5 jednoduchých techník na odstránenie stresu za pár sekúnd

Krátkodobý stres býva prospešný, lebo nás vie vybičovať a podnietiť k lepšiemu výkonu, jeho dlhšie trvanie často spôsobuje poškodenie zdravia.
Krátkodobý stres býva prospešný, lebo nás vie vybičovať a podnietiť k lepšiemu výkonu, jeho dlhšie trvanie často spôsobuje poškodenie zdravia. / Foto: Pexels

V živote často prežívame situácie, v ktorých sa stresu nedokážeme vyhnúť, nech sa snažíme ako chceme. Možno vám však dokáže pomôcť niektorá z nasledujúcich techník.

 

Za stres sa označuje reakcia na situáciu, kedy je organizmus vystavený nejakej záťaži. Je to situácia, ktorú organizmus vyhodnotí ako nebezpečenstvo, keď hrozí poškodenie organizmu, integrity či identity. Aj keď krátkodobý stres býva prospešný, lebo nás vie vybičovať a podnietiť k lepšiemu výkonu, jeho dlhšie trvanie často spôsobuje poškodenie zdravia. A práve preto by sme mali vedieť, čo nám môže spôsobovať stres.

 

Podnety, ktoré môžu spôsobovať stres, nazývame stresory. Medzi základné patrí:

  • sociálne prostredie a interakcia – vzťahy medzi ľuďmi, agresivita, povýšenosť, ale aj spoločenské normy, pravidlá, termíny, zákazy, predpisy, obmedzenia…
  • významné životné udalosti – smrť v rodine, strata zamestnania, narodenie dieťaťa…
  • každodenné problémy – trvalé nezhody v rodine alebo v práci, dochádzka do práce, nefunkčnosť predmetov…
  • faktory životného štýlu – nedostatok spánku, nadmerná konzumácia alkoholu alebo kávy, nedostatok času, nabitý program…
  • psychické postoje a osobnostné črty – negativistické reakcie, veľké očakávania, pesimizmus…
  • fyzikálne vplyvy – hluk, prudké svetlo, uzavretý priestor, horúčava, chemické škodliviny.
     

Trápi nás hlavne neistota

V súčasnosti mnohých ľudí trápi hlavne neistota. Život v neistote predstavuje obrovský stresový faktor. Ak viete, že sa niečo každú minútu môže zmeniť, ak ste stále v pozore a v napätí, je naozaj ťažké relaxovať a užívať si veci navôkol. Ak cítite stres v práci alebo finančnú neistotu, snažte sa sústrediť na iné veci okolo seba aj keď je to niekedy nad mieru ťažké. Snažte sa vytvárať kvalitný partnerský vzťah, venujte sa výchove detí, pracujte v záhradke, chodievajte na prechádzaky do lesa, hrajte sa so zvieratkami. Aj tieto skutočnosti vám pomôžu aspoň trochu vyvážiť stres vyplývajúci z financií, z práce alebo obáv z budúcnosti.

 

Ak si sami uvedomujete, že práve zažívate veľmi stresové obdobie, skúste vyskúšať niektorú z nasledujúcich techník, ktoré vám pomôžu uvoľniť napätie.
 

1. Odpočítavanie

V čom spočíva táto technika? Ak cítite silný stres, vymenujte 5 vecí, ktoré práve vidíte. Potom napočítajte 4 veci, ktorých sa môžete dotknúť. Ďalej sa upriamte svoju pozornosť na 3 veci, ktoré v tej chvíli práve počujete. Potom identifikujte 2 veci, ktoré cítite nosom a nakoniec sa zamerajte na jednu chuť, ktorú máte práve v ústach. Vďaka tejto technike zamestnáte všetkých 5 zmyslov, vďaka čomu aspoň na chvíľu prevezmete kontrolu nad svojím telom a stres sa trochu zmierni.
 

2. Vyskúšajte dychové cvičenia

V súčasnosti si už veľa ľudí vie odbúrať stres dychovými cvičeniami. Jedným z takýchto cvičení je nádych nosom a počítanie do 7, avšak pri čísle 4 nádych ukončíme a pri napočítaní do 7 vydýchneme cez ústa. Alebo si ľahnite na chrbát, položte si dlaň na brucho a zhlboka dýchajte. Nesústreďujeme sa pritom na nič iné, než na pohyb svojej dlane. Vďaka týmto cvičeniam sa plne sústredíte na dýchanie, čím preberiete aj kontrolu nad svojimi myšlienkami. Navyše, keď ste v strese, dýchate príliš rýchlo a plytko, takže týmto cvičením vaše dýchanie správne upravíte.
 

3. Zamerajte sa na maličkosť, ktorá vám urobí radosť

Ďalšou technikou, ako prekonať stresové situácie, je upriamiť sa v blízkom okolí na niečo, čo nám spraví radosť. Môže to byť úplná maličkosť. Napríklad to môže byť šálka dobrého čaju, káva, pesnička, teplá deka alebo obľúbená sviečka. Keď si zvolíte obľúbený predmet, plne sa naň sústreďte a snažte sa precítiť tento pôžitok všetkými zmyslami. Vďaka tomu, že sa sústredíte na všetko pozitívne, čo vám tento jeden predmet ponúka, začnete pociťovať oveľa väčšiu pohodu a vďačnosť. Začnete svet vnímať pokojnejšie.
 

4. Zamerajte svoj pohľad na izbovú rastlinu

Izbové rastliny sú lacnou a účinnou dekoráciou, ktorá oživí priestory bytu alebo kancelárie. Podľa jednej štúdie dokonca dokážu pomôcť okrem znižovaniu stresu aj mentálnemu zdraviu v práci. Ľudia, ktorí mali na svojom pracovnom stole malú rastlinu, pociťovali na konci týždňa menej stresu. A prečo sú rastliny takým dobrým pomocníkom v boji proti stresu? Podľa vedcov je jedným z hlavných dôvodov už len samotný fakt, že sa sústredíte na niečo iné ako na prácu. Okrem toho pohľad na rastlinu dokáže vyvolať príjemné myšlienky súvisiace s prírodou, ktorá na psychiku človeka pôsobí pozitívne.
 

5. Pomôcť môže aj Wim Hofova metóda

Samotná metóda Wima Hofa je založená na troch hlavných pilieroch. Na prvom mieste stoja dychové cvičenia, ktoré dodajú telu viac kyslíka, následkom čoho začne produkovať viac energie. Druhou zložkou je tréning mysle, ktorý učí, ako ovládať svoj nervový systém, a tým aj celé svoje telo. A do tretice je to postupné vystavovanie tela chladu, ktorý má za účel nabudiť imunitu a spojiť predchádzajúce zložky do jedného celku. Účinky jednotlivých cvičení sú ďalekosiahle a navzájom prepojené. Súčasťou tréningu mysle je aj ovládanie tela, a tak v rámci tréningu musí človek aj dostatočne cvičiť. Môže využiť jogu, rôzne kliky a posilňovacie cviky. Výhodou metódy je nielen posilňovanie tela, ale aj mysle a zistilo sa, že pomáha odstraňovať aj úzkosť a depresiu. Metóda tak pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu i imunitný systém. Aj vedecké výsledky hovoria v prospech tejto metódy. Vedci jednoznačne zistili, že ľudia, ktorí využívajú Wim Hofovu metódu sú viac motivovaní, spokojní, pociťujú menej stresu a majú aj lepšiu schopnosť sústrediť sa. Ak nemáte čas pri veľkom strese na otužovanie a cvičenie, využite aspoň dychové cvičenie. Ideálne však je, keď vás tieto dychové cvičenia naučí odborník. Niektorí ľudia na znižovanie stresu využívajú otužovanie studenou sprchou.

 


Zdroje:
Paul McKenna: Stres pod kontrolou
Kateřina Kantová: Je načase být šťastný!
David Fontana: Stres v práci a v životě
Čítajte viac o téme: Stres
Zdieľať na facebooku