Cítite sa preťažení? Toto kreatívne cvičenie vám pomôže opäť naštartovať myslenie

Čistenie mysle podporuje kreativitu, pomáha pochopiť komplikované pocity, pomáha znovu sa spojiť s našimi vášňami
Čistenie mysle podporuje kreativitu, pomáha pochopiť komplikované pocity, pomáha znovu sa spojiť s našimi vášňami / Foto: Pexels

Prežívate dni, keď sa cítite preťažení, v hlave vám víri množstvo myšlienok a vy sa ich neviete zbaviť alebo si ich vytriediť? Vyskúšajte nasledujúcu techniku, ktorá je zameraná na čistenie mysle.

 

Existuje cvičenie, ktoré pomáha zhromaždiť neusporiadané myšlienky a vhodne ich vyhodiť. Toto cvičenie umožňuje vyčistiť si myseľ a pripraviť pôdu pre nové, kreatívne nápady. Základom je to, že všetky svoje myšlienky premiestnite na papier a potom už len čakáte, čo sa začne diať ďalej. Chcete si to vyskúšať? Pripravte si teda papier a pero.

 

Postup:

Začnite zaznamenávať všetko, čo vám víri v hlave. Môžete začať zoznamom  úloh a skončiť môžete kreatívnymi nápadmi, ktoré by ste chceli v najbližšej dobe uskutočniť. Môžete si napísať čiastočný zoznam potravín, ktoré potrebujete tento týždeň kúpiť alebo si zapíšte nápady, ktoré máte v súvislosti s prerábaním  svojho domu. Potom, keď budete mať pred sebou zoznam všetkých myšlienok a nápadov, nájdite si čas a skontrolujte, či v ňom nechýbajú nejaké myšlienky, ktoré ste zabudli napísať. Možno je tu blížiaci sa termín, no s nízkou prioritou, na ktorý ste zabudli alebo blížiaca sa aktivita, na ktorú ste akosi pozabudli, lebo je pre vás nepríjemná. Je v poriadku porozprávať sa aj so sebou. Počas tohto rozhovoru zistíte, že sa budete pýtať a odpovedať na otázky týkajúce sa vašich nápadov, ako sú výhody, proces a možnosti. Zapíšte si aj tieto zistenia. Počas tejto fázy sa pokúste identifikovať nápady, ktoré sa môžu zlúčiť. Okrem toho vám tento krok pomôže odstrániť podobné nápady, ktoré neposúvajú vašu víziu ďalej. Keď máte všetko napísané, začnite zoraďovať každý nápad alebo úlohu podľa priority a kategórie. Môžete skúsiť rozdeliť si úlohy na pracovné a osobné. Uveďte tiež, či ide o dlhodobé alebo krátkodobé projekty. Nakoniec začnite uvažovať o tom, ktoré úlohy môžete práve v tejto chvíli priradiť sebe, k iným ľuďom alebo ich urobiť neskôr, či úplne ich vyhodiť, lebo sú zbytočné. Mnohí psychológovia považujú toto cvičenie za veľmi uvoľňujúci, povzbudzujúci a motivačný proces. Pozrime sa na tri dôvody, prečo je to tak.

 

1. Čistenie mysle podporuje kreativitu

Pravdou je, že naša myseľ nie je v najlepšom stave, keď ju zaťažuje množstvo úloh a projektov. Uskutočnenie čistenia mozgu môže uvoľniť kreativitu tým, že pomôže vyriešiť problémy, ktoré zaťažovali vašu pozornosť a sústredenosť. Keď človek myslí na veľké množstvo vecí, nemôže sa sústrediť na to, čo považuje za najpodstatnejšie. Nemá tiež v hlave vytvorený priestor na formovanie nových nápadov. Jeden z výskumov upozorňuje na to, že ľudia namiesto toho, aby si vyhradili špeciálny čas na sústredenú prácu, často presviedčajú sami seba, že plytké a povrchné plnenie úloh či multitasking predstavuje skutočnú prácu. Výskumy však jednoznačne hovoria o tom, že keď preskakujeme z jednej úlohy na druhú, môžeme oslabiť svoju kreativitu, výkonnosť a postupne máme obrovský problém zahĺbiť sa do práce pri realizácii projektov. Čistenie myšlienok môže byť prvým krokom k tomu, aby sme pochopili, že na naše životy útočí obrovské množstvo úloh. Z dôvodu tohto návalu vzniká podráždenosť, stres, stráca sa motivácia, kreativita, energia robiť aj to, čo máme veľmi radi.

 

2. Čistenie mysle nám pomáha pochopiť komplikované pocity

Čistenie mysle pomáha tiež usporiadať zmätené myšlienky či pocity. Predstavte si svoje zamotané myšlienky a pocity ako klbko priadze. Ak momentálne nemáte čas ju rozmotať, môžete namiesto toho ju akože vysypať z mozgu, zamotaný neporiadok odhodiť do samostatnej nádoby a všetko v nej uschovať. Určite príde čas, keď aj v tejto „nádobe“ urobíte poriadok. Veľmi pomáha práca s denníkom a rôzne formy písaniaŠtúdia z Texaskej univerzity naznačila, že jednotlivci, ktorí zažili traumu, môžu použiť expresívne písanie na potlačenie rušivých myšlienok a vyhnúť sa nezdravému správaniu. Môžete využiť napríklad tento postup:

  • Nájdite si vhodné  a pokojné miesto, kde vás nebude nikto rušiť.
  • Po dobu 3-4 dní si sadnite k počítaču alebo ku stolu s perom v ruke.
  • Píšte aspoň 15 minút nepretržite o tom, čo vás postretlo, čo cítite, ako situáciu vidíte, o čom snívate a podobne.
  • Píšte bez prerušenia bez ohľadu na pravopis a časovú následnosť.
  • Ak máte pocit, že ste už všetko napísali, píšte o tom istom ešte raz, ale inými slovami alebo z pohľadu niekoho iného.
  • Nikto to nemusí čítať. Ak chcete, papier roztrhajte.
  • Cieľ je jediný, a to ten, aby ste čo najúprimnejšie písali o sebe.

 

3. Čistenie mysle nám pomáha znovu sa spojiť s našimi vášňami

Keď myseľ po vyčistení dostane priestor na upokojenie, svoj čas môžete venovať sústredeniu sa na to, čo máte radi. Práca a jej neustále rastúce nároky môžu mimoriadne sťažiť vymanenie sa z kolobehu zaneprázdnenosti. A keď je človek príliš preťažený úlohami, môže to viesť k vyhoreniu, nehovoriac o odpojení od skutočných vášní .

Vyhorenie je spojené s príznakmi, ako je znížená produktivita a pocity straty identity. Navyše, človek, ktorý sa cíti vyhorený, môže pociťovať sklamanie zo svojej práce alebo pocit, že ani splnenie svojich cieľov nie je pre neho  úspechom. Vyčistenie myšlienok vám môže pomôcť  jasnejšie si predstaviť, čo vám bráni robiť to, čo máte radi.

Čítajte viac o téme: Produktivita, Mozog
Zdieľať na facebooku