Prvý mobil či tablet na Vianoce? V akom veku ho dieťaťu darovať a čo všetko sa zmení?

Kedy dať dieťaťu jeho prvý vlastný tablet alebo mobil nie je také jednoznačné. Podľa psychológov by mala byť rozhodujúca zrelosť dieťaťa.
Kedy dať dieťaťu jeho prvý vlastný tablet alebo mobil nie je také jednoznačné. Podľa psychológov by mala byť rozhodujúca zrelosť dieťaťa. / Foto: Bigstock

Kedysi sme našli ako deti pod stromčekom vytúžené autíčko či bábiku a ako nechcený bonus i niečo praktické ako napríklad nové čižmy. Dnes sa v listoch pre Ježiška bežne objavujú na popredných miestach smartfóny a tablety. Ako sa postaviť k tomu, ak ich medzi detskými prianiami nájdete po prvý krát? Kedy dieťaťu toto prianie splniť?

 

Kedy dať dieťaťu prvý mobil alebo tablet nie je také jasné ako napríklad to, kedy ho máte poslať po prvý raz do školy. Neexistuje na to žiadny zákon ani rodičovský manuál. Podľa čoho sa teda rozhodovať?

Intuícia nám určite napovie veľa, ale pragmaticky by nám podľa psychológov mohli pomôcť aj dve zásadné otázky: „Na čo ho bude využívať?“ a „Je naň naozaj pripravené?“

 

Tablety v rukách najmenších

Tablety si obľúbili hlavne rodičia najmenších detí. Kupujú ich už aj 2-3-ročným deťom. Majú veľkú obrazovku, ľahko ich uchopia i ovládajú aj nemotorní drobci a dokážu ich okrem hrania využiť aj na sledovanie rozprávok počas dlhších ciest. Tablet dávajú deťom rodičia najčastejšie na hranie rozvojových herných aplikácií či pozeranie rozprávok alebo pesničiek na YouTube. Praktických výhod, prečo ho deťom darovať, nájdeme skutočne dosť.

 

Väčšina odborníkov na vývin detí však digitálne technológie v rukách takto malých detí nevidí rada a je presvedčená, že v tomto období sú veľmi dôležité pre vývin dieťaťa práve interakcie tvárou tvár medzi matkou a dieťaťom a nemali by sme to nahrádzať hľadením do obrazoviek.

Ak sa však predsa len v takto útlom veku dieťaťa rozhodnete pre tablet, určite si citlivo strážte mieru, koľko na ňom dovolíte dieťaťu tráviť času. Práve čas strávený s tabletom v ruke považujú psychológovia za jedno z najväčších rizík, pri ktorom rodičia ľahko poľavia. Dieťa v predškolskom veku by podľa nich malo na tablete či mobile stráviť maximálne pár minút za deň. Tablet by sa v žiadnom prípade nemal stať náhradou mamy a zabaviť dieťa celé hodiny. Má byť prostriedkom, ktorý dieťa obohatí a nie ukráti o rodičovskú pozornosť.

Tablet dokáže sprístupniť dieťaťu množstvo hier, ktoré preň môžu byť naozaj užitočné pri zlepšovaní pozornosti, rozširovaní slovnej zásoby alebo učení farieb a mnohých ďalších vecí, bude si ale od vás tiež vyžadovať veľkú mieru sebadisciplíny, pretože dieťa naň samostatne zďaleka nie je pripravené.

 

Základné pravidlo, na ktorom sa psychológovia zhodujú je, že od malého dieťaťa s tabletom v ruke by ste nemali odchádzať. Máte byť pri ňom a sledovať, čo si prezerá, hovoriť o tom, snažiť sa reagovať na obsah, ktorý v tablete dieťa nachádza. Nedovoliť, aby sa túlalo po internete a klikalo na všetko, čo mu príde do cesty.

 

Vlastný smartfón je prekročenie ďalšej hranice

U starších detí je to už s rodičovskou kontrolou vlastného zariadenia náročnejšie. Ak dieťa dostane vlastný smartfón, už nebude nič tak ako predtým. Dieťa akoby zase o niečo dospelo a získalo ďalší kúsok sveta iba pre seba.

 

A kedy je na takéto rozhodnutie ten správny čas? Niektorí rodičia kúpia deťom ich prvý mobil nástupom do školy, teda v 6 rokoch, tí trpezlivejší čakajú, kým dieťa prejde aspoň na druhý stupeň. Zväčša však už býva v triede posledné. Pravdou však je, že prvé mobily dnes majú deti ďaleko skôr, ako ich reálne potrebujú. Sú to pre ne v prvom rade hračky a nie nástroje, ktoré potrebujú k svojmu štúdiu či spojeniu s rodičmi. O ich opodstatnenosti by preto mali rozhodnúť rodičia a nie deti a zvážiť pritom všetky pozitíva a negatíva.

 

Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková si myslí, že „hranie obľúbených hier by ešte stále nemal byť dôvod na vlastný mobil.“ Musí byť za tým niečo viac ako napr. nutnosť spojiť sa s rodičom po škole a zosynchronizovať si spoločný program.

Na občasné hranie môže stále dieťaťu slúžiť tablet, ktorý má odložený doma. Mať vlastný smartfón neustále pri sebe už nie je to isté. Je to už prekročenie ďalšej hranice, ktorú dieťa dovtedy nepoznalo a detská sebadisciplína ešte nemusí byť na takúto zodpovednosť dostatočná.
Detská psychologička Silvia Érseková zastáva názor, že smartfóny na prvom stupni základnej školy v rukách detí nemajú čo robiť, lebo deti v tomto veku na ne nie sú ešte dostatočne zrelé. A hoci to politika väčšiny škôl nezakazuje, mali by to podľa nej zvážiť. V tomto útlom veku podľa nej nejde o reálnu nevyhnutnosť. Deti len málokedy chodia domov samy a počas školy si s rodičom volať či písať nepotrebujú. Ak taká situácia nastane, dá sa to vyriešiť aj prostredníctvom školského telefónu. Myslí si, že dieťa mobil v škole zbytočne rozptyľuje. A hoci vie, v akom prípade by svoj mobil malo použiť, nedokáže sa ešte ovládať. Nie je ešte schopné upriamiť svoju pozornosť len na to, na čo by v škole malo. Smartfón tak pôsobí v detských rukách v škole zbytočne ako rušivý element.

Viacerí odborníci majú rovnaký názor a súhlasia, že na prvom stupni je priskoro, aby sa deti nesocializovali tvárou tvár a trávili prestávky i čas po škole pozeraním do mobilov.

Deti chcú mobil v tomto veku hlavne na hranie a sledovanie zábavných videí. Ak však ešte nie sú celkom pripravené zvládať riziká, ktoré so sebou neobmedzený internet v mobile vo vrecku prináša, mali by ste s jeho kúpou počkať alebo využiť všetky dostupné možnosti rodičovskej kontroly.

 

Foto: Bigstock

 

Digitálny svet detí pod kontrolou

Dnešné deti dokážu na internete nájsť veci, o ktorých sa nám v ich veku ani nesnívalo a stráviť na ňom nekonečné hodiny. Existujú už ale múdre riešenia, ako si aj v tomto prípade poradiť tak, aby dieťa bolo šťastné a rodič spokojný.

Na trhu už nájdete aplikácie, ktoré rodičom umožňujú nad detskými zariadeniami maximálnu rodičovskú kontrolu. Jednou z takých je aj ESET Parental Control, ktorá rodičom ponúka možnosť limitovať množstvo času, koľko deti môžu stráviť hrou pri obrazovke tabletu či smartfónu, dokonca špecifikovať čas (napr. počas vyučovania), v ktorom budú mať obrazovku na hru zablokovanú. Môžu dieťaťu vďaka tejto aplikácii blokovať nevhodné aplikácie a webové stránky alebo lokalizovať, kde sa ich dieťa nachádza.

 

Ak ste zvážili všetky pre a proti a rozhodli ste sa tieto Vianoce vložiť do rúk dieťaťu prvý mobil, nezabudnite, že digitálny svet má pre deti mnohé riziká, ktorým môžete zodpovedne predchádzať. Čo tak darovať im prvý mobil priamo s takouto aplikáciou?

 

Zdieľať na facebooku