Dychové cvičenia pre deti

Dychové cvičenia môžu byť aj pre deti veľmi užitočné. Pomôžu im zvládať stres a uvoľniť telo i myseľ.
Dychové cvičenia môžu byť aj pre deti veľmi užitočné. Pomôžu im zvládať stres a uvoľniť telo i myseľ. / Foto: Bigstock

Dychové cvičenia môžu byť aj pre deti veľmi užitočné. Pomôžu im zvládať stres a uvoľniť telo i myseľ.

 

Jednou z najzakladanejších funkcií ľudského tela je dýchanie, ktoré nielen dodáva telu kyslík, ale dokáže vyčistiť aj zahmlenú myseľ a pomôcť posilniť svaly. Pomalé a hlboké dýchanie nám dokáže pomôcť upokojiť sa a zrelaxovať, a zároveň dokáže znížiť napätie a úzkosť, zlepšiť koncentráciu aj pamäť. Na druhej strane plytké a rýchle dýchanie môže prispieť k úzkosti, svalovému napätiu, bolestiam hlavy a ďalším nepríjemným pocitom.  

 

Dýchanie ako základ života

Okrem toho, že potrebujeme vodu a jedlo na to, aby sme dokázali prežiť, veľakrát zabúdame na jednu dôležitú vec. Bez vody dokážeme prežiť pár dni, bez jedla možno týždne, avšak bez kyslíka len niekoľko minút. Dýchanie je niečo, čo telo robí automaticky. Každým jedným nádychom dávame nášmu organizmu kyslík, a zároveň aj energiu na vykonávanie dôležitých životných funkcií. Všetky bunky nášho tela potrebujú kyslík na premenu prijatých živín, ktoré nám následne dodávajú pre život potrebnú energiu. Okrem tejto základnej funkcie je všeobecne známe, že správnym dýchaním dokážeme ovplyvniť aj naše emócie a aktuálne prežívanie. Svedčia o tom rôzne meditácie, relaxácie a dychové cvičenia, ktoré sú mnohokrát súčasťou aj viacerých psychoterapii. Správne dýchanie je dôležité a užitočné vo všetkých vekových kategóriách.

 

Dychové cvičenia pre deti

Hlboké a pomalé dýchanie je dôležité nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Ak sme nervózni, úzkostní či nahnevaní, naše telo prechádza do „bojového“ režimu. Má pocit, že je v nebezpečenstve, zároveň sa naše dýchanie zmení, začíname dýchať plytko, krátko a rýchlo. Vďaka tomu sa cítime ešte horšie a úzkosť sa stupňuje. To isté sa deje aj v prípade deti, ak ich napríklad prepadne zúrivosť. Na to, aby sa upokojili a znížili napätie potrebujú zmeniť svoje dýchanie. Na to, aby sa to naučili slúžia tzv. dychové cvičenia, techniky. Tieto techniky sú užitočné hlavne pre deti, ktoré sú vystresované, nepokojné prípadne nahnevané. Pokojné a hlboké dýchanie sa tiež môže stať akousi kotvou, ktorú môžu vaše deti používať, kedykoľvek majú pocit úzkosti či strachu. Môžete ich skúšať spoločne s nimi.

 

  1. Brušné dýchanie
    Požiadajte dieťa, aby si ľahlo na chrbát, zatvorilo oči a normálne dýchalo. Poproste ho, aby venovalo pozornosť všetkým častiam tela, ktoré sa pri dýchaní pohybujú. Požiadajte ho, aby si položil jednu ruku na hornú časť hrudníka a druhú na brucho. Nasleduje nádych nosom a do bruška. Ruka na bruchu by sa mala pohybovať smerom hore a tá na hrudi by mala zostať nehybná. Nádych by mal byť na 4 doby a následne treba podržať 4 sekundy. Potom dieťa požiadajte, aby vydýchlo, aby vytlačilo vzduch zo žalúdka. Ruka položená na bruchu sa bude pohybovať smerom nadol. Cvičenie opakujte päť až 10 minút alebo dovtedy, kým sa vaše dieťa nebude cítiť uvoľnené. Táto technika je výborná hlavne pred spaním.
     
  2. Narodeninové sviečky – skúste si predstaviť, že vaše prsty sú narodeninové sviečky. Po jednom ich sfúknite. Toto cvičenie ich prinúti nadýchnuť sa nosom a pomaly vydýchnuť ústami.
     
  3. Dýchací kamarát – ľahnite si na chrbát, dajte si na brucho obľúbené plyšové zvieratko a sledujte, ako sa hračka pomaly nadýchne a vydýchne vďaka tomu ako sa pohybuje bruško.
     
  4. „Ukáž jazyk“ – Pohodlne sa usaďte na zem alebo na stoličku. Základom je mať pekný, vystretý chrbát. Zatvorte oči a zhlboka sa nadýchnite nosom. Otvorte oči a ústa dokorán, vyplazte jazyk a vydýchnite ústami.
     
  5. Kvetinový dych - Vyberte si pohodlné vzpriamené sedenie. Zatvorte oči a začnite sa ladiť podľa zvuku svojho dychu. Predstavte si, že držíte kvetinu. Predstavte si farbu a vôňu toho kvetu. Potom sa zhlboka nadýchnite a predstierajte, že ten kvet cítite. Potom vydýchnite a tvárte sa, že fúkate kvetné lístky. Ak je to možné, opakujte cyklus silného nádychu a jemného výdychu niekoľko minút. Pri každom vdýchnutí by ste mohli predstierať, že cítite vôňu iného kvetu. Môžete si tiež predstaviť, že sedíte na lúke čerstvých kvetov. Tento kvetinový dych je ľahký spôsob, ako pomôcť deťom uvedomiť si svoj dych. Môžete tiež predstierať, že cítite vôňu horkej čokolády, a potom horúcu čokoládu fúkať, aby ju ochladila. 
     
  6. Balón - Sediac v pohodlnej polohe so skríženými nohami začnite obopínaním rúk okolo úst. Zhlboka sa nadýchnite nosom a pomaly začnite fúkať ústami. Ruky s výdychom časom zväčšujte smerom von, akoby ste fúkali do vzduchu obrovský teplovzdušný balón. Akonáhle je váš balón taký veľký, aký len môže byť (a vy ste ukončili výdych), dýchajte normálne,  jemne sa pohybujte zo strany na stranu a obdivujte svoj veľký krásny teplovzdušný balón, ktorý sa vznáša na oblohe.
     
  7. Zajačí dych – napodobnite zajačika na záhrade, povzbuďte dieťa, aby urobilo tri rýchle čuchnutia nosom a jeden dlhý výdych ústami.
     
  8. Štvorcové dýchanie - nádych na štyri doby, jeho zadržania na štyri doby, následne výdych na štyri doby, pauza štyri sekundy a znova nádych.
     
  9. Fúkanie krepového papiera, stuhy - Fúkanie krepového papiera alebo stuhy môže pomôcť dieťaťu zhlboka sa nadýchnuť. Na vešiak môžete zavesiť niekoľko stúh alebo krepový papier. Požiadajte dieťa, aby po hlbokom nádychu niekoľkokrát vyfúklo na papier alebo stuhu.
     
  10. Maľba fúkaním - je to zábavná aktivita pre deti všetkých vekových kategórií. Vyžaduje si hlboké dýchanie. Potrebujete na to papiere, kvapkadlá, tekutú farbu a slamky. Vložte niekoľko kvapiek tekutej farby na papier a požiadajte dieťa, aby ho fúkalo pomocou slamky, aby sa vytvorili tvary. Ak je to potrebné, môžete do tekutých farieb pridať vodu. Dá sa to urobiť aj kvapkami vody alebo atramentu.
Zdieľať na facebooku