Bojíte sa vystupovať pred ľuďmi? Vyskúšajte týchto 7 stratégií

Sebavedomie je neoddeliteľnou súčasťou úspechu. Ovplyvňuje, ako sa cítime aj ako nás vnímajú ostatní.
Sebavedomie je neoddeliteľnou súčasťou úspechu. Ovplyvňuje, ako sa cítime aj ako nás vnímajú ostatní. / Foto: Bigstock

Sebavedomie je neoddeliteľnou súčasťou úspechu. Ovplyvňuje, ako sa cítime aj ako nás vnímajú ostatní. Nové neznáme situácie môžu sebavedomie oslabiť. Našťastie existujú spôsoby, ako sa aj na  náročné chvíle pripraviť.

 

Všeobecne platí, že sebadôvera pramení z dvoch zásadných vecí. Prvou je dôvera sebe samému a druhou viera v seba samého. Teda „verím sebe a verím v seba“. Podľa koučov zdravého životného štýlu sú tieto dve vlastnosti nevyhnutné pre našu schopnosť pomôcť sebe a zároveň inšpirovať ostatných, aby sa stali najlepšou verziou seba samých. Počas života ale prichádzajú situácie, ktoré nám túto úlohu sťažujú. Napríklad, keď sa ocitneme pod tlakom. Každý človek môže mať stres z niečoho iného. Niekto v práci potrebuje vystupovať pred ľuďmi a možno práve z toho má stres. Dnes sa totiž bežne vo firmách robia rôzne prezentácie, prednášky, workshopy a podobne. Pod tlakom verejnosti je sebavedomie jednotlivca často znižované a niekedy až úplne udusené. Pozrime sa na 7 tipov, ako si v takýchto situáciách dodať sebadôveru.

 

1. Vizualizácia

Pred dôležitou udalosťou si predstavte obrázok seba samého tak, aby ste na seba boli hrdí. Predstavte si seba samého, ako dosahujete stanovené ciele, zvládate náročný rozhovor alebo sebavedome a s dobrou náladou prezentujete svoje nápady. Takéto formy vizualizácie môžu rozvíjať pozitívne vnímanie seba samého, a tým aj prirodzenou cestou zvýšiť sebavedomie.

 

2. Odevom prezentujte to, po čom túžite

Prezentujte sa aj oblečením. Napríklad idete na pracovný pohovor. Oblečte sa tak, ako by ste už vysnívanú prácu robili. Je to ako s oblečením v bežnom živote. Podľa toho, aké nosíte, vás ľudia aj vnímajú. Nemalo by to tak byť, ale bohužiaľ, je to tak. Podľa oblečenia ľudia často hodnotia iných. Taká je už ľudská povaha a za dlhé roky sa to nedarí zmeniť. Štýl oblečenia, ktorý vám sadne ako druhá koža, podporí vašu osobnosť. Pokiaľ sa neviete správne rozhodnúť, poraďte sa s vizážistom. Moderný štýl, ktorý vám pristane a budete sa v ňom cítiť dobre, podporí vašu osobnosť.

 

3. Cvičte, spievajte, tancujte, prechádzajte sa

Každý zažil ten pocit, že je toho už na neho veľa a že už ďalej nevládze. V takejto chvíli môže pomôcť joga, prechádzky v prírode, tanec alebo akýkoľvek iný pohyb. Niekomu pomôže, keď sa zo všetkého vytancuje. Uvoľní sa, príjemne sa vyčerpá a dodá si energiu. S novou energiou sa vráti aj sebavedomie. Tanec je prospešný pri zvyšovaní sebaúcty a zvyšovaní sebadôvery prostredníctvom podpory sebavyjadrenia a rozvoja sociálnych zručností. Niekedy pomôže aj obyčajná prechádzka. Viaceré výskumy dokázali, že každodenná prechádzka zvyšuje sebaistotu, sebadôveru, napomáha rozvoju pozornosti a koncentrácie. Zlepšuje náladu a mierni prejavy podráždenosti. Podľa viacerých výskumov k vyššej vnútornej sile a sebavedomiu pomáha aj hudba. Odborníci tvrdia, že je dôležité počúvať relaxačnú hudbu či autentické zvuky prírody, ako je spev vtákov, hlasy veľrýb a delfínov, šumenie lístia, morských vĺn, dážď... Počúvanie týchto zvukov dokáže človeka vrátiť k prirodzenej a vrodenej harmónii a tiež vlastnej sile. 

 

4. Zaujmite pózu

Predstavte si seba samého, ako úspešne riešite problém, ktorý vám aktuálne nedá spať. Takto si tiež budujete vnútornú silu a zdravé sebavedomie.  Keď sa musíte s niekým  rozprávať o dôležitej veci, udržujte rovný postoj aj očný kontakt. Amy Cuddyová, psychologička a profesorka na Harvard Business School vymyslela „metódu  zvedavého muža a ženy.“ Pri tejto metóde zaujmite širší stoj rozkročný, ruky dajte v bok, ramená dozadu. Skôr, než pristúpite k rozhovoru či akejkoľvek interakcii, ktorej sa obávate, vyskúšajte si tento postoj približne na dve minúty. Až potom sa do toho pustite. Sebaisto budete nielen vyzerať, ale aj sa tak cítiť.

 

5. Reč tela

Zrejme ste už niekedy niekde čítali alebo počuli o tom, že až 93 percent komunikácie tvoria neverbálne signály. Reč tela je nesmierne dôležitá v tom, ako vás ostatní vnímajú. Keď sa budete s niekým rozprávať, udržujte rovný postoj aj očný kontakt a pri podávaní ruky ju druhej osobe primerane stlačte. Vyhnite sa tomu, aby ste pôsobili ako mŕtva ryba, ale tiež nie ako diktátor. Reč tela môže o vás prezradiť aj to, či ste sebavedomí alebo máte nedostatok sebavedomia. Ak chcete pôsobiť sebavedomo na vaše okolie, pozrite sa na typické gestá, ktoré používajú sebavedomí ľudia a snažte sa ich používať pri komunikácii.

Postoj:  stoja vzpriamene a s vystretými plecami.

Očný kontakt: pevný s úsmevom na tvári.

Gestá rúk a ramien: zmysluplné a rozvážne.

Reč: pomalá a čistá.

Tón hlasu: mierny až tichší.

 

6. Predstavujte si váš vzor

Určite existuje niekto, koho obdivujete. Kto je vašim pomyselným vzorom? Ako by sa asi zachoval on, keby bol v rovnakej alebo v podobnej situácii? Buďte tiež takí. Je to vo vašej moci. 

 

7. Nedajte sa ovplyvniť  negativizmom

Človek je často sám na seba najprísnejší a sám sebe si je najväčším kritikom. Ak je to tak, ide o kritika, ktorého môžeme beztrestne a úplne umlčať. Zastavte prúd myšlienok, ktoré vám našeptávajú, že nie ste dosť dobrí, silní alebo bystrí. Keď sa objaví negatívna myšlienka, nastavte si hneď v mysli ako protiklad pozitívnu myšlienku. Napríklad namiesto slova nevládzem, si povedzte, že to dokážete.

 

A ak nič nepomáha? V dnešnej dobe existuje množstvo koučov a psychológov, ktorí vám dokážu so sebavedomím pomôcť.

Čítajte viac o téme: Sebavedomie, Úspech
Zdieľať na facebooku