Ako zmierniť napätie a úzkosť z nástupu do školy?

  Foto: Bigstock

Začiatok nového školského roka je pre väčšinu detí vzrušujúci. Ale tiež to podnecuje prudký nárast úzkosti. 

 

Dokonca aj deti, ktoré sú zvyčajne celkom bezstarostné, mávajú na začiatku školského roka "motýle v bruchu" a deti náchylné na úzkosť sú nervóznejšie ako zvyčajne. Príčina úzkosti zo školy môže byť rôzna. Niektoré deti sa obávajú odlúčenia od milovaných členov rodiny, iné sa obávajú nadväzovania priateľstiev. Školský deň priemerného dieťaťa je nabitý potenciálnymi stresormi, to zahŕňa oddelenie sa od rodičov, plnenie akademických očakávaní, riadenie rovesníckych skupín, preplnené školské chodby a jedálne, ale pre niektoré deti, a najmä pre deti, ktoré už bojujú s úzkosťou, návrat do školy môže byť veľmi stresujúci.

 

Aké sú príznaky úzkosti po návrate do školy u detí?

Existuje pomerne veľa druhov úzkosti, ktoré môžu deti zažiť, mnohé z nich sa môžu premietnuť do školskej úzkosti.

  • Úzkosť z odlúčenia: strach z odlúčenia od domova alebo od najbližších pripútaných osôb, ktoré sa často vyžadujú pri návšteve školy.
  • Sociálna úzkosť: úzkosť, ktorá sprevádza sociálne interakcie a prostredia, vrátane tých, ktoré sa môžu vyskytnúť v škole.
  • Generalizovaná úzkosť: generalizovaná úzkostná porucha môže ovplyvniť a zahŕňať mnoho aspektov života vrátane školy.
  • Obsedantno-kompulzívna porucha (OCD): vyznačuje sa potrebou extrémneho poriadku, rituálov a perfekcionizmu, z ktorých všetky môžu byť náročnejšie na udržanie v škole a môžu prispievať k sociálnej úzkosti u žiaka, ktorý sa bojí, že si z neho budú robiť srandu. 
  • Špecifické fóbie: špecifická fóbia sa môže týkať takmer čohokoľvek, od hadov a výšok až po určité jedlá a školu.

 

U predškolákov to môže súvisieť skôr s úzkosťou z odlúčenia a so strachom z toho, že budú preč od mamy, otca alebo iných opatrovateľov. To môže mať za následok záchvaty hnevu pri odchode do školy a problémy s relaxáciou počas dňa. Na základnej škole by školská úzkosť mohla súvisieť s ktorýmkoľvek z vyššie uvedených typov úzkosti. Žiak v tomto veku ešte dieťa nemusí mať vyvinuté sociálne zručnosti primerané veku a v dôsledku toho môže mať obavy zo školy, alebo môže tráviť nadmerný čas obavami o akademické očakávania. Stredoškoláci si začínajú budovať sociálnu hierarchiu, ktorá môže vyústiť do nárastu šikanovania a rôznych priateľských nepokojov, čo všetko môže prispieť k školskej úzkosti. Vo všetkých týchto vekových skupinách môže mať školská úzkosť za následok vyhýbanie sa škole a jej odmietanie.

 

Príznaky úzkosti zo školy sa líšia od človeka k človeku a prípad od prípadu. Môže sa prejavovať nespočetnými spôsobmi, v závislosti od príčiny uvedenej úzkosti. Najčastejšie príznaky úzkosti súvisiacich so školou sú:

  • Zvýšené fyzické ťažkosti, ako časté bolesti brucha, hlavy alebo nevoľnosť.
  • Zmeny v stravovaní alebo spánku.
  • Strata záujmu o obľúbené aktivity.
  • Podráždenosť.
  • Ťažkosti so sústredením.
  • Neustále obavy.

 

Okrem toho sú bežné špecifické obavy súvisiace so školou najmä u detí, ktoré idú do prechodného roka (nástup na strednú školu alebo vstup do nového okresu po presťahovaní rodiny). Počúvanie a diskusia o novom školskom roku s dieťaťom môže zmierniť jeho obavy. Je ľahké povedať deťom, aby boli odolnejšie... Áno, povzbudzovanie odolnosti je dôležité a obavy zvyčajne u väčšiny detí pominú do niekoľkých týždňov. Zároveň je však dôležité dávať si pozor na príznaky, pretože ak sa nekontrolujú, u niektorých detí sa to môže zhoršiť.  Ak si všimnete nejaké extrémne prejavy úzkosti, neváhajte kontaktovať odborníka.

 

Ako pomôcť dieťaťu zvládnuť úzkosť po návrate do školy?

Najužitočnejšia vec, ktorú môžete urobiť, aby ste podporili svoje dieťa, je potvrdiť jeho pocity a vyjadriť dôveru v jeho schopnosti. 

Vráťte sa do rutiny školského rokaJe prirodzené, že deti lipnú na letných návykoch, ako je hranie videohier neskoro večer a spánok až do neskorého rána. Aspoň týždeň pred novým školským rokom ich začnite „aklimatizovať“ na začiatok školského roka. To môže zahŕňať skrátenie času spánku, prípravu raňajok a obeda v normálnych časoch a nechať ich vybrať si oblečenie na ďalší deň predtým, ako idú spať. Môžete si dokonca naplánovať nákup školských pomôcok a oblečenia a doplniť ho odmenou, napríklad zmrzlinou, aby si cestu nespájali s negatívnymi alebo úzkostnými pocitmi.

Rozprávanie o akýchkoľvek pocitoch stresu a ich uznanie tiež pomôže deťom čeliť návratu. Pracujte so svojimi deťmi a nájdite spôsoby, ako urobiť ich týždne lepšie zvládnuteľnými, alebo sa dokonca spýtajte, či existuje niečo, čo môžete zrušiť ten týždeň, aby ste im a vám všetkým uľavili od stresu. 

Ak vaše deti pociťujú obavy z nového školského roka, nezabudnite, že pocity vyžadujú empatiu. Je veľmi dôležité, aby ste deťom nehovorili, ako by sa v týchto situáciách mali alebo nemali cítiť. "Nehovorte im, že ale však ty miluješ školu“! alebo Nerozčuľuj sa, nie je na to dôvod“. Nikoho nerobí odolnejším, keď mu hovoríte, ako sa má cítiť. Všetko, čo im hovoríte, je, že ich pocity nie sú platné, a to nikdy nefunguje.

Čítajte viac o téme: Úzkosť
Zdieľať na facebooku