Príznaky, ktoré vám naznačujú, že máte pravdepodobne problémy s duševným zdravím

Duševné zdravie a pohoda sú základom pre také schopnosti, ako sú schopnosť myslieť, cítiť, nadviazať vzťahy s inými ľuďmi, zarábať si na živobytie a tešiť sa zo života.
Duševné zdravie a pohoda sú základom pre také schopnosti, ako sú schopnosť myslieť, cítiť, nadviazať vzťahy s inými ľuďmi, zarábať si na živobytie a tešiť sa zo života. / Foto: Bigstock

Tak, ako máme fyzické zdravie, máme aj duševné zdravie. Obe podoby zdravia sa priamo ovplyvňujú a sú vo výraznej miere prepojené. Existuje niekoľko faktorov, ktoré pomáhajú ľuďom pochopiť, že sa im duševné zdravie zhoršuje. Ktoré varovné signály by sme nemali prehliadať ?

 

Duševné zdravie je neoddeliteľnou a nevyhnutnou súčasťou zdravia. Je potrebné sa starať oň rovnako ako o fyzické zdravie, pretože jedno bez druhého nemôže fungovať. Duševný stav človeka určuje celý rad faktorov. Predispozície (sklon, náchylnosť) predstavujú činitele biologické (napr. genetika, pohlavie), individuálne (osobné skúsenosti), rodinné a sociálne (sociálna opora), ekonomické a environmentálne (spoločenské postavenie a životné podmienky).

Ohrozuje nás celý rad činiteľov:

  • nadmerné užívanie návykových látok (alkohol, lieky, tabak, a ďalšie drogy),
  • rizikový sex,
  • prejedanie sa (obezita),
  • stresujúce životné udalosti (napr. úmrtie blízkeho, nezamestnanosť, vážne ochorenie, vážne nehody),
  • starostlivosť o chronicky chorých alebo dementných,
  • vystavenie agresii, násiliu, traume,
  • zlé pracovné zručnosti a návyky,
  • sociálna nekompetentnosť,
  • rodinné konflikty.

 

Okrem tohto je užitočné poznať tiež príznaky a varovné signály, ktoré naznačujú, že človek nie je v poriadku a pravdepodobne sa niečo deje s jeho duševným zdravím. Niekedy je to ťažké vidieť a ešte ťažšie je to priznať. Odborníci však odporúčajú nezakrývať si oči pred realitou a problémy riešiť skôr ako neskôr. Keď človek vie rozpoznať nežiaduce príznaky, vie sa s problémom skôr vyrovnať a vyriešiť ho. Sú situácie, keď človek nevie riešiť vzniknutú situáciu sám a nedokáže mu pomôcť ani rodina či najbližší ľudia. V takomto prípade je vždy dobré navštíviť lekára. Pozrime sa teda na niektoré bežné príznaky, ktoré signalizujú, že vaše  duševné zdravie sa zhoršuje.

 

1. Osobná hygiena

Nedostatočná starostlivosť o seba je bežným príznakom toho, že sa vaše duševné zdravie zhoršuje. Prečo by ste sa trápili so sprchovaním, keď na to nemáte energiu a idete si rýchlo ľahnúť do postele, aby ste mali hlavne pokoj? Zrazu nemá význam umývať si zuby alebo česať si vlasy. Na tieto činnosti nemyslíte a niekedy ani nemáte silu ich urobiť. Ak to takto cítite, je čas spozornieť. Čo robiť? Sú chvíle, keď sa nemôžete spoľahnúť na svoju vlastnú motiváciu. V takejto situácii je potrebné robiť to niekoľko dní aj nasilu, aby ste nanovo vytvárali zvyk. Nedovoľte, aby ste z predsavzatia vycúvali. Stanovte si presný rozvrh činností a dodržujte ho. Napríklad ráno vstanete a umyjete si zuby nie preto, že chcete, ale preto, že to robíte, keď ráno vstávate. Nikdy to nemeňte.

 

2. Sami seba trestáte

Za predpokladu, že váš vnútorný monológ bol doteraz neutrálny alebo láskavý a zrazu zistíte, že sa zhoršuje, pravdepodobne sa zhoršuje vaše duševné zdravie. Môžete sa pristihnúť pri tom, že sa trestáte za chyby alebo len domnelé chyby. Možno si začínate o sebe myslieť, že ste hlúpy, nehodný a nešťastný  človek. Možno máte chuť na sebapoškodzovanie a možno to aj robíte. Možno si odopierate bežné potešenia alebo jedlo. Možno odmietate užívať potrebné lieky. Ak cítite, že túžba po  sebapoškodzovaní alebo trestaní sa každým dňom zvyšuje, najlepšie, čo môžete urobiť, je vyhľadať pomoc odborníka skôr, než sa to zhorší. 

 

3. Depresia

Existuje veľa príčin depresie. Keď ľudia počujú slovo depresia, často si predstavujú, že ide o niečo mimoriadne zložité a nezvládnuteľné. Nie každý, kto zažíva zlé pocity, trpí tou najhoršou formou depresie. Depresia môže byť príznakom rôznych vecí. Môže byť súčasťou fyzickej choroby, inej duševnej poruchy, nezvládnutého stresu alebo ťažkých životných situácií. Čo robiť? Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete potlačiť narastajúcu depresiu. Pomôcť môžu také činnosti ako cvičenie, pobyt na slnku, prechádzky, stretnutia s veselými ľuďmi, kvalitná strava, meditácia, modlitba, vedenia denníka a podobne. Nie vždy je to však také jednoduché. Ak trpíte chronickou depresiou alebo sa vaša depresia zhoršuje, mali by ste sa porozprávať s odborníkom na duševné zdravie, aby vám pomohol v danej situácii.

 

4. Izolácia od rodiny a priateľov

Ľudia s problémami duševného zdravia sa často izolujú od svojich priateľov a rodiny. Dôvodov je viac. Najčastejšie sa to deje preto, lebo mnohí duševne chorí ľudia alebo tí, ktorí prechádzajú ťažkým obdobím, sa nechcú cítiť ako záťaž pre svojich blízkych. Predstierať, že je človek v poriadku, si vyžaduje aj veľa emocionálnej energie, a preto je to veľmi vyčerpávajúce. Čo robiť? Prinúťte sa ísť von. Prinúťte sa osloviť priateľov, rodinných príslušníkov alebo iných ľudí, ktorým na vás záleží. Snažte sa pokúsiť sa socializovať, aj keď je to pre vás mimoriadne vyčerpávajúce. Ak môžete stráviť nejaký čas s chápajúcimi a láskavými ľuďmi, budete sa cítiť lepšie. Keď sa dostanete medzi iných ľudí, umožní vám to prerušiť negatívne myšlienkové procesy, ktoré prežívate, keď ste sami.

 

5. Ťažkosti so sústredením

Problémy duševného zdravia často súvisia aj s kognitívnymi problémami a  so sústredenosťou. Keď máte problémy so svojím duševným zdravím, možno zisťujete, že je pre vás ťažšie pochopiť veci, ktoré by vám za normálnych okolností nerobili problém. Možno sa nemôžete  na vec sústrediť dlhší čas a ľahko sa necháte rozptýliť. V závažných prípadoch to môže vážne narušiť vašu schopnosť viesť vozidlo, obsluhovať stroje alebo pracovať. Môžete mať problémy so zameraním sa na reláciu v televízii, na niečo, čo čítate alebo nedokážete dodržiavať pokyny. Čo robiť? Niekedy  dlhší odpočinok pomáha reštartovať mozog. Inokedy pomôže  kvalitný spánok. Ak však tieto príznaky pozorujete dlhšiu dobu, bolo by najlepšie porozprávať sa s odborníkom.

 

6. Nevysvetliteľné zmeny nálady

Neočakávané alebo nevysvetliteľné zmeny nálady môžu poukazovať na zhoršujúce sa duševné zdravie. Sú chvíle, kedy je úplne normálne zažiť zmenu nálady. Niečo negatívne, čo sa deje, stres, úzkosť alebo ťažkosti, to všetko môže spôsobiť, že sa môžete cítiť zle. To sú bežné veci. Ale keď sa vaša nálada zmení bez hmatateľného dôvodu, prepadnete zrazu hlboko do depresie, mali by ste byť znepokojení. Čo môžete v tejto situácii robiť? Pokoj a ticho môžu pomôcť zmierniť zmeny nálad. Urobte niečo, vďaka čomu sa budete cítiť dobre. Nezabúdajte však, že nevysvetliteľné zmeny nálady môžu tiež poukazovať na duševné choroby. 

 

7. Pocity viny

Existujú zdravé a nezdravé dôvody, kedy prežívať pocit viny. Je zrejmé, že vhodný čas na prežívanie viny existuje vtedy, keď neúmyselne urobíte niečo zlé alebo niekomu ublížite. Vtedy vám mozog hovorí, že ste urobili niečo zlé a mali by ste sa to pokúsiť napraviť. Niektorí ľudia však zažívajú pocit viny bez dôvodu alebo v zdanlivo neškodných situáciách. To môže poukazovať na problémy v oblasti duševného zdravia. Vyrovnanie sa s pocitom viny môže byť ťažké zvládnuť bez pomoci odborníka. Tento typ viny často pochádza z nízkej sebaúcty, ktorá znižuje  schopnosť človeka presne odhadovať sociálne situácie. Skúste sa zamerať na príčinu a následok. Existuje priamy a hmatateľný dôvod na pocit viny? Urobili ste niečo zle? Ak áno, skúste to napraviť. Ak dôvod na pocit viny nie je reálny, je potrebné sa poradiť s odborníkom.

 

8. Zmena chuti do jedla alebo kolísanie hmotnosti

Keď niekto cíti úzkosť, stres alebo depresiu, často sú u neho potlačené mnohé z emócií a biologických funkcií, ako je napríklad túžba po jedle. Niektorí ľudia sú však na druhom konci emočného spektra. Jedia veľmi veľa, aby sa vyrovnali so svojimi emóciami, namiesto toho, aby sa snažili situáciu zmeniť. Ako to riešiť? Problémy duševného zdravia, ako je depresia a úzkosť, môžu spôsobiť, že apetít človeka prudko kolíše. Najlepším spôsobom, ako tento problém vyriešiť sami, je mať aspoň jedno správne nastavené jedlo denne. Je to neuveriteľne ťažké, keď ste v depresii, ale je to možné. Môžete niekoho požiadať o pomoc, aby vám zdravo varil alebo si nájdite vhodnú reštauráciu, kde varia zdravé jedlá. Takto sa vám podarí vyhnúť nezdravému jedlu. Rozumný vzťah k jedlu je však nevyhnutný pre zdravý životný štýl a duševnú pohodu.

 

9. Problémy so spánkom

Keď sa v živote človeka vyskytnú ťažké situácie, máva často aj problémy so spánkom. Ľudia s depresiou môžu zistiť, že spia príliš veľa alebo nedostatočne. Ľudia s úzkosťou niekedy dlho nemôžu zaspať, v posteli premýšľajú nad problémami a to všetko situáciu  ešte viac zhoršuje. A tí, ktorí majú traumu, môžu byť sužovaní nočnými morami, ktoré im tiež neumožňujú pokojne spať. Spánok je veľmi dôležitý pre dobré fungovanie duševného zdravia. Mozog produkuje veľa chemikálií potrebné pre život a tie sa tvoria hlavne  v najhlbších častiach REM spánku. Takže človek, ktorý môže spať len plytko alebo sa budí každé dve hodiny, máva cez deň zlú náladu, trpí podráždenosťou, problémami so sústredením a podobne. Spánok je niekedy ťažko zvládnuteľný problém. Ľudia s duševnou chorobou alebo traumou zvyčajne potrebujú lekársku pomoc, aby nadobudli spánok, ktorý potrebujú. Môžete však urobiť niekoľko vecí, ktoré vám pomôžu zlepšiť spánkovú hygienu. Odporúčania zahŕňajú nepoužívanie mobilného telefónu alebo obrazoviek pred spaním, pretože stimulujú váš mozog. Večer sa držte ďalej od kávy, energetických nápojov, čokolády alebo iných stimulantov. Ak je to možné, zaobstarajte si pohodlný matrac a vankúše. Nižšie teploty tiež umožňujú zdravšie spať.

 

10. Nevysvetliteľné fyzické bolesti

Úzkosť, trauma, depresia a mnohé iné problémy môžu vyústiť aj do fyzických problémov. Stres spôsobuje, že telo vytvára hormón nazývaný kortizol, ktorý v podstate pripravuje vaše telo na to, aby sa krátkodobo vysporiadalo so stresovými situáciami. Ale keď je pod neustálym stresom, môže udržať telo zaplavené kortizolom dlhšiu dobu. Kortizol potom spôsobuje fyzické problémy, ako sú kardiovaskulárne problémy a znížený imunitu. Môže sa stať, že budete mať stále nádchu alebo chrípku.

Bez duševného zdravia ani nemôžeme v skutočnosti hovoriť o zdraví. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho popisuje ako stav psychickej pohody, v ktorom človek:

  • využíva svoje schopnosti,
  • je schopný zvládať bežné stresy vo svojom živote,
  • je schopný užitočne pracovať,
  • je schopný byť prospešný pre svoju komunitu a podieľať sa na jej živote.

 

Týmto sa zdôrazňuje, že aj duševné zdravie je viac ako len absencia, neprítomnosť, duševnej poruchy či postihnutia. Duševné zdravie a pohoda sú základom pre také schopnosti, ako sú schopnosť myslieť, cítiť, nadviazať vzťahy s inými ľuďmi, zarábať si na živobytie a tešiť sa zo života. Väčšinou je to tak, že keď nás niečo bolí, tak  hneď ideme k lekárovi, ale keď je naša duša nešťastná, odkladáme to tak dlho, ako sa len dá. Z tohto dôvodu je veľmi potrebné všímať si tie prejavy, ktoré signalizujú, že niečo s vaším duševným zdravím nie je v poriadku.

 

 

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku