7 rodičovských zlozvykov, ktoré ubližujú aj deťom

Zlozvyky rodičov ovplyvňujú aj deti.
Zlozvyky rodičov ovplyvňujú aj deti. / Foto: Unsplash

Mnohí máme rôzne zlozvyky. A hoci si to neuvedomujeme, ovplyvňujú aj naše deti.

 

Každý rodič je pre dieťa ten najsilnejší vzor, aký vo svojom živote bude mať – či už bude pozitívny alebo negatívny. Ten najúčinnejší spôsob, ako ho učiť zdravým zvykom v živote nie je pomocou odmien a trestov, ale vlastným príkladom. Ak mu budete dobrým príkladom, prirodzene ho naučíte, ako sa cítiť šťastne a zdravo aj v dospelosti. Bežne ale holdujeme zlozvykom, ktoré nepovažujeme za škodlivé, no napriek tomu deťom dávajú nešťastný príklad. Čomu by ste sa mali vyhýbať, ak chcete postaviť deťom dobré základy pre ich zdravie?

 

1 | Kritika vlastného tela

Pravidelná kritika vlastného výzoru môže dieťaťu vysielať signál, že jeho sebahodnota sa odvíja od toho, ako vyzerá. Výskumy potvrdili, že deti, ktoré mali matky nespokojné so svojím výzorom, preberali tento ich postoj k sebe samým už vo svojich 5 rokoch. Ak nechcete postaviť pevné základy nízkeho sebavedomia u svojich detí, za ich prítomnosti sa takejto kritike vyhnite. Negatívne komentáre o svojom vzhľade či stravovacích návykoch môžu ľaho dcéry od svojich matiek prebrať. Ak potrebujete zhodiť pár kíl, radšej hovorte o tom, ako sa skvele cítite, keď športujete, alebo aké má zdravé jedlo na vaše telo pozitívny dopad.

 

2 | Emocionálne prejedanie či hladovanie

Nepočúvame svoje telo. V dôsledku dostatku všetkého sme prestali reagovať na to, čo nám hovorí. Jedným z najčastejších zlozvykov je preto emocionálne prejedanie. Rodičia prichádzajú večer domov unavení, vyčerpaní a tam ich čakajú ďalšie povinnosti okolo detí a domácnosti. Pred spaním to mnohí kompenzujú neprimeraným príjmom potravy a tým sa upokojujú. Je to ale veľmi nebezpečný zvyk, ktorý ubližuje z dlhodobého hľadiska nielen vám – vášmu telu a celkovému zdraviu, ale deti učíte, že vďaka tanieru sladkých buchiet pred telkou sa možno upokojiť a cítiť sa dobre. Na to nadväzujú potom nekonečné drastické diéty, ktoré majú v spojení s prejedaním len krátkodobé výsledky.

 

Ak sa cítite nanič, radšej to kompenzujte rozhovorom s partnerom či priateľmi alebo hrou s deťmi, aby ste prišli na pozitívne myšlienky.

 

Prečítajte si tiež: Igor Bukovský: To, že nás niekto miluje, si od prvého dňa života spájame s jedlom

 

3 | Pohárik pred spaním

Podobným negatívnym zvykom ako emocionálne prejedanie je aj pohárik alkoholu pred spaním. Rovnako tým dieťa učíte, že alkohol nám slúži na to, aby sme sa cítili lepšie a uvoľnenejšie. A nie je to len niečo príležitostné, no patrí to aj k bežným dňom.

Namiesto toho by ste sa mali venovať zdravým činnostiam ako meditácii, cvičeniu alebo nejakej záľube, pri ktorej sa dokáže po ťažkom dni v práci uvoľniť.

 

4 | Telefón v ruke aj pri jedle

Deťom hovoríme, že pri jedle nemajú obrazovky čo robiť. Neraz ale sami dospelí toto pravidlo porušujú s ospravedlnením, že ide o pracovný e-mail alebo hovor. Ak raz stanovíte doma nejaké pravidlo, ktoré by malo viesť k zdravému správaniu, malo by platiť pre všetkých a teda aj pre rodičov. Žiadny telefonát či e-mail nie je taký horúci, aby nepočkal počas vašej spoločnej večere.

 

5 | Všetko v živote je súťaž

Život nie je súťaž. Hovoriť deťom, že Janko od susedov je vo futbale lepší ako váš Peťko, alebo že staršia dcéra Danka chodí do rovnakej školy, no takéto zlé známky nikdy nemala, nie je pre žiadne dieťa dlhodobo motivačné. Nikto nie je rovnako dobrý vo všetkom, každý z nás má nadanie na niečo iné. A tak by ste sa na to mali pozerať aj vy, ak nechcete v dieťati zasievať hnev voči tým, s ktorými ho opakovane porovnávate.

Namiesto toho dieťa chváľte za to, že sa snaží najviac ako dokáže. Hovorte o tom, že aj vás teší, ak sa dokážete v niečom posúvať po malých krôčikoch každý deň. Pomôžte dieťaťu nájsť aktivity, ktoré ho budú napĺňať, kde bude môcť ukázať to, v čom je najlepšie ono a čo ho robí šťastným.

 

6 | Stres odbúravate hádkami

Ak ste si zvykli stres odbúravať hádkami s partnerom či deťmi, učíte ich, že je to v poriadku. Ak sa ale potrebujete vyrovnať so stresom, hádky v tomto smere nikomu nepomáhajú. Pomôžu vám cítiť sa lepšie v prvej chvíli, no neskôr sa budete cítiť oveľa horšie a navyše vzťahy s ľuďmi okolo vás sa postupne zhoršia.

Skúste na sebe sami zapracovať. Ako sa vhodne vyrovnávať s hnevom a so stresom vám pomôžu rôzne techniky ovládania.

 

7 | Ohováranie uľaví

Kritika druhých ľudí týmto spôsobom je znakom nízkeho sebavedomia. Neučte deti, že ak ponížia niekoho druhého, kto tam práve nie je, budú sa cítiť lepšie. Nie je to pravda. Takéto správanie je slepá ulička a vedie k nešťastiu a izolácii.

Čítajte viac o téme: Zlozvyky
Zdieľať na facebooku