Detská obezita a problémy s hmotnosťou. Ako takýmto deťom pomôcť?

Detská obezita a problémy s hmotnosťou sa môžu stať celoživotným problémom.
Detská obezita a problémy s hmotnosťou sa môžu stať celoživotným problémom. / Foto: Bigstock

Detská obezita a problémy s hmotnosťou sa môžu stať celoživotným problémom. Ako takýmto deťom pomôcť?

 

Rodičia často mávajú radosť z roztomilých bábätiek s plnými lícami alebo bucľatých kolienok ich batoliat. Pre niektoré deti sa však tento rozkošný detský tuk môže zmeniť na zdravotný problém. V súčasnej dobe dosiahla detská obezita epidemickú úroveň v rozvinutých, ako aj v rozvojových krajinách. Je známe, že nadváha a obezita v detstve majú významný vplyv na fyzické aj psychické zdravie. Detská obezita je komplikované ochorenie, ktoré má mnoho prispievajúcich faktorov. Nie je to  len lenivosť alebo nedostatok vôle. Deti potrebujú na rast a vývin určité množstvo kalórií. Keď však prijmú viac kalórií, ako spotrebujú, ich telo ukladá ďalšie kalórie ako tuk. Keď majú deti nadváhu alebo obezitu, vystavujú sa riziku zdravotných problémov vrátane cukrovky, astmy, vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych problémov. Deti, ktoré ich rovesníci označia za tučné, sú tiež vystavené posmechu a spoločenským stigmám.

Nie je vždy ľahké zistiť, či majú deti nadváhu. V priebehu času sa zmeny tela môžu zdať ako bežná súčasť dospievania. Ľudia zvyčajne nevedia veľmi dobre vnímať, či ich deti majú nadváhu. Vnímanie vlastnej hmotnosti detí je tiež často nesprávne. Na presné meranie ich hmotnosti môžete použiť množstvo metód. Ak majú nadváhu, existuje množstvo opatrení, ktoré môžete podniknúť na zlepšenie ich zdravia.

 

Ako zvládnuť a emocionálne podporiť obézne deti

Život obéznych deti je ťažký a ako rodič alebo opatrovateľ môže byť ťažké im pomôcť. Zaobchádzať s takýmito deťmi opatrne a s láskou a podporovať v nich dôveru a pripútanosť k rodine a vzťahom je veľké umenie.

 

Podporte fyzické zdravie

Podporujte zdravé stravovanie samo o sebe. Ak si myslíte, že chudnutie je pre nich najzdravším cieľom, nesnažte sa to skrývať, ale dajte im jasne najavo, že cieľom je skôr zdravie ako fyzická krása. Posilnite myšlienku, že dobré zdravie je potrebné pre každého. Cvičte vo dvojici alebo ako rodina. Ak z toho urobíte aktivitu pre viacerých ľudí, bude to príjemnejšie a deti sa budú cítiť menej vyčlenené. Choďte na prechádzky, choďte plávať, na túru alebo si zahrajte športy vonku. Netlačte na organizované športy. Možno nebudú chcieť cvičiť so svojimi rovesníkmi zo strachu z posmechu a šikanovania. To by ich len ponižovalo a voči cvičeniu by si mohli vybudovať odpor. Namiesto toho im povedzte, že ich radi podporíte, ak sa budú chcieť pripojiť k nejakému športovému  tímu, bez nátlaku. Pozorne sledujte neusporiadané stravovacie návyky. Niektoré deti trpia nadváhou alebo obezitou v dôsledku určitých chorôb. Porozprávajte sa s lekárom, ak máte obavy z lekárskej príčiny zvýšeného prírastku hmotnosti. Buďte vzorom. Rodičia, ktorí jedia zdravé jedlá a sú fyzicky aktívni, idú príkladom. Ich deti s väčšou pravdepodobnosťou urobia to isté.

 

Ako hovoriť s deťmi o obezite?

To, ako hovoríte so svojimi deťmi o obezite, môže ovplyvniť ich ochotu udržať si zdravú váhu. Zamerajte svoju konverzáciu na udržiavanie zdravého životného štýlu a dobrého zdravia. 

  • Namiesto toho, aby ste hovorili o tom, že ste „tučný“, „ťažký“ a „obézny“, používajte frázy ako „nad vašou najzdravšou hmotnosťou“.
  • Neporovnávajte deti s rovesníkmi. Odraďte ich od porovnávania sa.
  • Namiesto označovania potravín alebo činností ako „dobré“ alebo „zlé“ používajte slová ako „zdravé“ a „zdravšie možnosti“.
  • Nerobte negatívne komentáre o svojej vlastnej hmotnosti alebo tvare tela, pretože si to všimnú vaše deti.
  • Zamerajte sa skôr na kroky k zdravému životnému štýlu ako na stanovenie cieľov v oblasti chudnutia.

 

Podporte duševné zdravie

Dávajte pozor na ich duševné zdravie. Obézne deti sú ohrozené problémami so sebaúctou, ktoré môžu viesť k poruchám príjmu potravy, úzkosti, depresii a iným zdravotným problémom. Ak si všimnete, že o sebe hovoria veľa negatívnych vecí, vezmite ich k odborníkovi a vysvetlite im, čo sa deje. Čím skôr to zastavíte, tým ľahšie to napravíte. Milujte sa a ukážte to. Deti sa učia od svojich rodičov. Ak vás počujú hovoriť: „Musím držať viac diét, som taká tučná," ich myšlienka bude znieť: „Ak je mama naozaj tučná, potom ja v porovnaní s ňou musím byť veľryba!" Namiesto toho si doprajte lásku, ktorú by ste prejavili priateľovi, alebo rovnako, ako by ste chceli, aby sa vaše deti správali k sebe. Nekritizujte ľudí, že sú tuční. V skutočnosti nie je potrebné vôbec spomínať váhu ľudí. Nesprávajte sa k tučným jedlám ako čert ku krížu, naučte sa radšej striedmosti. Precvičte si trpezlivosť a dobré počúvanie. Vaše deti musia vedieť, že budete pri nich, keď budú mať problémy, a že na ich pocitoch vám záleží. Trpezlivosť a počúvanie im pomôže vedieť, že si ceníte to, čo hovoria. Netlačte na nich. V dospelosti je lákavé chcieť prevziať opraty a povedať im, čo majú robiť, pretože ste starší a múdrejší. To však z dlhodobého hľadiska nepomôže. Deti musia vedieť, ako vážiť informácie, zvážiť možnosti a rozhodnúť sa, čo chcú. Namiesto toho ponúknite objektívne informácie a podporu. Keď cítia zodpovednosť za svoje rozhodnutia, často si vyberú správne. Naučte ich zvládacie stratégie pri strese. Telo reaguje na stres ukladaním tuku a znižovaním svalovej hmoty. Uložený tuk môže viesť k rôznym ďalším zdravotným komplikáciám. Niektorí ľudia reagujú na stres aj stresovým jedením, čo je konzumácia potravín na upokojenie emócií a zmiernenie stresu. Bohužiaľ, akákoľvek úľava získaná stresovým jedením je dočasná, čo znamená, že v stresovom jedení môžete pokračovať. Navyše, dlhodobé zdravotné účinky zvládania stresu s jedlom ďaleko prevyšujú momentálny komfort, ktorý môže poskytnúť.

 

Nadváha a obezita sú celosvetovo rastúcou hrozbou pre dobré životné podmienky detí, a to najmä v dôsledku pasce nezdravých a vysoko spracovaných potravín v kombinácii s nedostatkom fyzickej aktivity a sedavým správaním.

 

Pozrite si tiež Klub rodičov s vedcom Milanom Sedliakom z Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave a spoluautorom knihy Telo v 21. storočí - Návod na lepší život v prebytku. 

Čítajte viac o téme: Obezita
Zdieľať na facebooku