Tušíte, aké hry má vaše dieťa v mobile? Aké webové stránky si prezerá?

Kvalita hier, ku ktorým sa deti dostávajú, je naozaj rôzna. Navyše mnohé z nich nie sú len neškodnou zábavou. Aj preto by rodičia mali mať pod kontrolou, aké hry a webové stránky deti používajú.
Kvalita hier, ku ktorým sa deti dostávajú, je naozaj rôzna. Navyše mnohé z nich nie sú len neškodnou zábavou. Aj preto by rodičia mali mať pod kontrolou, aké hry a webové stránky deti používajú. / Zdroj: Bigstock

Deti dnes trávia mnoho svojho voľného času hraním hier na tabletoch a smartfónoch. Je to obrovské množstvo času, počas ktorého sa rodičom deti strácajú vo virtuálnej realite a väčšina z nich netuší, čomu sa vlastne venujú. Na trhu je rozsiahla ponuka herných aplikácií a deti si najčastejšie sťahujú do zariadení tie, ktoré majú najviac stiahnutí. Vypovedá to však niečo o ich kvalite a vhodnosti? Sú hraním akýchkoľvek hier naozaj vždy v bezpečí?

 

Štúdií, ktoré hovoria o negatívnom vplyve tejto online zábavy, je neúrekom. Nie je totiž hra ako hra. Ak si vaše deti sťahujú hry do vlastných mobilov a tabletov bez vášho vedomia, odborníci naznačujú, že to nie v poriadku. Všetky hry nie sú pre deti iba neškodnou zábavou. Štúdia Montrealskej univerzity z roku 2017 napríklad varuje, že pričasté hranie akčných hier, kde hráči strieľajú, môže poškodzovať ich mozog a zvyšovať riziko demencie v neskoršom veku. Hráčom dávali počas výskumu hrať najznámejšie akčné hry, kde sa strieľa, ako napr. Call of Duty alebo Killzone. A hoci výskum v tomto prípade pojednával o počítačových hrách, jeho výsledky sú aplikovateľné aj na hry pre tablety a mobily.

Doktor Mark Appelbaum z Asociácie amerických psychológov je tiež presvedčený o možnom negatívnom vplyve niektorých hier. Výskumy podľa neho opakovane preukazujú vzťah medzi násilnými hrami a agresívnym správaním ľudí. To, čo si deti sťahujú do mobilov, by nám teda nemalo byť ľahostajné. Akceptovať by sme nemali ani také aplikácie, ktoré si od detí vyžadujú priveľa údajov, alebo ich neprimerane otravujú reklamou.

 

Nemusíte pri deťoch presedieť hodiny, aby boli v bezpečí

Odborníci radia, aby ste boli deťom nápomocní hlavne v úvode, keď dostanú svoje prvé vlastné mobily a tablety. Trávte vtedy s nimi čas a sledujte, aké hry ich zaujímajú, aké weby si prezerajú a konzultujte to s nimi. Neskôr im už môžete dať viac voľnosti, ale stále by ste mali mať pod kontrolou, čomu sa vo svojom voľnom čase venujú.

V skutočnosti na túto detailnú kontrolu nepotrebujete vôbec more času. Okrem rozhovorov s deťmi existujú aj iné spôsoby, ako si môžete byť istí, že vaše deti žijú vo svojom virtuálnom svete bezpečne. Aplikácia Parental Control poskytuje rodičom okrem funkcie limitovania času na hranie aj možnosť mať jednoduchým spôsobom pod kontrolou, aké hry deti na svojich zariadeniach hrávajú a aké webové stránky sledujú.

 

Aplikácia vytvára pre rodičov každý týždeň prehľadné reporty, kde rodič vidí, koľko času dieťa strávilo pri nejakej hernej aplikácii. Navyše mu umožňuje rozhodovať o tom, či danú aplikáciu môže naďalej používať. Ak sa mu zdá nevhodná, môže ju zablokovať, aby malo dieťa prístup iba k hrám, ktoré mu svojím obsahom nijako neškodia. Rovnakým spôsobom vie rodič blokovať aj nevhodné webové stránky.

Viac sa o všetkých funkciách aplikácie Parental Control od ESET-u dočítate aj TU.



Rodič môže jedným krokom blokovať videá či aplikácie pomocou „odporúčaného nastavenia“, ktoré dieťa limituje podľa jeho veku. Ak má dieťa 11 rokov a hra je zaradená v kategórii od 12 rokov, automaticky mu nebude prístupná. Dieťa však môže správou požiadať rodiča o odblokovanie. Rodič následne dostane žiadosť do e-mailu a pokiaľ aplikáciu či web neoznačí ako vhodné, dieťa ich nebude môcť používať.

 

Aplikáciu Parental Control si môžete stiahnuť a vyskúšať zadarmo aj TU!

Sústreďte sa na kvalitu

Pri sledovaní toho, čo by mali mať deti vo svojich zariadeniach, by nám však nemalo ísť len o prevenciu negatívnych javov. Mali by sme sa sústrediť aj na kvalitu hier, ktoré deti v mobiloch majú. V dobe obrovského pretlaku informácií je čoraz náročnejšie túto kvalitu rozpoznať. Aj preto sa dnes darí projektom, ktoré sa špecializujú na recenzie produktov a služieb. Ľudia nemajú čas a ani záujem skúšať úplne všetko. Chcú siahnuť po kvalite a mať z toho zážitok.

Z rovnakého dôvodu pribúdajú vo svete aj online platformy s recenziami na kvalitné počítačové hry a aplikácie. Asi najznámejším a najrozsiahlejším projektom je americký portál Common Sense Media. Jeho cieľom je, aby deti dokázali v čase, kedy sú médiá a technológie centrom ich každodenného života, tráviť čas zmysluplne. „Poskytovaním nezaujatých informácií, rád a inovatívnych nástrojov podporujeme rodičov, učiteľov a tvorcov zákonov, aby dokázali využívať moc médií a technológií ako pozitívnu silu v životoch detí,“ píšu o svojej misii tvorcovia portálu. Snažia sa byť dôveryhodným zdrojom, ktorý prostredníctvom recenzií a hodnotení odporúča pre deti v závislosti od veku vhodné herné aplikácie, filmy, knihy, webové stránky i hudbu. Rodičia tu nájdu okrem hodnotenia tvorcov portálu, rodičovských a detských recenzií aj najdôležitejšie informácie o hre. Zistia tu tiež, aké má hra pozitíva a môžu využiť námety na rozhovory, ktoré nadväzujú na jednotlivé hry.

 

Na Slovensku sa na kvalitné počítačové hry a aplikácie špecializuje už tretí rok projekt Vĺčatá. Informuje o zmysluplných hrách a technológiách, ktoré si zaslúžia pozornosť rodičov, pedagógov a všetkých, ktorí sa stretávajú s mladými hráčmi. „Hry vnímame ako súčasť modernej kultúry, a preto sa snažíme vyberať také, ktoré majú edukatívny potenciál či estetickú hodnotu,“ píše na svojom webe tím Vlcata.sk. Michal Božík, manažér projektu Vlcata.sk, vidí v takýchto detailných odporúčaniach kvalitných hier veľký zmysel, pretože vníma, že rodičia o počítačových hrách ešte stále neuvažujú ako o niečom užitočnom.  „Počítačové hry pritom môžu deti veľmi obohatiť, všetko závisí iba od ich kvality podobne ako pri knihách či filmoch,“ dodáva.

Ak sa rozhodnete sústrediť na výber kvalitných hier a nejaké dieťaťu odporúčať, aj vďaka reportom cez aplikáciu Parental Control môžete získať feedback, ktoré hry dieťa zaujali z vášho výberu najviac.


Zaujal vás produkt ESET Parental Control? Prečítajte si našu detailnú recenziu.

Zdieľať na facebooku