Ako ovplyvňuje tanec naše psychické zdravie

Tanec môže mať ale pozitívny vplyv aj na duševné zdravie.
Tanec môže mať ale pozitívny vplyv aj na duševné zdravie. / Foto: Pexels/Jackson Davis

Keď sa hýbeme, cítime sa výborne, to je všeobecne známe. Fyzických výhod tanca je nespočetné množstvo, tanec môže mať ale pozitívny vplyv aj na duševné zdravie.

 

Väčšina z nás pozná skvelý pocit z pobytu na tanečnom parkete. Od svadieb a prázdninových večierkov až po hodiny aerobiku alebo dokonca hodiny tanca, pohyb nášho tela časti robí veľa pre pozdvihnutie našej nálady. Je vynikajúcim spôsobom cvičenia a odreagovania sa od každodenného života. Téma duševného zdravia sa stáva v súčasnej dobe čoraz rozšírenejšou, objavuje sa čoraz väčšie množstvo výskumov týkajúcich sa pozitívnych účinkov tanca na duševné zdravie.

 

Výhody tanca pre naše zdravie

Zvyšuje dôveru - Tanec je prospešný pri zvyšovaní sebaúcty a zvyšovaní sebadôvery prostredníctvom podpory sebavyjadrenia a rozvoja sociálnych zručností. Tanec poskytuje prostredie, v ktorom si jednotlivci môžu vytvoriť pocit spojenia a spolupatričnosti s ostatnými tanečníkmi. Toto posilňovanie sociálnych väzieb pomáha budovať sociálnu dôveru a znižovať sociálnu úzkosť. Pravidelné tanečné kurzy alebo hodiny môžu byť bezpečným prostredím pre hanblivé deti aj dospelých v spoločnosti.

 

Znižuje depresiu a úzkosť - Ukázalo sa, že fyzické pohyby tanca znižujú hladinu stresu. Rovnako ako aeróbne cvičenie, aj tanec poskytuje úľavu od napätia. Fyzické cvičenie všeobecne zvyšuje hladinu dopamínov a endorfínov, dvoch neurotransmiterov, ktoré sú zodpovedné za pocity radosti a šťastia. Tanec tiež podporuje skúsenosť so stavom flow, resp. plynutím, čo je takmer meditačný stav, ktorý nám umožňuje namiesto starostí a stresu sústrediť sa iba na pohyby, hudbu a rytmy.

 

Zlepšuje kognitívne schopnosti - Tanec pomáha nielen pri budovaní svalov tela, ale aj mozgu. Ak tancujeme, cvičíme, učíme sa rutine, precvičujeme pamäťové centrá mozgu a posilňujeme koncentráciu. Zostaviť zložitú rutinu vyžaduje usilovnosť a trpezlivosť. Niektoré základné prvky tanca prirodzene zvyšujú naše mozgové schopnosti. Tanec stimuluje hipokampus, ide o časť mozgu, ktorá je spojená s pamäťou. Ukázalo sa, že opakovaný pohyb a cvičenie zvyšujú funkciu pamäti. Všetky vysoké kardio aktivity pumpujú extra krv do svalov a pľúc, ale tiež zvyšuje prietok krvi do mozgu. Vyššie hladiny glukózy a kyslíka sú pre zdravý mozog veľmi dôležité. Existuje niekoľko štúdií, ktoré svedčia o tom, že budovanie týchto kognitívnych schopností môže prispieť k zníženiu rizika demencie a Alzheimerovej choroby.

 

Poskytuje priestor pre vyjadrenie emócií – hovorí sa, že „tanec je emócia v pohybe“. Slovo emócia je odvodené z latinského slova: „emovere“, čo znamená pohybovať sa alebo prechádzať. To, ako sa cítime ovplyvňuje spôsob, akým držíme svoje telo. Napríklad, ak máme úzkosť, pravdepodobne budeme napätí a stuhnutí. Tanec nás núti opustiť našu neistotu a strach bez ohľadu na našu úroveň a majstrovstvo.

 

Nemá žiadne vekové obmedzenie – tancovať môže každý v každom veku. Stačí sa postaviť doma pred zrkadlo alebo si zatancovať pri upratovaní. Už aj krátka chvíľa nám dokáže zlepšiť náladu a zvýšiť energiu.

 

Tanečno-pohybová terapia

V súčasnosti je to čoraz viac rozšírená forma terapie aj na Slovensku. Ide o psychoterapeutické využitie pohybu a tanca na podporu intelektuálnych, emocionálnych a motorických funkcií tela. Ako formu expresívnej terapie sa TPH zameriava na vzťah medzi pohybom a emóciami. Túto formu terapie je možné použiť vo všetkých vekových kategóriách, u jednotlivcov, párov, rodín alebo skupín. Všeobecne podporuje sebauvedomenie, sebaúctu a bezpečný priestor na vyjadrenie pocitov. Je založená na myšlienke, že pohyb a emócie sú vzájomne prepojené. Terapeuti hodnotia reč tela, neverbálne správanie a emočné prejavy. Intervencie liečby sú šité na mieru potrebám určitých populácií. Môžeme pritom prežiť hlboký osobný zážitok seba samého, ktorý nás privádza bližšie k sebe, k človeku, akým skutočne sme. Tanečno-pohybová terapia sa využíva na liečbu mnohých psychických porúch.

 

Tanec je jeden z mnohých spôsobov, ako podporovať svoje duševné zdravie a pohodu. Existuje toľko rôznych druhov tanca, dôležité je nájsť si štýl, ktorý vám vyhovuje najviac, pokiaľ ide o intenzitu (rýchlosť), úroveň náročnosti, typ hudby, ktorý sa vám páči, a či radšej tancujete s partnerom alebo bez neho. Takže je najvyšší čas vstať z pohovky a ísť si zatancovať.  Či už ide o valčík, polku alebo hip-hop, na čom najviac záleží, je pohyb. Vyberte si teda svoju obľúbenú melódiu a partnera a začnite a bavte sa.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku