Zdravá strava na školách by mala byť samozrejmosť

  Foto: FB Veget

Pamätáte sa na jedlo zo školských bufetov? Chutilo vám? Boli to bagety z bieleho pečiva so šunkou či syrom, studené hot-dogy, žemle so salámou? Možno ste vtedy nemali predstavu, čo je to zdravé stravovanie, nevedeli ste, ako sa stravujú vegetariáni a medzi spolužiakmi ste nemali celiatika. Časy sa však menia a s ním pomaly aj stravovanie na školách.


Na Slovensku sa zloženie jedál v školských jedálňach a bufetoch mení zdola. Ide o iniciatívy ľudí, ktorým to, čo jedia deti a mládež, nie je ľahostajné. Jedným zo zaujímavých projektov je aj vysokoškolský bufet Veget. Založili ho študentky z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského. Ich bufet tvoria hlavne lokálne suroviny. Každodenný jedálniček bufetu dopĺňajú polievky od organizácie Jem iné a hot-dogy vyrábajú vo vlastnej réžii. Súčasťou zdravej a chutnej ponuky sú aj nápoje – domáce limonády, bylinkové čaje a káva. Prvý bio školský bufet je miesto, kde si vysokoškoláci môžu dopriať kvalitné, teplé a chutné jedlo. Už na prvý pohľad vidieť, že bufet oživuje priestor fakulty a je miestom, kde sa študenti môžu nielen dobre najesť, ale aj stretnúť a porozprávať. Bufet je zložený z jedál pre všetkých – vegetariánov, vegánov, aj mäsité jedlá, bezlepkové a bezlaktózové. Ich kvalitu zaručuje slovenská produkcia, z ktorej je zložená ponuka a tá je sezónna. Nápad vytvoriť bufet nestojí len na myšlienke ponúknuť študentom zdravé stravovanie. Môže sa stať inšpiráciou pre ďalších, ktorí by chceli vylepšiť priestory školy, spraviť z nej atraktívnejšie miesto a zrealizovať svoje nápady.

 

 

Foto: FB Veget

 

Iniciatívy za lepšie stravovanie detí v školách

Jedným z občianskych združení, ktoré sa starajú o zdravé stravovanie v školských priestoroch, je už spomínaná organizácia Jem iné. Zameriavajú sa hlavne na materské a základné školy. Zakladateľkami sú Aneta Orosiová a Janica Lacová, ktoré sú ambasádorkami Food Foundation Jamieho Olivera. Vytvorili platformu pre nadšencov zdravého jedla prostredníctvom školy varenia a poctivej cateringovej výroby. O zlepšenie kvality stravovania  sa snažia v rámci programov Skutočne zdravá škola a Food Revolution. Víziou projektu je ponúknuť vďaka osvieteným školám deťom jedlo, ktoré je chutné a zdravé. Umožniť deťom, aby sa dozvedeli, odkiaľ jedlo pochádza, ako sa pestuje alebo vyrába. Deti by si mali odniesť zo školy zdravé stravovacie návyky a také informácie, ktoré im umožnia vyberať si zdravé a kvalitné potraviny.

 

Foto: FB Jem iné

 

Na Slovensku prebieha aj projekt Viem, čo zjem s celosvetovým programom Nestlé Healthy Kids. Jeho cieľom je motivovať žiakov základných škôl od 9 – 12 rokov, aby si osvojili zdravé stravovacie návyky, začali sa viac hýbať. V roku 2015 sa programu celkovo zúčastnilo viac ako 8 miliónov detí a jeho súčasťou sú vzdelávacie materiály a poradenstvo expertov. Program reaguje na problémy slovenských detí súvisiace s nesprávnou výživou, nedostatkom živín a obezitou. Projekt zastrešuje spoločnosť Nestlé Slovensko a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

 

Foto: Shutterstock

 

Zdravé stravovanie má svoje špecifiká a začína už od raného detstva, pretože má vplyv na psychický a fyzický vývoj detí. Dodáva telu potrebné minerály a prísun energie. Zásady správnej výživy spočívajú v kvalitnom celodennom stravovaní v troch chodoch a menších porciách. To, čo najviac vplýva na stravovanie detí, sú stravovacie návyky ich rodičov. Problémom sa stáva fenomén rýchlych jedál, polotovarov, vysoký príjem kalórií a málo pohybu. Obezita detí je alarmujúca a toto ochorenie trápi našu populáciu. V detskom veku sa vytvárajú stravovacie návyky, ktoré majú vplyv na zdravotný stav v dospelosti.

Prieskumy potvrdzujú, že mnoho detí nezje na raňajky nič. Ich prvým jedlom je desiata, avšak prvým prísunom energie by mali byť raňajky. Podľa prieskumu o piatakoch, ktorý je súčasťou kurzu životného štýlu „Hravo ži zdravo“ 40 % detí neraňajkuje vôbec, alebo občas. Každé štvrté dieťa pri počítači alebo televízii strávi viac ako dve hodiny. Každé tretie dieťa športuje dva razy do týždňa a menej. Tento program podľa Potravinárskej komory Slovenska učí deti, ako zdravo žiť a predchádzať nadváhe. V dotazníkovom prieskume, ktorého sa piataci zúčastnili, sa len 37 % detí sa stravujú v školskej jedálni a 61 % detí doma. Vzhľadom na vek detí to nie je pre školské jedálne dobrá vizitka. 2 % piatakov sa stravuje vo fast foodoch a v reštauráciách. Na stránke www.potravinari.sk Mudr. Peter Minárik uvádza, že odpovede detí poukazujú na to, že deti majú stále čo vylepšovať na svojom životnom štýle. Obézne deti dneška sú totiž chorými ľuďmi zajtrajška. Účinnou prevenciou nežiaduceho zvyšovania telesnej hmotnosti detí je ich zdravý a aktívny životný štýl. Keď chceme poznať, aké majú dnešné deti stravovacie a pohybové návyky, musíme sa ich najprv na to opýtať a zistené údaje potom dobre zanalyzovať. Na poctivo získaných údajoch sa dajú budovať preventívne opatrenia. Nevyhnutnou súčasťou prevencie je aj edukácia detí o zdravom životnom štýle a takisto aj ich motivácia pre navodenie a udržanie pozitívnych zmien.

Čítajte viac o téme: Stravovanie
Zdieľať na facebooku