4 účinné spôsoby, ako môžete prehĺbiť vo vzťahu lásku a intimitu

Vzťah je zvláštnou symbiózou dvoch ľudí, ktorá môže stagnovať, upadať alebo sa neustále rozvíjať.
Vzťah je zvláštnou symbiózou dvoch ľudí, ktorá môže stagnovať, upadať alebo sa neustále rozvíjať. / Foto: Bigstock

Všetci túžime milovať a byť milovaní. Vytvárať naplňujúci vzťah a lásku nie je niečo, čo by sme vedeli automaticky. Často je potrebné aj v tomto smere sa vzdelávať.

 

Hodnota šťastia vo vzťahu sa dá len ťažko vyčísliť, keďže je to jeden z najdôležitejších aspektov v našom živote. Vzťah je zvláštnou symbiózou dvoch ľudí, ktorá môže stagnovať, upadať alebo sa neustále rozvíjať. V tom treťom prípade je vzťah najkrajší, ale pre to je potrebné aj niečo spraviť. Pozrime sa na štyri postupy, ktoré pomáhajú prehlbovať lásku a intimitu vo vzťahoch. 

 

1. Buďte duchom prítomní a aktívne počúvajte

Keď človek žije vo vzťahu, nemal by len čakať, čo môže dostať, ale premýšľať aj nad tým, čo on môže dať. Pri tom by mal byť aj empatickým pozorovateľom a aktívnym poslucháčom, aby dobre vedel, čím tomu druhému môže urobiť skutočnú radosť. Jedna z najdôležitejších vecí, ktorú by sme mali dávať, je naša prítomnosť a pozornosť. Láska znamená vidieť ľudí takých, akí sú a nie takých, akí by sme ich chceli mať. Čiže nemali by sme ich odsudzovať, kritizovať, ale prijímať takých, akí sú. Byť duchom prítomný znamená naladiť sa na pocity a potreby druhého človeka. Vtedy vieme najlepšie vycítiť jeho priania. Záujem o druhého môžeme ešte viac podporiť aktívnym počúvaním. Práve takéto počúvanie môže poskytnúť puto intimity, ktorá prehlbuje naše spojenie s partnerom alebo s partnerkou. Niekedy netreba veľké slová ani veľké materiálne dary, aby sme toho druhého presvedčili o tom, ako ho milujeme. Už len samotné sústredené počúvanie je natoľko aktívna činnosť, ktorá veľa napovedá, aký vzťah máme k danej osobe. Niektorí ľudia si však myslia, že popri počúvaní toho druhého zvládnu ešte písať SMS, telefonovať, pozerať televíziu alebo sa hrať počítačovú hru. Práve tieto činnosti dávajú najavo, že osobu, s ktorou komunikujeme, si veľmi nevážime. A v opačnom prípade, keď so záujmom počúvame, pozeráme sa priamo na človeka a vyjadrujeme skutočný záujem, tak vtedy tomu druhému prejavujeme aj lásku. Je potrebné si uvedomiť, že práve v takýchto chvíľach robíme pre vzťah maximum, lebo sme dali jasne najavo, že partner/partnerka má pre nás obrovskú hodnotu. V procese aktívneho počúvania je láska živená tým, že dokážeme v tichu počúvať a naladiť sa na inú osobu bez toho, aby sme ju v rozprávaní prerušovali či usmerňovali. Druhá strana sa cíti pochopená, prijatá a milovaná. 

 

2. Snažte sa naladiť na partnera/partnerku

Výskum Johna Gottmana naznačuje, že láska funguje, keď sa učíme naladiť na partnera/partnerku aj v oblasti ich každodenných potrieb. Naladenie na človeka znamená, že vidíme to, čo potrebuje k tomu, aby bol šťastný. Správna reakcia na toho druhého spočíva v tom, že mu dokážeme dať to, čo naozaj potrebuje, a to  vďačne a s láskou bez toho, aby sme mali v sebe z toho zlé pocity. Ak nás partner/partnerka požiada, aby sme viac pomáhali s deťmi alebo boli jemnejší či láskavejší, mali by sme to vedieť urobiť bez negatívnych pocitov a s radosťou, pretože skutočne cítime, že chceme pre toho druhého len to najlepšie. Ideálne je pociťovať šťastie z toho, že robíme šťastnými tých druhých a nič za to nečakať. Ak pri dávaní necítime len radosť a musíme zápasiť aj s negatívnymi pocitmi, je potrebné v tomto smere ešte viac popracovať. Samozrejme, takýmto spôsobom by mali fungovať obidve strany.

 

3. Využívajte láskavú a úprimnú komunikáciu 

Jedným z hlavných problémov vo vzťahu môže byť, keď sa po určitej dobe  partneri prestanú spolu rozprávať. Šťastný pár sa spolu rozpráva o mnohých veciach. Vyhýbajú sa krátkej a nudnej konverzácii, ktorá veľmi nezbližuje, ale otvárajú množstvo zaujímavých tém, ktoré ich život posúvajú dopredu. Aj vďaka kvalitnej komunikácii majú pocit, že naozaj patria k sebe. Vynaložte preto trochu úsilia, aby ste sa so svojím partnerom/partnerkou porozprávali o nejakých zaujímavých témach, ktoré by dokázali obnoviť puto. Vhodné je rozprávať o svojich pocitoch, o tom, čo ste zažili, s kým ste sa videli, stretli,  o povinnostiach v domácnosti, v práci a podobne. Venujte si navzájom maximálnu pozornosť, potvrdzujte svoje myšlienky a pýtajte sa  na podrobnosti. Na dobrú komunikáciu s partnerom/partnerkou je potrebné vytvoriť si dostatok času a vhodné podmienky. Dôležité je tiež príjemné naladenie, pokojná atmosféra a  dostatok času na komunikáciu. Toto všetko pomáha predchádzať hádkam, nepokoju, urážaniu  a podobne.

 

4. Trénujte zručnosti, ktoré vám pomôžu rýchlo sa upokojiť

Keď naša potreba spojenia a porozumenia nie je splnená podľa našich predstáv, môžeme mať tendenciu zaútočiť na partnera/partnerku alebo sa nahnevane stiahnuť k televízii alebo k počítaču. Je veľmi užitočné rozvíjať zručnosti, pomocou ktorých sa dokážete rýchlo upokojiť, a to hlavne vtedy,  keď sa cítite vystresovaní, nahnevaní, ignorovaní alebo citovo zranení. Keď si rozvíjate svoje vnútorné zdroje, dokážete lepšie zostať v pokoji, sami sebou, nad vecou...Odborníci upozorňujú, že vo vyhrotených situáciách je vždy lepšie zostať v spojení so sebou samým, než sa hádať, kričať alebo iným spôsobom vyhrocovať konflikty. Keď je človek spokojný sám so sebou, keď dokáže sám seba prijať, tak dokáže lepšie hľadať cestu aj k svojej láske. V dnešnej náročnej dobe vám dokáže pri zachovaní pokoja pomôcť joga, meditácia, dychové cvičenia, písanie denníka, šport, starostlivosť o zvieratá,  a iné relaxačné techniky.

 

Čím viac sa dokážeme navzájom na seba naladiť, vieme rozvíjať láskavú, úprimnú komunikáciu a upokojiť sa, tak aj v napätých situáciách, keď veci nefungujú tak, ako by sme chceli, vzťah sa aj napriek tomu môže naďalej rozvíjať a zostáva živý.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Komunikácia
Zdieľať na facebooku