5 spôsobov, ktoré pomáhajú ventilovať zlosť

Hnev a zlosť sú prirodzenými emóciami každej ľudskej bytosti, rozdiel je len v tom, že niektorí ich dokážu ovládať viac, iní menej. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ktoré ľuďom pomáhajú rýchlo a jednoduchým spôsobom prekonať zlosť a upokojiť sa.
Hnev a zlosť sú prirodzenými emóciami každej ľudskej bytosti, rozdiel je len v tom, že niektorí ich dokážu ovládať viac, iní menej. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ktoré ľuďom pomáhajú rýchlo a jednoduchým spôsobom prekonať zlosť a upokojiť sa. / Foto: Bigstock

Hnev a zlosť sú prirodzenými emóciami každej ľudskej bytosti, rozdiel je len v tom, že niektorí ich dokážu ovládať viac, iní menej. Pozrime sa na niekoľko spôsobov, ktoré ľuďom pomáhajú rýchlo a jednoduchým spôsobom prekonať zlosť a upokojiť sa.

 

Hnev i zlosť sú vyvolávané mnohými impulzami. Môže sa jednať napríklad o obranu pred nespravodlivým správaním alebo pred útokmi z rôznych strán. Keď sa zlostíme, zvyčajne strácame veľa energie. Na druhej strane nás ale zlosť môže posunúť ďalej a povzbudiť k vytrvalosti či snahe nevzdávať sa. Je však potrebné mať na pamäti, že o zdravej a motivujúcej zlosti  sa dá hovoriť len vtedy, kým nás nezačne ovládať. Z tohto dôvodu je dôležité naučiť sa, ako predísť  nekontrolovateľným prejavom. Čo robiť v okamihu, keď cítite, že vás emócie úplne ovládajú, ale nedokážete ich rýchlo „skrotiť“? Porozprávať sa s kamarátmi alebo psychoterapeutom je síce skvelá možnosť, ale nie vždy sú nám títo ľudia k dispozícii. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ktoré vám v danej chvíli môžu pomôcť. Vďaka nim sa budete cítiť pokojnejšie a myseľ sa vám vyjasní.

 

1. Tancujte a spievajte

Naše fyzické telo je neoddeliteľne spojené s našou psychikou. Keď cítite obrovské napätie alebo sa vám chce do niečoho od zlosti buchnúť či kopnúť, začnite tancovať a precíťte tlak vo svojom tele. V myšlienkach skenujte svoje telo od hlavy až po končeky prstov na nohách. Venujte špeciálnu pozornosť bruchu a svalom na krku, kde sa najviac hromadí stres. Pár minút sa snažte iba sledovať pohyby svojho tela. Čo od vás vlastne chce? Chce sa vám skákať? Dupať nohami? Dovoľte týmto pohybom, aby sa stali súčasťou vášho tanca a vytancujte sa zo zlosti. Dôležité je, aby ste sa hýbali. Môžete tiež vykričať svoje pocity do vankúša alebo nahlas spievajte. Potom sa vráťte k pôvodnej emócii, ktorá vám spôsobila zlosť či napätie a vnímajte, ako postupne odchádza z vášho tela preč.

 

2. Imaginárny rozhovor

Naše emócie často ovplyvňujú iní ľudia. Nie je to nič neobvyklé, že často vybuchneme a v zlosti povieme aj to, čo nás neskôr mrzí. Ako tomuto predísť? Namiesto okamžitej konfrontácie alebo potlačeniu pocitov, veďte s dotyčnými dialóg bez toho, aby s vami boli v jednej miestnosti. Postavte proti sebe prázdnu stoličku a predstavte si, že na nej sedí ten, s kým si potrebujete niečo vyjasniť. Hovorte o sebe, o tom, čo máte na srdci, čo si myslíte, ako sa cítite. Potom si sadnite na jeho stoličku a pozrite sa na situáciu jeho očami. Vráťte sa na svoje miesto a zhlboka sa nadýchnite a vydýchnite. Možno sa na danú situáciu budete pozerať inými očami. A dôležité je aj to, že sa upokojíte.

 

3. To, čo vás trápi, napíšte si do denníka

V rámci osobnej hygieny máločo pomáha tak ako papier a ceruzka. Veďte si záznamy o svojich pocitoch, najlepšie bude, keď ich napíšete rukou. Pokiaľ máte strach, že by si zápisky niekto mohol prečítať, môžete si stiahnuť niektorú z aplikácií, ktoré fungujú ako on-line denník a sú chránené heslom. Odborníci odporúčajú predovšetkým tzv. expresívne písanie. Tento druh písania vám môže pomôcť vysporiadať sa s negatívnymi pocitmi, zlosťou či prežitou traumou. Pokúste sa  zapísať svoje najhlbšie myšlienky a pocity, ktoré sprevádzali nepríjemnú udalosť, ktorá vám spôsobila zlosť. Pomaly začnite zisťovať, ako vám zlosť zasiahla do života. Môžete písať 5 – 20 minút, a to v čase, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Je dokázané, že písanie o veciach, ktoré vám ublížili alebo ubližujú, vám pomôže sa s nimi po psychickej stránke vyrovnať. Ukázalo sa tiež, že expresívne písanie zlepšuje aj fyzické zdravie, predovšetkým imunitu. Kľúčové je, aby ľudia v nepríjemných spomienkach našli zmysel a umožnili si znovu prežiť všetky súvisiace emócie. Výskumy potvrdili, že tento druh písania prináša úľavu pacientom s vysokým tlakom a zlepšenie sa prejavilo aj u pacientov s úzkosťou a depresiou. Pomáha aj deťom s posttraumatickou stresovou poruchou. Expresívne písanie  pozitívne ovplyvnilo i pacientov s poruchami tráviaceho systému, s astmou, s HIV a s rakovinou prsníka a prostaty. Podľa najvýznamnejších vedcov v oblasti expresívneho písania, medzi ktorých patrí napríklad James Pennebaker a Susan Lutgendorfová, je kľúčové, aby ľudia v tomto písaní našli zmysel a mohli znovu prežiť všetky súvisiace emócie.  Toto písanie dokáže upokojiť.

 

4. Maľujte alebo modelujte

Arteterapia zvyčajne zahŕňa techniky ako kreslenie, maľovanie, sochárstvo, tesárske práce a iné druhy remesiel. Niekedy nemáme chuť na slová, aby sme vyjadrili, čo cítime. Skúste svoje starosti namaľovať alebo vymodelovať z hliny. Skôr, než začnete so samotným kreatívnym procesom, zatvorte oči a predstavte si, ako vaše aktuálne emócie vyzerajú. Aký majú tvar, farbu, aké sú veľké? Majú konkrétnu tvár? Podobajú sa na nejaké zviera alebo sú čisto abstraktné? Nezabudnite na to, že predstavivosť je veľký dar a skvele funguje práve v psychoterapii. Ak cítite zlosť, vyskúšajte tieto techniky:

  1. Nakreslite alebo namaľujte svoje emócie. V tomto cvičení sa sústreďte výlučne na maľovanie toho, čo cítite.
  2. Vyskúšajte bábkovú terapiu. Bábky nie sú len pre deti. Vytvorte si svoj vlastný dej a nechajte ich, aby konali scény, ktoré potrebujete prekonať.
  3. Namaľujte hory a doliny. Hora môže predstavovať čas, kedy ste boli šťastní, údolie, keď ste boli smutní. Pridajte prvky, ktoré odrážajú aj konkrétne udalosti.
  4. K balónu pripojte výkres alebo správu. Pošlite preč negatívne emócie alebo šírte pozitívne emócie tak, že k balónu pripojíte poznámku alebo kresbu a vypustíte ju do vzduchu.
  5. Nakreslite svoje pocity do tvaru srdca.

 

5. Zacvičte si

Pri cvičení a najrôznejších športových aktivitách telo zaplavujú endorfíny. Tieto hormóny vylučuje hypofýza v priebehu fyzickej záťaže. Odborníci tento hormón často označujú ako istý druh vnútorného opiátu, ktorým telo tlmí bolesť spôsobenú fyzickou záťažou. Cvičením je mozog stimulovaný, aby vytváral väčšie množstvo týchto látok. Tie sú zodpovedné za odbúravanie zlej nálady. Ak vás aktívne športy nebavia, vždy môžete vyraziť von aspoň na prechádzku alebo skúsiť chodiť pešo aj do práce. Uvidíte, že potom pre vás bude jednoduchšie  zostať v pokoji a zlosti sa nepoddať. Keď sa budeme cítiť dobre po fyzickej stránke, prejaví sa to aj na psychickom stave.

 


ZDROJ: E. Verdick, M. Lisovskis: Jak přežít, když mě všechno štve

Čítajte viac o téme: Hnev
Zdieľať na facebooku