Body Shaming: Ako ho prekonať?

Body shaming môže výrazne ovplyvniť náš sebaobraz.
Body shaming môže výrazne ovplyvniť náš sebaobraz. / Foto: Andres Ayrton/Pexels

Príliš tučný, príliš chudý, príliš nízky, priveľmi pehavý, mala by schudnúť, má bucľaté líca, hrozné krivé nohy a podobne, sú len niektoré z úsudkov, ktoré vynášajú ľudia okolo nás. Body shaming, teda zahanbovanie tela, môže byť veľmi zraňujúce, či už prichádza od cudzieho človeka online alebo od blízkeho člena rodiny. Zahŕňa to zahanbenie niekoho výzoru nevhodnými komentármi o jeho tele - od jeho fyzických rozmerov, účesu, farby pleti až po celkový vzhľad. Vypočutie negatívnych komentárov o našom vzhľade môže výrazne ovplyvniť náš sebaobraz, obraz tela a spôsobiť, že sa budeme cítiť úzkostlivo a nebudeme prijímať svoje telo. 

 

Čo je to body shaming?

Body shaming je definovaný ako akt nevhodných a negatívnych komentárov o hmotnosti alebo veľkosti inej osoby. Často je to niečo, čomu sú vystavení ľudia s nadváhou, ale existuje rastúci trend v kritizovaní tých, ktorí vyzerajú „príliš chudo“. Zahanbovanie nie je vždy o veľkosti tela, ale môže zahŕňať faktory ako je výška, farba pleti alebo akýkoľvek fyzický aspekt, ktorý predstavuje vaše jedinečné ja. Body shaming je všadeprítomný. Je v časopisoch, novinách, televíznych reláciách, filmoch, rozhovoroch medzi priateľmi, na internete aj na sociálnych sieťach. Následky zahanbovania tela sú vážne, či už karháte seba alebo niekoho iného, ​​a môžu neskôr prispieť k problémom duševného zdravia.

 

Príčiny zahanbenia tela

Naša „selfie“ kultúra kladie dôraz na vonkajšiu krásu a neustále sme bombardovaní obrázkami očarujúcich celebrít v časopisoch, reklamách, televíznych reláciách a iných typoch médií. To, čo vidíte každý deň na TikToku, Facebooku a Instagrame, vo vás môže pochopiteľne vyvolať závisť voči ostatným alebo zamerať svoje myslenie na svoj fyzický vzhľad a akékoľvek vnímané nedostatky. Možno budete mať problém dodržať tieto štandardy a zažijete negatívne pocity a úsudky o sebe. To sa môže stať deštruktívnym, keď to zníži vašu vlastnú hodnotu a obraz tela. Sústrediť sa len na to, ako vyzeráte, môže vytvoriť nereálne očakávania, ktoré nie je možné dosiahnuť. Aj keď viete, že tieto idealizované obrázky sú digitálne upravené alebo vylepšené, je ľahké upadnúť do pasce nepriaznivého porovnávania seba alebo iných.

 

Zahanbovanie tela u dospievajúcich

Adolescenti sú obzvlášť zraniteľní voči zahanbovaniu tela, hmotnosti a zahanbovaniu na základe vzhľadu. V tomto veku sú postoje a presvedčenia týkajúce sa obrazu tela a sebaúcty do značnej miery ovplyvnené členmi rodiny, rovesníkmi a sociálnymi médiami. Matky môžu byť často vzorom napríklad pre svoje dcéry. Ak sa matka neustále sťažuje na svoju postavu alebo váhu alebo poukazuje na problémy s tým, ako vyzeráte alebo sa stravujete, určite to bude mať vplyv na to, ako sa na seba pozeráte. Ako sa vyvíjajú deti počas dospievania, je normálne byť veľmi citlivý na poznámky o tvare tela, hmotnosti a vzhľade. Adolescenti s nadváhou sú obzvlášť zraniteľní, čo môže často viesť k depresii. Možno si myslíte, že obeťami body shamingu sú iba dospievajúce dievčatá, ale postihnutí môžu byť aj chlapci. Môžu byť obzvlášť znepokojení tým, že nie sú dostatočne svalnatí.

 

Ako zmeniť body shaming na telesnú pozitivitu

Zmeniť dlhoročný ideál krásy samozrejme potrvá. Všetci sme si tieto posolstvá osvojili rôznymi spôsobmi na základe našich kultúrnych presvedčení a noriem. Ako sa hovorí: „Krása je v oku pozorovateľa“, a to platí aj pre naše názory na rôzne tvary a veľkosti tela. Ako budovať telesnú pozitivitu? Telesná pozitivita je nepretržitá cesta k akceptovaniu seba a iných. Nemôžete kontrolovať, čo iní hovoria alebo robia, ale môžete zmeniť svoje myslenie. 

 

Pestujte si sebalásku

Prvými krokmi, ako sa chrániť pred body shamingom, je prestať sa hanbiť za seba a rozvíjať súcit so sebou samým. Pamätajte, že váš zdravotný stav má prednosť pred fyzickým vzhľadom, a to by malo byť vždy vaším prvoradým záujmom. Správajte sa k sebe s láskavosťou a porozumením ako k najlepšiemu priateľovi. Starať sa o seba nie je sebecký čin; je to potrebné pre vaše osobné blaho. Cvičte, jedzte zdravé jedlo, užívajte si spoločnosť ľudí, ktorým na vás záleží, a strávte nejaký čas vonku, aby ste si osviežili telo a myseľ.

 

Presuňte svoju pozornosť na veci, ktoré sa vám na sebe páčia

Napríklad, ak máte krásne vlasy alebo oči, je to rovnako dôležité ako črty, ktoré sa vám nepáčia alebo ktoré sa ostatní snažia zosmiešniť. Keď sa nabudúce pozriete do zrkadla, všimnite si tieto pozitívne vlastnosti. Ak nie ste celkom pripravení prijať telesnú pozitivitu, snažte sa dosiahnuť neutralitu tela. To znamená, že akceptujete a rešpektujete svoje telo bez toho, aby ste ho museli milovať alebo nenávidieť. Keď praktizujete neutralitu tela, kladiete dôraz na to, čo vaše telo dokáže, a nie na to, ako vaše telo vyzerá.

 

Obmedzte čas strávený na sociálnych sieťach

Trávenie príliš veľa času na sociálnych sieťach môže zvýšiť vašu úzkosť, osamelosť a nespokojnosť s telom, posilniť nerealistické očakávania od seba a vystaviť vás zahanbovaniu tela a kyberšikane. Ak skrátite čas strávený na sociálnych sieťach, budete sa môcť zapojiť do iných aktivít, ktoré zlepšia vašu náladu a využijú váš tvorivý potenciál.

 

Udržujte zdravý postoj k jedlu

Praktizujte vedomé jedenie, aby ste si pripomenuli, že bez ohľadu na to, ako sa cítite vo svojom tele alebo čo hovoria iní ľudia, jedlo nie je vaším protivníkom. Bez ohľadu na to, akú váhu vážite alebo ako vyzerá vaše telo, stále môžete jesť. Naplánujte si chutné a výživné jedlá vopred a kým budete jesť, zamerajte sa na pomalé vychutnávanie každého sústa, aby ste si jedlo naplno užili.

 

Oslovte niekoho, komu dôverujete

Môžete sa cítiť trápne, keď sa niekomu zdôveríte so zahanbovaním tela, ktoré zažívate, ale nie je dôvod, aby ste to museli riešiť sami. Obráťte sa na ostatných so žiadosťou o radu a podporu a dajte im vedieť, čo ste zažili. Je dôležité, aby ste našli niekoho, komu dôverujete a s kým sa môžete podeliť o svoje pocity.

Čítajte viac o téme: Body shaming
Zdieľať na facebooku