Ako môžete pomôcť dieťaťu zlepšiť jeho koncentráciu? Vyskúšajte tieto tipy

Existuje niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú deťom zvyšovať ich koncentráciu.
Existuje niekoľko spôsobov, ktoré pomáhajú deťom zvyšovať ich koncentráciu. / Foto: Bigstock

Koncentráciu môžeme označiť ako schopnosť sústrediť sa žiaducim smerom po určitú, nevyhnutne dlhú dobu. Dôležitou schopnosťou pre zvládanie školských aktivít je udržať pozornosť a nenechať sa odpútať nepodstatnými podnetmi. Ako ju u detí rozvíjať čo najlepšie?

 

Dnešné deti vyrastajú obklopené médiami, pohltené informáciami a s neobmedzenými možnosťami zábavy. Internet, mobil, televízor, počítačové hry, všade útočiace reklamy zo všetkých médií... Možností je veľa. Každý deň môže dieťa upriamiť všetky svoje zmysly na stovky vecí. Impulzov, ktoré na neho pôsobia zo všetkých strán, je nekonečné množstvo. Dospelí ľudia majú často problém poriadne sa sústrediť na to, čo je pre nich podstatné. Ako majú v tomto smere postupovať deti? Môžeme len konštatovať, že určite to majú veľmi zložité. Dôvod, prečo sa dieťa nevie na všetko plne sústrediť, býva zväčša jednoduchý. Vníma svet okolo seba inak ako my dospelí, preto ak dostane úlohu, ktorá nie je zábavná, nudí sa a prepína svoju pozornosť k aktivite, ktorá je viac zaujímavá. Na rozdiel od nás, dospelých, kedy úlohu musíme jednoducho dokončiť, či nás to baví alebo nie. Vedieť, ako zlepšiť koncentráciu a sústredenie detí, je výzvou. Čo môžete urobiť, aby ste koncentráciu detí zlepšili? Ponúkame vám niekoľko návodov, ktoré vám v tom môžu pomôcť.

 

1. Na rozvoj koncentrácie využite záujmy svojho dieťaťa

Každé dieťa má niečo, čo ho veľmi zaujíma a v čom je dobré. Môžu to byť napríklad zvieratká. Začnite najprv trénovať koncentráciu  v tejto oblasti. Najprv dovoľte dieťaťaťu, nech sa napríklad knihu o zvieratkách študuje svojím vlastným tempom a potom sa snažte ho motivovať tak, aby sa predlžoval čas strávený s knihou. Takto sa dieťa učí venovať nejakej problematike určitý čas. Keď sa naučí dostatočne koncentrovať v obľúbenej oblasti, postupne ho učte koncentrovať sa aj na tie veci, ktoré jednoducho musí urobiť aj vtedy, keď dieťa veľmi nezaujímajú.

 

2. Všímajte si tiež, či sa dieťaťu lepšie pracuje pod časovým tlakom alebo ho tento tlak rozptyľuje

Pre niektoré deti môže byť pretekanie s hodinami skvelou taktikou koncentrácie. Zistenie, či dokážu úlohu alebo časť  úlohy v určitom časovom rámci dokončiť, im môže pomôcť sústrediť sa. Uistite sa, či má dieťa vyhradený dostatočne dlhý čas na dokončenie úlohy. Postupne ho učte činnosti plánovať. Dovoľte mu, nech aj samo povie, ktorú úlohu kedy chce dokončiť. Vysvetlite mu, že pri zložitejších úlohách potrebuje viac času a väčšiu sústredenosť. Postupne ho učte chápať význam prestávky ako priestoru na rozptýlenie.

 

3. Umiestnite potrebné pomôcky na viditeľné miesto

Uistite sa, že dieťa má všetky pomôcky potrebné na vykonanie úlohy, na ktorú sa musí sústrediť. Napríklad, ak má byť  projekt dokončený o týždeň, pripravte mu materiál hneď, keď príde zo školy. Keď  bude mať všetky veci pokope a dostane chuť pracovať, môže hneď začať a nemusí zbytočne strácať čas zháňaním potrebných vecí. Vyhne sa zbytočnej rozptýlenosti a môže sa dobre koncentrovať na podstatné a dôležité veci.

 

4. Na precvičovanie koncentrácie využite aj hry a kreatívne činnosti

Väčšinou  všetci máme trochu tradičný pohľad na to, ako vyzerá robiť niečo, čo si vyžaduje sústredenie a koncentráciu. Napríklad sedieť pri stole v detskej izbe alebo v triede. No koncentrácia sa môže formovať aj kreatívne a pomocou rôznych hier. Každé dieťa je jedinečné a niektorému pomôže napríklad aj tento spôsob. Niektoré deti potrebujú pri plnení úloh chodiť alebo stáť, iné sa nechcú ničím rozptyľovať a chcú  ticho sedieť. Dôležité je teda zistiť, aké sú potreby vášho dieťaťa.

 

5. Zbavte detskú izbu rušivých vplyvov

Pri učení odstraňujte z dosahu rušivé vplyvy. Najčastejšie počítač, televíziu, mobil, rôzne hry, obrázky, časopisy a podobne. Deti by mali mať dokonca rozdelené časti miestnosti, kde sa pracuje (robia domáce úlohy) a kde sa hrajú. Aj toto im pomáha v sústredení. Pri menšom dieťati je dobré chvíľu sedieť a sledovať jeho prácu. Učitelia by mali dbať na individuálny prístup.

 

6. Príprava na prácu môže veľmi pomáhať pri samotnej koncentrácii

Ak dieťa potrebuje spáliť energiu, urobte všetko pre to, aby sa to stalo. Nechajte ho behať, choďte na prechádzku, cvičte na podlahe alebo choďte vonku, nech sa pohrá na ihrisku. Potom mu pripravte pokojnú atmosféru v izbe, v ktorej bude sústredene  pracovať. Vytvorenie rutiny môže byť pre dieťa kľúčové. Napríklad cvičenie vytvára svalovú pamäť a predvídateľnosť ju udržiava. Čokoľvek sa rozhodnete urobiť, pokračujte v tom. Vaše dieťa sa bude vedieť lepšie sústrediť aj vďaka tomu, že budete dodržiavať určité kroky znova a znova.

 

7. Nezabúdajte na relaxáciu

Dobré sú napríklad relaxačné dychové cvičenia. Hlboký nádych a pomalý výdych. Povedzte deťom, nech si predstavujú, ako s výdychom odchádza aj ich hnev, zlosť, napätie. Dobré je využívať  relaxačná hudbu. (W. A. Mozart, L. Beethoven, B. Smetana, ezoterická hudba…),pohybové hry a cvičenia.

 

8. Pomáha aj pochvala, uznanie či venovanie pozornosti dieťaťu

Dieťa potrebuje cítiť, že ste nablízku a že mu v prípade potreby pomôžete, napríklad názornou ukážkou správania. Využite každú príležitosť pochváliť dieťa za pozitívne správanie a tiež činnosti spojené s jeho správnou koncentráciou.

 

9. Rozvrh dňa

Je veľmi dobré, keď dieťa odmalička má určitý rozvrh dňa, v ktorom sa nezabúda na jedenie, pobyt vonku, športovanie, čítanie, spoločnú komunikáciu s rodičmi, domáce práce a podobne. Takto  si nielen zvyká na to, čo je pre život dôležité, ale vie si aj lepšie rozplánovať čas a zbytočne dlhé hodiny nerobí niečo, čo mu až tak neprospieva. Keď majú deti aspoň približne rozdelený čas na jednotlivé aktivity, vedia sa skôr sústrediť na plnenie povinností, lebo vedia, že ich ešte nejaké aktivity čakajú. Ak nemajú rozvrhy dňa, stále majú pocit, že do večera majú ešte veľa času, a tak často len bezcieľne sedia alebo robia zbytočné činnosti, ktoré ich nikam neposúvajú. A preto, skúste spraviť dohodu s vašou ratolesťou a urobte spolu rozvrh dňa, kde bude presne vymedzený čas na rôzne aktivity a hlavne vysvetlite dôvody, prečo by to malo byť približne tak. Skúste sa dohodnúť na rozumnom riešení.

 

10. Pomôcť môžu aj farby, vône, primeraná hudba, strava a odstránenie elektrosmogu

Aromaterapia – niektoré aromaterapeutické oleje podporujú koncentráciu. Napríklad olej z citrónu a citrónovej trávy.

 

Farby – najlepšou farbou na podporu sústredenosti je modrá farba. Dobre známe modré pozadie  na ploche monitora  nie je náhoda. Je dobré ju použiť aj ako doplnkovú farbu na stene v izbe kde sa dieťa učí.

 

Škodlivé pôsobenie elektrosmogu spôsobuje takisto nesústredenosť a bolesti hlavy. Odborníci radia na noc vypínať spotrebiče aj zo zásuviek. Alebo ak to vaša elektroinštalácia umožňuje, tak aj vypnúť zásuvkový obvod. Keďže v noci potrebujeme väčšinou iba na malý čas zasvietiť, obvod na svietidlá nechajte zapnutý. Rodičia teenagerov, ktorí majú počítač vo vlastnej izbe, si zároveň môžu byť istí, že ich ratolesť ešte o druhej v noci nechatuje na internetovom fóre.

 

Strava- možno vám to bude znieť už otrepane, ale správne stravovanie je naozaj dôležité. A  treba sa vyhnúť hlavne nadmernej spotrebe cukru, pretože jednak spôsobuje únavu, útlm a správa sa podobne ako návyková látka.

 

Zlepšenie sústredenia a koncentrácie u vášho dieťaťa môže byť niekedy náročné. Existuje však veľa vecí, vďaka ktorým mu môžete pomôcť. Premyslená príprava, dôslednosť a chválenie za to, čo funguje, sú niektoré z vecí, ktoré vám môžu pomôcť povzbudiť vaše dieťa aj v oblasti správnej koncentrácie na učenie.

Čítajte viac o téme: Pozornosť a sústredenie
Zdieľať na facebooku