Ploché nohy u detí: Ako ich rozpoznať a je treba sa ich obávať?

Ploché nohy sa zvyčajne samy upravia, no ak k tomu nedôjde, môžu spôsobovať problémy.
Ploché nohy sa zvyčajne samy upravia, no ak k tomu nedôjde, môžu spôsobovať problémy. / Foto: Bigstock

Autori: Joshua Burns, David Little,  Polina Martinkevich
____________________

 

U detí s plochými nohami dochádza pri státí a chôdzi k splošteniu klenby. Plochá noha je normálna u dojčiat a malých detí ( až 44 % troj- až šesťročných detí ). V tomto veku, pri absencii akýchkoľvek pridružených symptómov, je liečba veľmi diskutabilná.

Plochá noha sa zvyčajne prirodzene upraví, keď sa svaly posilnia a mäkké tkanivá stuhnú. Výška klenby v chodidle sa zvyšuje s vekom približne do deviatich rokov. Problémom je, keď plochá noha pretrváva, spontánne sa objavuje u starších detí alebo v neskoršom veku alebo je spojená s bolesťou a postihnutím.

Ploché nohy môžu byť flexibilné alebo tuhé, bolestivé alebo bezbolestné a spojené s napätím lýtkových svalov (Achilovej šľachy). Väčšina plochých nôh je bezbolestná, ale keď je prítomná bolesť, je to zvyčajne pri záťažových činnostiach, ako je chôdza a beh. Bolesť môže byť v chodidle, členku alebo nešpecifická bolesť v celej oblasti chodidla.

 

Čo spôsobuje ploché nohy?

Zložitá a sofistikovaná interakcia kostí, väzov, svalov a nervov v chodidle a nad ním definuje jeho anatómiu a funkciu. Čokoľvek, čo narúša integritu týchto štruktúr, čo vedie k spadnutej klenbe, môže spôsobiť symptomatické ploché nohy.

Vyšetrenie chodidla sa začína vyšetrením celého dieťaťa, pretože plochá noha môže mať hlavnú príčinu niekde inde. Bežné poruchy spôsobujúce symptomatickú plochú nohu zahŕňajú: detskú mozgovú obrnuniektoré formy svalovej dystrofie , juvenilnú artritídu , dedičné poruchy postihujúce nervový systém a niektoré  poruchy spojivového tkaniva .

Plochá noha môže tiež pochádzať z nezvyčajnej anatómie, ako je tarzálna koalícia (kosti spojené dohromady), poškodenie väzov alebo svalov, obmedzený pohyb členkov, dolné končatiny vytočené smerom von a kolená (kde sa nohy skláňajú dovnútra v kolenách).

Obezita môže mať za následok kolaps klenby pri zvýšenej záťaži chodidla. Ak sa vyvinú aj valgózne kolená, stred chodidla bude mať tendenciu vybočiť (abdukovať). Noha bude pri chôdzi smerovať von, namiesto priameho smeru, čo je neefektívne a môže spôsobiť skorú únavu.

Obuv v ranom detstve bola považovaná za príčinu plochej nohy. Nedávny výskum však spochybňuje túto teóriu, pretože populácie, ktoré zvyčajne chodia naboso, majú plochejšie klenby ako populácie, ktoré nosia topánky. Je pravdepodobné, že deti, ktoré nosia topánky, nie sú fyzicky aktívne a majú ploché nohy, budú mať zníženú svalovú aktiváciu na chodidlách a tým aj zhoršenú funkciu a slabosť chodidiel.

U niektorých starších detí a dospievajúcich sa vyvinú ploché nohy bez akejkoľvek poruchy alebo súvisiacich faktorov. Odpoveď môže obsahovať pochopenie úlohy malých svalov chodidla pri stabilizácii klenby a podpore normálnej funkcie chodidla a celej dolnej končatiny.

 

Je potrebné liečiť plochú nohu?

Liečba plochej nohy je predmetom veľkej kontroverzie. Dosiahnutie dohody medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o tom, ako by sme mali definovať a klasifikovať plochú nohu, je ťažké. V dôsledku toho sú dôkazy z publikovaného výskumu príliš obmedzené na to, aby sa dali vyvodiť definitívne závery o liečbe plochých nôh u detí.

Nedávny prehľad štúdií našiel obmedzené dôkazy na odôvodnenie nechirurgickej liečby plochej nohy.

Ploché nohy vyžadujú liečbu len vtedy, ak sú jednoznačne spojené s bolesťou alebo zníženou funkciou. Zvládnutie základnej príčiny alebo choroby má najvyššiu prioritu; len liečba symptómov by mala byť sekundárna.

Ak sa plochá noha spozoruje u dieťaťa, ktoré má nadváhu a má vbočené kolená, alebo u dieťaťa s nadmernou ohybnosťou kĺbov a zlou obuvou, každý z týchto faktorov môže prispievať k symptómom a každý z nich by sa mal riešiť. Ak je kvalita života dieťaťa ovplyvnená tým, ako jeho nohy vyzerajú, cítia sa alebo fungujú, potom by sa mali riešiť súvisiace problémy.

 


Tento článok bol publikovaný na portáli The Conversation a uverejňujeme ho na základe licencie Creative Commons license. Originálny článok nájdete TU

Čítajte viac o téme: Ploché nohy
Zdieľať na facebooku