo v škole niečo, čo ho naozaj napĺňa a čo sa v budúcnosti môže stať základom jeho budúceho povolania. Dnes viac ako inokedy by mali deti v sebe hľadať to, čo ich napĺňa radosťou, aby neskôr študovali na takej strednej alebo vysokej škole, ktorá ich naozaj zaujíma a po absolvovaní ktorej budú robiť prácu, po ktorej v skutočnosti od detstva túžili a nevybrali si ju len preto, lebo je to moderné alebo im ju niekto nanútil. Veď sa len poobzerajte po okolí. Koľko ľudí pracuje v tej oblasti, ktorú vyštudovali? Dovoľte deťom spoznávať samých seba, doprajte im radosť z toho, čo ich naozaj baví a podporujte ich v tom, v čom sa im darí. Netrestajte ich za horšie známky z predmetov, v ktorých nevynikajú. Toto často potom spôsobuje celkovú nenávisť ku škole. Doprajte im, aby zažili radosť v tom, v čom majú talent. Toto ich bude motivovať k tomu, že sa budú učiť aj tie predmety, ktoré nemajú v láske.


6. Nedovoľte, aby televízor a počítač vychovával vaše deti

Obmedzenie elektronických obrazoviek môže zvýšiť schopnosť dieťaťa sústrediť sa. Nedávny výskum preukázal, že rýchly dej videohry i programov v televízii dokáže ovplyvniť detský mozog a dieťa sa stáva nepozorným i nervóznym. Snažte sa obmedziť pozeranie televízora a nedávajte mu ho do detskej izby. Okrem hyperaktivity hrozí aj obezita, zlé školské výsledky, poruchy spánku či agresivita.

 

7. Formujte si dobré vzťahy v rodine

Rovnako ako väčšina z nás, aj deti sú citovo zdravšie, keď ich obklopujú ľudia, ktorí majú zdravé vzťahy. V živých detských predstavách sa môžu zdať jednoduché výmeny názorov medzi rodičmi výraznejšie, než v skutočnosti sú. Každú hádku prežívajú intenzívne. V detskej duši to vyvoláva stres. U tých starších aj obavy pred rozvodom. Tento strach spôsobuje úzkosť a dieťa potrebuje upútať na seba pozornosť. Najčastejšie prehnane hyperaktívnym správaním. Z dlhoročných skúseností viem, že najlepšie sa učí v škole tým žiakom, ktorí majú pevné a optimistické rodinné zázemie, v ktorom nechýba častá a úprimná komunikácia, spoločné rodinné aktivity a dobrá nálada. Ani častá kritika spoločnosti, klebetenie a ohováranie ľudí nepôsobí na deti dobre. Aj ony sa  potom stávajú veľmi kritické, nespokojné, veľa žiadajú od iných, ale málo vedia dať. Každé dieťa potrebuje určitý denný stereotyp, ktorý tvorí jeho identitu a dáva mu tak pocit istoty. Napríklad zaveďte spoločnú rodinnú večeru alebo iné večerné rituály.

Zdieľať na facebooku