Tipy na výlety s deťmi: Čo vidieť v okolí Bratislavy?

Tipy na výlet s deťmi v okolí Bratislavy.
Tipy na výlet s deťmi v okolí Bratislavy. / Zdroj: slovakia.travel

V prvom článku sme sa zamerali tipy na výlety s deťmi priamo v Bratislave. Dnes vám prinášame niekoľko tipov na výlety v jej okolí. Nájdete tu zámky, farmy, ale aj rekreačné prechádzky či slovenskú púšť. 

 

1. Hrady, zámky, zrúcaniny

Pezinský zámok

Zdroj: ttstudio.sk

 

Zámok sa nachádza v zámockom parku priamo v meste Pezinok. Ponúka organizované prehliadky s rôznymi expozíciami či galériu. Prístupné sú tiež dobové pivnice so sudmi a expozíciou Národného salónu vín. Prehliadky pre verejnosť sú každé dve hodiny od 11.00 do 17.00.

 

Hrad Pajštún

Zdroj: pochodnickoch.sk

 

Hrad Pajštún je zrúcanina pri obci Borinka. Pajštún je prístupný celoročne a dostanete sa tam z obce Borinka i z mesta Stupava.

 

Hrad Červený Kameň

Zdroj: bratislavaregion.travel

 

Hrad Červený Kameň je v správe Slovenského národného múzea, špecializuje sa na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. Prehliadky sú rozdelené do niekoľkých okruhov, vstupné sa odvíja práve od toho, ktorý okruh či časť hradu si vyberiete. Hrad Červený Kameň je otvorený od pondelka do nedele od 9.00 do 17.00, tieto otváracie hodiny však platia iba počas mesiacov júl a august, teda cez letné prázdniny. Otváracie hodiny sa líšia podľa mesiacov, odporúčame si to naštudovať, ak sa práve nechystáte v lete.

 

Plavecký hrad

Zdroj: bratislavskykraj.sk

 

Zrúcanina hradu na okrajovom vápencovom vrchu Malých Karpát, čnejúcom nad Záhorskou nížinou, priamo nad obcou Plavecké Podhradie. Na hrad sa dostanete cez obec Plavecké podhradie. Dostať sa dá autom takmer ku hradu, no čaká vás ešte menšia prechádzka, ktorá trvá 20 - 30 minút. Hrad je pre verejnosť otvorený celoročne.

 

Biely Kameň

Zdroj: deti.hiking.sk

 

Zrúcanina Biely Kameň sa nachádza nad mestom Svätý Jur. Ako prístupovú cestu môžete využiť Svätojurský náučný chodník. Zrúcanina je prístupná pre verejnosť celoročne, neplatí sa žiadne vstupné.

 

2. Turistika 

Deravá skala

Zdroj: slovenskycestoval.sk

 

Deravá skala je jaskyňa a prírodná pamiatka. Nachádza sa v obci Plavecký Mikuláš na pravej strane Mokrej doliny. Má nadmorskú výšku 460 m n. m. Jaskyňa je pre verejnosť otvorená stále, neplatí sa ani žiadne vstupné, je voľne prístupná počas celého roka.

 

Rozhladňa hniezdo a bobrí hrad

Zdroj: asb.sk

 

Rozhľadňa s hradom sa nachádzajú v obci Malinovo. Na začiatku náučného chodníka stojí informačná tabuľa Na dobrej stope. Z rozhľadne je výhľad na Malý Dunaj i okolité lužné lesy, v ktorých sa nachádza aj Bobrí hrad. Je to prechádzka cez lesy a polia, ktorú deti hravo zvládnu.

 

Dračí hrádok

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Dračí hrádok či Dračí hrad, Hadí Zámok je zrúcanina hrádku na vrchu Úboč nad údolím Stupavského potoka, v nadmorskej výške 370 m n. m. Nachádza sa dva kilometre východne od obce Borinka v pohorí Malé Karpaty.

 

3. Rekreačné prechádzky 

Čilistov 

Zdroj: shemakesmetravel.com

 

Zažite pocit mora len pár kilometrov od Bratislavy. Čilistov je časť Šamorína, nachádza sa na brehu vodného diela Gabčíkova. Toto okolie Bratislavy je vhodné na prechádzky a rekreáciu. Okolo rieky Dunaj je vybudovaná cyklotrasa, na ktorej sa dá korčuľovať či bicyklovať. Na Čilistov sa viete dostať loďou z Bratislavy, avšak momentálne kvôli opatreniam pre Covid – 19 sú výletné plavby prerušené.

 

Korzo Zálesie 

Zdroj: shemakesmetravel.com

 

Prejdite sa po Malom Dunaji vďaka originálnemu mólu v obci Zálesie. Ku drevenej promenáde čoskoro pribudne prírodný amfiteáter i detské ihrisko. Okrem dreveného móla, ktoré je široké 3 metre a dlhé 120 metrov môžete navštíviť aj vyhliadkový maják.

 

Vodný mlyn Jelka 

Zdroj: ubytovnaie.sk

 

Vodný mlyn bol z pôvodného lodného mlyna prestavaný na kolový v roku 1905. Teraz slúži ako skanzen zameraný na poľnohospodársku minulosť obce. Stojí na brehu Malého Dunaja v obci Jelka. Mlyn je pre verejnosť otvorený každý deň od 10.00 do 18.00.

 

Vstupné:

  • Dospelá osoba - 2€
  • Deti do 15 rokov - 1€

 

Slovenská púšť

Zdroj. Hanka Herinková

 

Slovenská púšť sa nachádza vo vojenskom obvode na Záhorí. Dajte si však pozor, pretože sa toto územie využíva na vojenské cvičenia, preto je väčšina územia cez pracovné dni uzavretá. Návštevu si teda naplánujte na víkend.

 

4. Za zvieratkami 

Biofarma príroda

Biofarma Príroda sa nachádza v Stupave na pôde bývalej Botanickej záhrady Univerzity Komenského a súčasného hospodárskeho strediska so živými zvieratami. Ak ste dostali chuť na niečo domáce zo salaša, nemusíte chodiť ďaleko, pretože Biofarma Príroda ponúka napríklad aj domáce bryndzové halušky, čerstvý chlieb, ale ja koláče ako do starej mamy. Otvorená je denne od 11.00 do 19.00 hodiny. 

 

Biofarma Stupava / Zdroj: Š. Vandák

 

Abeland 

Zdroj: sdetmi.com

 

Gazdovská dedinka v Lozorne. 10 – členná rodina vám ponúkne nahliadnuť do ich gazdovského dvora. Otvorené majú iba v sobotu od 10.00 až do zotmenia, cez letné prázdniny však majú zatvorené, preto sa poponáhľajte, aby ste túto gazdovskú dedinu stihli navštíviť.

 

Bašta Pajštún

Na tomto mieste vybudoval gróf Károlyi zvernicu s danielmi, nachádza sa priamo pod zrúcaninou hradu Pajštún. Bašta Pajštún ponúka krásnu prírodu, návštevníci majú k dispozícii atrakcie pre deti či zvieratká, ktoré si môžete pozrieť. Otvorené pre verejnosť je iba v nedeľu od 11.00 do 19.00 hodiny.

 

Oáza sibírskeho tigra

Zdroj: tigre19.webnode.sk

 

Nemusíte chodiť tisíce kilometrov za hranice, aby ste si mohli vychutnať pohľad na najväčšiu mačkovitú šelmu na svete - Tigra sibírskeho. V Kostolnej pri Dunaji vznikla Oáza, kde spolu žijú tigre aj levy. Projekt bol vybudovaný na záchranu vzácneho druhu. Oáza je obklopená lesom, zvieratá majú výbeh, aby sa cítili ako doma. Návštevníci sú vítaní počas víkendov, sviatkov a prázdnin. 

 

 

5. Umenie

Danubiana

Zdroj: slovenskycestovatel.sk

 

Necelých 20 km južne od hlavného mesta  Bratislavy sa nachádza jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum. Jeho zakladateľmi sú holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič. Múzeum je otvorené denne, okrem pondelka od 10.00 do 18.00 hodiny. 

 

Vstupné: 

  • Dospelá osoba - 10€
  • Rodina (2 dospelí a 2 študenti) - 20€
  • Dôchodcovia (starší ako 62 rokov) - 5€
  • Študenti - 5€
  • Deti (mladšie ako 6 rokov) - zadarmo
  • ZŤP, osoby staršie ako 75 rokov - zadarmo 
     

6. Kúpanie 

Slnečné jazerá 

Zdroj: kamnavylet.sk

 

Areál Slnečných jazier sa rozdeľuje na tri zóny. Každá z nich ponúka rôzne možnosti rekreácie a zábavy. Slnečné jazerá sa nachádzajú v meste Senec, pri jazerách sa nachádzajú hotely, okrem zábavy na vás čaká aj bohatá gastronómia. V Senci sa tiež nachádza aquapark Senec, kde na vás čaká kopec tobogánov a šmýkačiek. Pripravené sú tiež oddychové bazény a relaxačná zóna. Aquapark je otvorený denne, v pondelok až piatok od 12.00 do 21.00 hodiny. V sobotu, nedeľu a cez sviatky je otvorené od 10.00 do 21.00. Vstupné odporúčame pozrieť na ich domovskej stránke. 

 

Zdieľať na facebooku