8 predsavzatí šťastných mamičiek. Žijete podľa nich aj vy?

Každá mamička má právo prežívať pozitívne pocity súvisiace s materstvom, má právo aj na chvíľky, počas ktorých môže byť sama so sebou či dopriať si oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne.
Každá mamička má právo prežívať pozitívne pocity súvisiace s materstvom, má právo aj na chvíľky, počas ktorých môže byť sama so sebou či dopriať si oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne. / Foto: Bigstock

Každá mamička má právo prežívať pozitívne pocity súvisiace s materstvom, má právo aj na chvíľky, počas ktorých môže byť sama so sebou či dopriať si oddych podľa vlastných predstáv bez pocitov zlyhania, že sa svojmu dieťaťu nevenuje dostatočne. Deti nepotrebujú, aby boli mamičky dokonalé. To, čo skutočne potrebujú, sú rozumné hranice, veľa objatí, bozky a spokojná mamička.

 

Jedným z dôvodov, prečo mamy potrebujú byť v pozitívnom naladení, je vyhorenie. Ak mamičky neprežívajú primerané množstvo pozitívnych emócií, často nemajú dostatok energie, a tak sa nemôžu dobre a s láskou starať o rodinu. Mamičky z tohto dôvodu musia robiť aj niečo, čo im pomáha čo najčastejšie  preladiť myšlienky pozitívnym smerom. Skutočné chvíle oddychu by nemali byť spojené s ďalšími povinnosťami, napríklad s upratovaním, žehlením, varením. Niektoré mamičky si totiž oddych od detí predstavujú tak, že budú robiť niečo iné, napríklad nejaké domáce práce. Vo chvíľach oddychu by mali robiť skutočne to, na čo sa už vopred veľmi tešia. Ďalší spôsob, ktorý pomáha predíš vyhoreniu, spočíva aj v takom nastavení mysle, ktoré pomáha vnímať materstvo s ľahkosťou. Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ktoré odborníci mamičkám odporúčajú.

 

1. Prijmete fakt, že nemusíte byť absolútne dokonalá matka

Psychológovia odporúčajú vnímať materstvo a dieťatko ako dobrodružné spoznávanie seba, dieťaťa i partnera a nie ako súťaž o najlepšiu matku či najdokonalejšie dieťa. Vedomie toho, že chyby patria k životu, dáva ženám veľkú slobodu k tomu, aby sa netrápili z neúspechov, ale tešili sa z toho, čo krásne ich obklopuje. Tak, ako hovorí psychiater Jozef Hašto, mama nemusí byť dokonalá, stačí, keď je dostatočne dobrá. Niektoré mamičky si túto skutočnosť neuvedomujú, a tak si myslia, že keď si dovolia chvíľu voľna pre seba a opustia dieťatko na pár hodín, automaticky sa stávajú zlými matkami. To však nie je pravda. Niektoré mamičky, ktoré si nevedia oddýchnuť, nadobúdajú presvedčenie, že materstvo je stereotyp či  drina a nevedia si ho dokonale vychutnať. Niekedy je to spôsobené aj tým, že sa donekonečna porovnávajú s inými mamičkami. Často potom žijú v presvedčení, že všetky sú lepšie ako ony samy. Treba si však uvedomiť, že každé dieťa a každá matka sú jedinečné bytosti a každý človek toto obdobie prežíva svojím vlastným spôsobom.

 

2. Nájdite si čo najviac času na hranie sa so svojimi deťmi

Bábätká, ale aj staršie deti, potrebujú pravidelný čas s dospelými, ktorí sú plne prítomní v ich svete a živote. Mnohí odborníci tvrdia, že rodičia trávia s deťmi viac času ako v minulosti, ale často sú na deti  emocionálne nenapojení, myšlienkami sú niekde inde, často pozerajú do mobilu alebo snívajú o niečom, čo budú robiť, keď dieťa napríklad zaspí. Mnohí sa tešia, že si sadnú k počítaču, kde nájdu množstvo podnetov na premýšľanie alebo sa pripoja na nejakú sociálnu sieť, kde sa s niekým porozprávajú. Deti cítia, keď rodičia nie sú mysľou pri nich a práve preto sú niekedy nespokojné a nervózne. Mnohé matky otvorene hovoria, že rady chodia so svojimi deťmi na detské ihrisko, ale úprimne povedané, nudia sa tam. A tak pozerajú do mobilu. Mnohé mamičky zase priznávajú, že sa aj v byte s deťmi nudia, a tak občas mrknú, čo nové na Instagrame, sem – tam odpovedia na sociálnej sieti, inokedy si prečítajú článok. Priznávajú, že ich pozornosť je rozptýlená. Deti sú naprogramované k tomu, aby získavali pozornosť dospelých. Vedia prísť s ponukou na hru, vedia dospelých rozosmiať a keď to nejde ináč, dokážu mať záchvat zlosti. Ak si ich veľmi dlhú dobu nikto nevšíma, nakoniec to úplne vzdajú a prestanú plakať úplne. O tom svedčia mnohé výskumy z detských ústavov. Aby boli vaše chvíle s dieťaťom šťastné, musíte sa snažiť o určitý kompromis. Nesmiete zabúdať na seba a na napĺňanie svojich snov, ale keď ste s dieťaťom, mali by ste sa snažiť prežívať s ním chvíle naplno. Hovorí sa, že aj dospelí ľudia sa môžu veľa vecí od detí naučiť. Paulo Coelho povedal: „Dieťa môže dospelého naučiť tri veci: byť bezdôvodne spokojný, vždy sa čímsi zaoberať a celou silou sa dožadovať toho, čo chce." V skutočnosti je toho omnoho viac ako len tieto tri veci. Deti rýchlo rastú, a preto je dobré vedieť naladiť sa tak, aby ste si spoločné chvíle skutočne užili a vytvorili si tak nádherné spomienky. Skúste popracovať napríklad aj na tom, aby ste si vedeli vychutnať silu prítomného okamihu. Richard J. Davidson, americký profesor psychológie a psychiatrie popularizoval myšlienku, že človek sa môže učiť šťastiu. Predpokladal, že sú to také isté zručnosti, ako keď sa človek učí hrať na hudobný nástroj alebo lyžovať. Šťastie, ako každá iná zručnosť, vyžaduje prax a čas. Tvrdil, že myseľ možno trénovať na to, aby bol človek šťastný. Existujú spôsoby, vďaka ktorým sa dá dopracovať k prežívaniu skúsenosti prítomného okamihu. A hoci môže byť ťažké zapojiť sa do detského sveta fantázie, najmä keď ste zaneprázdnení alebo unavené, je dôležité, aby ste to urobili. Prečo? Pretože hra je spôsob, akým sa vaše dieťa vyjadruje a vaša prítomnosť zvyšuje jeho emocionálnu inteligenciu. Aj keď niektoré hry vás nudia, snažte sa na pár minút dostať do tohto sveta a riaďte sa pokynmi svojho dieťaťa.

 

3. Starajte sa o svoje telo

Aj keď sa musíte nútiť, vyhraďte si aspoň 30 minút denne, niekoľko dní v týždni, aby ste si zacvičili. Cvičenie zlepšuje náladu, odbúrava tuk a posilňuje imunitný systém. A nemusíte chodiť do fitness centier, nemusíte si platiť trénerov alebo navštevovať nejaké kurzy, v ktorých cvičí veľká skupina žien. Aj obyčajná prechádzka po okolí vám pomôže. Okrem cvičenia, snažte sa jesť vyváženú stravu a spať čo najviac každú noc.

 

4. Zamilujte sa do života s malými deťmi

Rodinný život je plný nečakaných zvratov, nákazlivých detských viróz, prania a veľkého množstva domácich prác. To je jedna strana mince. Život v rodine s deťmi je ale tiež plný okamihov veľkej krásy, nehy, sladkých bozkov a nežných detských objatí. Ak chcete zažiť dokonalé šťastie, nezameriavajte svoj pohľad na neupratané hračky alebo neumyté okná. Vychutnávajte si prchavé okamihy šťastia. Deti rýchlo rastú a neskôr, keď už budú mať svoje vlastné záujmy a svoj vlastný svet, na upratovanie budete mať dostatok času.

 

5. Tešte sa na rodinné večere

Iste, je jednoduchšie objednať si pizzu a najesť sa pred televízorom, ako pripraviť večeru pri jedálenskom stole. Keď si však uvedomíte, akú obrovskú hodnotu má rodinná večera, zmeníte názor. Vytvorte si rituál rodinných večerí, pri ktorých sa môžu deti stretnúť s obidvomi rodičmi, môžu si vychutnať prítomnosť otca, ktorý bol celý deň v práci a hlavne môžu zažiť pocit spolupatričnosti a jednoty v rodine. Každý môže porozprávať o tom, čo zažil počas dňa. Napríklad  komplexná správa, ktorú uverejnilo Národné centrum závislostí a zneužívania na Kolumbijskej univerzite uvádza: „Spoločné rodinné večere najmenej 5 krát za týždeň drasticky znižujú šancu tínedžerov na fajčenie, pitie a užívanie drog. Dospievajúci, ktorí večerajú s rodičmi menej ako 3 krát za týždeň, sú 3,5 krát viac náchylní fajčiť marihuanu, viac ako 2,5 krát fajčiť cigarety, 1,5 krát skúšať alkohol a o 20 percent skôr mať v škole známky C alebo horšie.“ U detí, ktoré jedia s rodičmi najmenej 5 krát týždenne, je nižšie riziko rozvoja obezity a ďalších problémov v súvislosti s príjmom potravy, ich účasti na kriminálnych aktivitách, nižšieho sebavedomia, zlého napredovania v škole, predčasného otehotnenia a podľahnutiu tlaku rovesníkov.

 

6. Nezabúdajte na romantiku v manželstve

Manželstvo je živý mechanizmus, o ktorý sa musíte neustále starať. Ale výchova detí si vyžaduje toľko času a energie, že je pravdepodobné, že svojmu manželovi sa venujete menej, ako keď ste spolu chodili. Riešenie? Držte sa za ruky, kedykoľvek môžete a najmite si opatrovateľku alebo poproste niektorých príbuzných, aby vám aspoň raz týždenne pomohli s deťmi. Tento čas využite na spoločné prežívanie času pri tých aktivitách, ktoré vám obom robia radosť.

 

7. Urobte si čas aj na priateľky

Ak máte dobré priateľky, nevzdávajte sa ich.  Ak si vyhradíte len 15 minút denne, napríklad na krátky telefonický rozhovor, videohovor, napísanie správy, urobíte veľa pre seba a aj pre priateľku. Je to preto, že priateľstvá vás nielen emocionálne živia, ale tiež vám pomáhajú bojovať proti stresu tým, že vám umožňujú vypustiť trochu pary, čo môže v skutočnosti napríklad znížiť váš krvný tlak alebo preladiť negatívne emócie na pozitívne.

 

8. Denne si pripomínajte, že čas s vaším dieťaťom je vzácny

Materstvo nikdy nekončí, detstvo áno. Máte bábätko, prejde niekoľko mesiacov a zrazu pred vami stojí trojročné dieťa, ktoré sa pripravuje na vstup do materskej školy. Magické roky malého dieťatka sú neuveriteľne krátke a každý deň sa to malé dievčatko alebo chlapec mení, rastie a jeho svet  a túžby sa menia tiež. Takže sa zastavte, venujte pozornosť práve prebiehajúcej chvíli a tešte sa z oslavy materstva každý deň.

Čítajte viac o téme: Mama
Zdieľať na facebooku