10 tipov, ako deti pri domácich úlohách podporiť, no nerobiť ich za ne

Domáce úlohy sú jednoduchšie, ak s ich pravidlami a plánovaním deťom pomôžu na začiatku rodičia.
Domáce úlohy sú jednoduchšie, ak s ich pravidlami a plánovaním deťom pomôžu na začiatku rodičia. / Foto: Bigstock

Zabúdajú na domáce úlohy a sú často nepozorné? Prečítajte si, ako na domáce úlohy s deťmi.

 

Je nedeľa večer a váš 10-ročný syn si práve spomenul, že v pondelok má na prvej hodine odovzdať projekt z dejepisu. História z minulého školského roka sa zase opakuje. Ako kopa nešťastia si sadne vedľa vás a bezradne čaká, čo sa bude diať. Namiesto toho, aby ste si dali relaxačný kúpeľ, a potom vyložili nohy na stôl a pozreli v telke obľúbený program, varíte si kávu, sadáte si naštvaný k písaciemu stolu a snažíte sa dopátrať, čo asi učiteľka od vášho dieťaťa zajtra bude chcieť.

 

Nuž, nalejte si čistého vína. Time management nie je zatiaľ silná stránka vášho dieťaťa, ale nič to. Verte tomu, že nie je jediné. A okrem dúfania, že z toho vyrastie a jeho pravidelného zachraňovania, mu v tom môžete pomôcť.

Deti majú toho stále viac, a preto je dobré, ak sa rodičia zapoja do vytvorenia správnych návykov u dieťaťa, aby si dokázalo riadiť svoje povinnosti efektívne a nedochádzalo k skratovým situáciám plným stresu. Navyše ste to vy, kto si často vyhrnie rukávy a na tieto detské zlyhania nakoniec dopláca. Čo môžete urobiť preto, aby si dieťa dokázalo robiť domáce úlohy bez vašej pomoci  a nezabúdalo na ne?

 

1| Naučte dieťa plánovať

Niektorí učitelia zadávajú na prvom stupni domáce úlohy tak, aby ich deti odovzdali najbližšiu hodinu. Nájdu sa ale aj takí, ktorí preferujú zadávanie a odovzdávanie domácich úloh len raz týždenne a sú presvedčení, že v rámci rodinného rytmu a mimoškolských povinností, si deti dokážu lepšie úlohy do školy rozložiť. V tomto im na začiatku určite musíte iniciatívne pomôcť rozplánovať týždeň, aby zvládli všetky povinnosti, ktoré okrem školy majú.

Podobne ale aj pri každodenných úlohách môžete dieťaťu pomôcť s návodom, ako si rozložiť pri učení priority. S akými úlohami začínať a kedy prejsť radšej na inú úlohu, ak si s niečím nevedia poradiť bez cudzej pomoci.

Ideláne je darovať dieťaťu vlastný diár, kde si bude prehľadne zaznamenávať úlohy a ak dôjde na ich kontrolu, ani vy nebudete stratení. Obzvlášť výhodné je to, ak sa deti už na prvom stupni stretávajú s prípravou projektov, ktoré si vyžadujú dlhodobejšiu prípravu.

 

2 | Stanovte si pevný čas štúdia

Deti by sa mali učiť vždy v rovnakom čase. Ideálne hneď po škole. Dajte im malú pauzu na oddych a jedlo a potom opäť do práce. Mali by si osvojiť zvyk, že je dôležité dotiahnuť povinnosti do konca. Čím je viac hodín, dieťa môže byť unavenejšie a podvečer už ani pri najlepšej vôli nemusí byť schopné sústredenia. Stálo by vás to všetkých viac energie a možno aj zbytočných konfliktov.

 

3 | Pripravte vhodný priestor, kde dieťa nie je rušené

Ak dieťa nemá vlastnú izbu a stôl, nájdite v dome miesto, kde si bude každý deň robiť úlohy tak, aby nebolo rušené ostatnými súrodencami.

 

4 | Technológie dajte z dosahu

Technológie sú pre deti veľkým lákadlom. Len ťažko dokážu ovládať nutkanie, aby sa pozreli na obrazovku, ak majú mobil po ruke. Notifikácie na Viberi, Facebooku alebo inom čete ich môžu každú chvíľu vytrhnúť zo sústredenia na školu, a preto im úlohy môžu trvať neprimerane dlho. To, čo môžete urobiť, je v čase domácich úloh technológie zakázať. Môžete dieťaťu, napr. pomocou aplikácie rodičovskej kontroly ESET Parental Control, nastaviť zamknutie obrazovky v čase, keď sa učieva. Tak budete mať istotu, že sa sústredí na to, čo je potrebné.

 

5 | Buďte na blízku, no nerobte úlohu zaňho

Ak je to možné a ste práve doma, keď si dieťa robí domáce úlohy, buďte mu nablízku. Nestojte mu však za chrbtom, aby sa mohlo sústrediť na svoje schopnosti. Venujte sa inej činnosti a ak vás dieťa požiada o pomoc, buďte po ruke, ale snažte sa, aby dieťa úlohu zvládlo viac-menej svojpomocne.

 

6 | Zaujímajte sa iniciatívne o výsledky v škole

Deti, ktorých rodičia sa zaujímajú o ich akademické výsledky, sú v škole úspešnejšie a sú i motivovanejšie. Pýtajte sa, čo sa v škole dialo, ako vyzerala písomka, ale aj čo dieťaťu robilo ťažkosti. Nezabúdajte ani na vzťahy v triede. Patrí to k tomu, aby ste mali prehľad o celkovej pohode vášho dieťaťa v škole.

 

7 | Spolupracujte s učiteľmi

Len ten, kto sa zaujíma a komunikuje, aj veľa vie. Chodievajte na rodičovské združenia, e-mailujte učiteľom, ak potrebujete vedieť viac, alebo chcete pochváliť kreatívnu hodinu, ktorú učiteľ odučil a dieťa vám doma o nej nadšene rozprávalo. Ak budete komunikovať s učiteľmi, neunikne vám, že dieťa zaostáva, alebo že si nerobí pravidelne domáce úlohy.

 

8 | Buďte dobrým príkladom

Buďte dieťaťu príkladom v tom, že úlohy a sľuby, ktoré ľuďom dávame, sa musia plniť. Ukážte mu, že aj vy musíte v práci odovzdávať zadania načas a ak by ste to nerobili, prinieslo by vám to veľa problémov. Deti aj takto ľahšie pochopia, prečo sú dôležité úlohy, ktoré treba dodržiavať a nebojuje s nimi len ono, ale aj vy.

 

9 | Chváľte snahu dieťaťa

Buďte dieťaťu motivátorom a povzbudzujte ho v jeho snahe. Ak sa mu darí plniť si úlohy, ako je potrebné, nešetrite chválou jeho snahy.

 

10 | Pri dlhodobých problémoch hľadajte pomoc

Ak má dieťa dlhodobo problémy s domácou prípravou, analyzujte, či ste urobili najprv doma všetko preto, aby dieťa dokázalo v tejto schéme fungovať. Ak áno, a napriek tomu to nefunguje, vyhľadajte odborníka. Môže ísť o niektorú z porúch učenia, o ktorej ste doteraz nevedeli.

Čítajte viac o téme: Domáce úlohy
Zdieľať na facebooku