Najbohatší ľudia sveta investujú do vzdelávania obrovské milióny. Vedia, že je dôležité

Bill Gates je so svojom manželkou Melindou jedným z najväčších finančných podporovateľov zlepšovania vzdelávania. Budúcnosť vidí v jeho personalizácii.
Bill Gates je so svojom manželkou Melindou jedným z najväčších finančných podporovateľov zlepšovania vzdelávania. Budúcnosť vidí v jeho personalizácii. / Foto: Gates Notes

Najbohatší ľudia sveta často investujú závratné sumy do vzdelávania, či už vo vlastnej krajine alebo po celom svete. Hnacím motorom ich úsilia je najmä snaha o lepšiu budúcnosť. Známy americký investor, Warren Buffet, si na zdôvodnenie svojich filantropických aktivít rád požičiava populárne príslovie – Ak dáš človeku rybu, nasýtiš ho na deň. Ak ho naučíš ryby loviť, nasýtiš ho na celý život.


Vzdelávanie predstavuje pre deti obrovskú príležitosť, ktorá im otvára dvere k lepšej budúcnosti. Nie je to však len o nich, ide o budúcnosť celých národov. Investície do vzdelania sú správnym rozhodnutím a navyše sú motorom ekonomiky. Vďaka vzdelaniu sa rozširujú možnosti zamestnanosti, aj dostupnosti lepšej a kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti. Yoka Brandt, námestníčka výkonného riaditeľa UNICEF hovorí, že v priemere každý ďalší rok vzdelávania zvýši príjem o 10 % a HDP krajiny o 18 %. Opiera sa o výskumy, ktoré deklarujú, že ak by sa každé dieťa naučilo čítať, 170 miliónov ľudí by sa dostalo z chudoby.

Aj Mark Zuckerberg, zakladateľ Facebooku, vidí budúcnosť vo vzdelávaní. Podľa neho žijeme vo svete, kde je dostatok talentu, ale nerovnosť príležitostí. Najväčšiu priepasť medzi talentom a príležitosťou vidí v Afrike. V podobnom duchu vyzneli i slová Billa Gatesa na konferencii Spojených národov, ktorý povedal, že na to, aby sme dokázali odstrániť chudobu, je dôležité, aby sme investovali do šikovných a schopných ľudí s brilantnými nápadmi, vďaka ktorým budeme môcť nájsť riešenia pre všetkých ľudí na celom svete.

 

Zuckerbergovci oslávili narodenie dcéry charitou

Pri príležitosti oznámenia narodenia svojej dcéry Maximy, koncom minulého roka, sa Mark Zuckerberg aj so svojou ženou Priscillou Chan rozhodli investovať 99 % akcií Facebooku na charitu, aby urobili kvôli nej svet šťastnejší a zdravší. Do svojej spoločnosti, Chan Zuckerberg Initiative, naplánovali vložiť približne 45 miliárd dolárov. Týmto krokom sa pridali k ostatným filantropom, ktorí chcú zlepšiť svet pre budúce generácie. Oblasti ich záujmu sú dve, podpora ľudského potenciálu a rovnosť, preto volia najmä aktivity, ktoré bojujú proti chudobe, chorobám, za čistejšie energie a za zlepšenie vzdelávania. Čo sa týka vzdelávania, sú veľkými fanúšikmi personalizovaného vzdelávania a využívania technológií pri učení detí od päť rokov podľa ich vlastných schopností.

Charite sa však venovali už pár rokov pred tým. Prvú finančnú podporu manželia venovali do školského systému v zanedbanom meste Newark, v New Jersey, do ktorého naliali v roku 2010 približne 100 miliónov dolárov, aby pomohli zlepšiť štátne školstvo. Tento krok sa však ukázal ako neúspešný, pretože úplne odignoroval komunikáciu s miestnymi ľuďmi, nebral do úvahy ich potreby a vystaval nové školy, kvôli ktorým bolo prepustených mnoho pedagógov z tých starých. Manželia sa na základe tejto negatívnej skúsenosti rozhodli, že v ďalších iniciatívach zohľadnia spoluprácu so školami, rodičmi a miestnymi politikmi. „Pochopili, že na to, aby boli dobrí v niečom ako je efektívna filantropia, potrebujú čas,“ povedal Phil Buchanan, prezident Centra pre efektívnu filantropiu. V roku 2013 sa spolu s Gatesovcami a ďalšími sponzormi rozhodli podporiť projekt EducationSuperHighway, ktorá pomáha priniesť do školských tried vysoko rýchlostný internet, sumou 9 miliónov dolárov. O dva roky neskôr manželia pridali ďalších 20 miliónov dolárov.

 

Foto: Facebook

 

Ďalšie vzdelávacie projekty, ktoré podporil zakladateľ Facebooku

V tomto roku Zuckerberg Education Ventures (v júni rebrandovali na Chan Zuckerberg Initiative)  investovali do:

  • Volley ($2,300,000) – ide o aplikáciu, ktorá pomôže študentom efektívne vyhľadať relevantné zdroje
  • Ellevation Education ($6,400,000) – ide o softwér na výuku angličtiny

 

Predtým podporili projekty:

Newsela, MasteryConnect, AltSchool a Bridge International Academies

Prostredníctvom Chan Zuckerberg Initiative podporili:

  • Andela ($24,000,000) – ide o podporu výuky  programovania a programátorov v Afrike.
  • Indický start up BYJU ($50,000,000) – ide o mobilnú aplikáciu pre Android a iOS, ktorá sa zameriava na efektívnu a jednoduchú výuku matematiky i ďalších vied

Mark Zuckerberg investoval v roku 2013 aj do Panorama Education- analytickej spoločnosti spravujúcej školské dáta.

 

Miliardári sa hromadne vzdávajú majetku, chcú inšpirovať ďalších

Bill Gates spolu so svojhou ženou Melindou založili nadáciu Bill & Melinda Gates Foundation v roku 2000, cez ktorú investovali už viac ako 120 miliónov dolárov do personalizovaného vzdelávania. Ich cieľom je vyvinúť softvér, ktorý bude vytvárať individuálny vzdelávací plán pre každého študenta s ohľadom na jeho vlastný výkon, bude ich viesť cez problematické oblasti až pokiaľ sa v nich sami nezlepšia. Za obzvlášť dôležité to pokladá Gates pri vedách a v matematike. Hovorí, že nie je dobré, ak sú deti v triede v niečom popredu, ale ani pokiaľ zaostávajú. Ak sa deti vzdajú, neexistuje viac spôsob, ako ich pritiahnuť späť. Napriek tomu stále zdôrazňuje, že učiteľ bude vždy pri vzdelávaní zohrávať dôležitú rolu.

O šesť rokov neskôr do nadácie Gatesovcov investoval aj ich priateľ Warren Buffett. V roku 2010 spolu založili nadáciu Giving Pledge, ktorá vyzýva všetkých miliardárov, aby venovali najmenej polovicu svojho majetku na charitu. Odvtedy prispelo už 154 ľudí, vrátane Davida Rockefellera a Marka Zuckerberga. Na konci apríla t.r. bolo v nadácii celkovo vyše 365 miliárd dolárov. Buffet prisľúbil, že rozdá až 99 % svojho majetku. Nadácia dnes zohráva kľúčovú rolu pri reforme školského systému, podporuje nezávislosť škôl od školskej rady, spája hodnotenie učiteľov s výsledkami žiakov. Na druhej strane čelí kritike privatizácie verejného vzdelávacieho systému, odporcovia jej vyčítajú, že by sa nemala zapájať do systému financovaného z peňazí daňových poplatníkov.

 

Foto: Gates Notes

 

Do nadácie vstúpil aj miliardár, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ Oracle Corporation, Larry Ellison, ktorý tak isto prisľúbil venovať charite väčšinu svojho majetku, až 95 %. Svoju dobrovoľnú podporu dovtedy realizoval bez medializácie, no po vzniku nadácie zareagoval: „Doposiaľ som to nerobil verejne, pretože som veril, že prispievanie na charitu je osobnou a súkromnou záležitosťou.“ Dnes verí, že svojím otvoreným prístupom inšpiruje aj ďalších, aby sa o svoj majetok podelili. Larry Ellison venoval už stovky miliónov dolárov na vzdelanie a medicínsky výskum prostredníctvom nadácie Lawrence Ellison Foundation. Má svoj podiel aj v spoločnosti LeapFrog, ktorá vyrába vzdelávacie hračky. Navyše Oracle je dodávateľom softvéru, ktorý využívajú vzdelávacie inštitúcie po celom svete.

Ďalšou rodinou, ktorá výrazne investuje do vzdelania, sú Waltonovci, dediči maloobchodnej siete Wal-Mart Stores Inc. Prostredníctvom svojej nadácie, Walton Family Foundation, sa rozhodli venovať v minulom roku takmer 180 miliónov dolárov (celkovo tak od roku 2010 do roku 2015 už preinvestovali 1 miliardu dolárov) a do roku 2020 chcú celkovú sumu zvýšiť na 1 miliardu dolárov. Ich cieľom je ovplyvniť verejnú politiku, vybudovať kvalitné školy a zlepšiť tie existujúce. Táto iniciatíva sa tiež stretáva s kritikou, ktorá jej vyčíta, že podceňuje štátne školstvo na úkor súkromného vzdelávania.

Nielen americkí miliardári venujú svoj záujem podpore vzdelávania. Mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim Helu prostredníctvom nadácie Carlos Slim Foundation podporuje viacero projektov v tejto oblasti, stal sa napríklad partnerom online kurzov Coursera, ktorý ponúka záujemcom desiatky kurzov renomovaných univerzít zadarmo, poskytuje granty pre študentov, aby študovali angličtinu na Mexickej národnej autonómnej univerzite a pre mexických študentov, ktorí študujú obchod, či medzinárodné vzťahy na Univerzite Georgea Washingtona. Aj Španiel Amancio Ortega Gaona, zakladateľ populárnej módnej značky Zara venuje časť svojho majetku na podporu vzdelávania. Cez nadáciu Amancio Ortega Foundation sponzoruje rôzne projekty, napríklad štipendiá v Kanade, ročné akademické pobyty v USA, či program na vzdelávanie v oblasti poľnohospodárstva v Tanzánii.

Zdieľať na facebooku