10 zvykov spokojných ľudí

Spokojnosť a s ňou často spojená aj radosť, sú výrazom duševnej pohody a patria k najpríjemnejším a najprirodzenejším emóciám.
Spokojnosť a s ňou často spojená aj radosť, sú výrazom duševnej pohody a patria k najpríjemnejším a najprirodzenejším emóciám. / Foto: Bigstock

Spokojnosť so svojím vlastným životom je faktor, ktorý má v živote vplyv na mnohé oblasti. Väčšinou ľudia, ktorí sú spokojní, sú aj šťastní. Pozrime sa na niekoľko spoločných znakov spokojných ľudí.

 

Spokojnosť a s ňou často spojená aj radosť, sú výrazom duševnej pohody a patria k najpríjemnejším a najprirodzenejším emóciám. No nie vždy máme možnosť preciťovať  tieto pocity. Niekedy je to presne naopak. Cítime smútok a prázdnotu. Často to pramení z toho, že máme pomýlené hodnoty a hľadáme šťastie na nesprávnom mieste. Pravý pocit spokojnosti a radosti si vytvárame sami v sebe a môžeme z neho čerpať bez ohľadu na to, čo sa deje okolo nás. Existuje niekoľko základných pilierov radosti, spokojnosti, šťastia a ľudského naplnia. Stačí o nich vedieť a v živote ich aj uplatňovať. Pozrime sa,  čo si uvedomujú všetci spokojní ľudia a čím sa v živote riadia.

 

1. Je im jedno, čo si o nich iní  myslia

Nedovoľujú negatívne naladeným ľuďom ovplyvňovať to, ako sa cítia. Nech im takí ľudia hovoria čokoľvek, tak si to nevšímajú. Negatívni ľudia urobia všetko pre to, aby zmenili váš pohľad a prinútili vás vidieť svet tak, ako vidia oni. Ľudia, ktorí sú však spokojní, sa naučili nevnímať ich slová a vety. Dobre vedia, že dôležité je nastaviť si správne hranice. Ak si zachováte pozitívny pohľad a nastavíte zdravé očakávania pre ľudí vo vašom okolí, títo negatívni ľudia budú musieť buď začať vnímať veci pozitívnejšie, alebo sa dostať z vášho sveta. Spokojní ľudia väčšinou neriešia, čo si iní ľudia o nich myslia. Sú pozitívne naladení a kráčajú po svojej ceste. Dobre vedia, že nemá zmysel nechať sa vyviesť z rovnováhy pre niekoho, kto nie je sám so sebou spokojný, a tak sa snaží svoju nespokojnosť šíriť ďalej medzi ľudí.

 

2. Snažia sa hľadať vo všetkom niečo pozitívne

Na všetkom zlom je väčšinou aj niečo dobré. Pokiaľ sa nedarí vidieť na nejakej situácii kladnú stránku, títo ľudia si ju dokážu vytvoriť sami. A nič neľutujú. Pokiaľ niečo dopadne dobre, sú za to vďační. Ak sa prihodí niečo zlé, vnímajú to ako skúsenosť a pokúšajú sa znovu situáciu riešiť, ale iným spôsobom.

 

3. Sú priateľskí a dokážu sa tešiť z úspechov druhých 

Pre šťastných a spokojných ľudí nemá význam, ako vyzeráte alebo odkiaľ pochádzate. Všetko, čo potrebujú, je ďalší človek, vedľa ktorého sa môžu smiať a byť šťastní. Neostýchajú sa a neľutujú venovať niekoľkých minút na to, aby druhým vyjadrili svoje uznanie. Spokojní ľudia sa úprimne tešia z úspechov iných ľudí. Neexistuje u nich žiadna pretvárka ani faloš. Úspech iných nevyvoláva v nich pocit ohrozenia, pretože majú zdravé sebavedomie a sebaúctu. Vedia, že s nikým nesúperia a úprimne si želajú, aby aj iní ľudia uspeli. Sami sa totiž tešia zo svojich úspechov a z tohto dôvodu úspech druhých ich nemá prečo iritovať. 

 

4. Často sa usmievajú

Úsmev a smiech sú neoddeliteľným rysom spokojných ľudí. Už je to tak zariadené, že ľudia, s ktorými trávite veľa času, ovplyvňujú vaše vnímanie okolitého sveta. Čím viac času trávite s pozitívne naladenými, optimistickými a spokojnými ľuďmi, tým spokojnejšie sa budete cítiť aj vy.

 

5. Dokážu sa ukotviť v prítomnosti

Ľudia si často myslia, že im k šťastiu chýba niektorá z týchto vecí: zdravie, láska, peniaze, rodina, dobrá práca... Harvardskí psychológovia Matthew Killingsworth a Daniel Gilbert však zistili, že ľuďom ku šťastiu chýba ukotvenie mysle v prítomnosti. Ich prieskumy ukázali, že jedným z hlavných faktorov šťastia a spokojnosti je to, či človek prežíva situácie, v ktorých sa  práve nachádza, alebo sa myšlienkami túla niekde celkom inde. Spokojní ľudia nečakajú na piatkový večer alebo nedeľné ráno, na kúpu nového auta alebo bytu. Nečakajú na jar, leto, jeseň alebo zimu. Užívajú si život tu a teraz.

 

6. Vedia, že nie všetko na tomto svete je dokonalé

Je ťažké premôcť v sebe perfekcionizmus, ale je to nevyhnutné. Zdravý človek svoju prácu skončí, keď je projekt hotový. Človek trpiaci perfekcionizmom ju nedokončí nikdy. Je potrebné poznať zdravú mieru. Spokojní ľudia dokážu kontrolovať svoje úsilie o dokonalosť. Nie sú neustále zachmúrení a nešťastní kvôli chybám či nepresnostiam. Sú na seba a svoje úspechy pyšní. Niekedy veci nejdú podľa plánu, ale to je normálne. Uvedomujú si, že mať všetko pod kontrolou nie je možné.

 

7. Obohacujú okolitý svet

Jednou z najlepších ciest k pocitu šťastia je snaha zmeniť okolitý svet. Nie je na to potrebné zachraňovať národy a zastavovať cunami. Niekedy sa stačí na ľudí usmievať, zložiť im kompliment, pomôcť priateľom, venovať  niekomu darček a podobne.

 

8. Stále sa učia

Spokojní ľudia sú zvedaví a snažia sa stále dozvedať niečo nové o svete a ľuďoch, ktorí v ňom žijú. Vždy existuje niečo, o čom ešte nič nevieme. Záujem o život nám dáva energiu, pomáha vzniku nových nápadov, kladne ovplyvňuje myslenie a naše dni robí bohatými a farebnými.

 

9. Dokážu žiť v stave vedomého bytia

Lev Nikolajevič Tolstoj povedal: „Ak by som bol teda požiadaný o najdôležitejšiu radu, akú by som mohol dať, takú radu, ktorú som považoval za najužitočnejšiu pre ľudí nášho storočia, povedal by som jednoducho: v mene Boha zastavte sa na chvíľu, prestaňte pracovať. Pozrite sa okolo seba." Prežiť každý deň v stave vedomého bytia predstavuje ten najlepší spôsob, ako zmeniť svoj život k lepšiemu. Šťastie sa odvíja aj toho, či dokážete byť v pokoji, nič nerobiť a vnímať len pomaly plynúcu krásu, ktorá sa práve deje v prítomnom okamihu. Keď si dokážete navodiť takýto stav, postupne sa naučíte tešiť sa aj z maličkostí.  Veď ako povedal básnik a duchovný vodca Thich Nhat Hanh: „Zázrak nie je chodiť po vode. Zázrak je kráčať po zelenej zemi, prebývať hlboko v prítomnom okamihu a cítiť sa skutočne nažive.“ Vďaka vedomej existencii sa dokážete nielen viac tešiť z maličkostí, ale si tiež viac uvedomujete svoje fungovanie vo svete, svoje poslanie, svoje sny a túžby. Vedomý človek sa nenechá ľahko ovplyvniť inými ľuďmi. Je viac sám sebou, a tak dokáže často preciťovať aj stavy spokojnosti, radosti a  šťastia.

 

10. Vedia precítiť vďačnosť

Spokojní ľudia síce vidia priestor na zlepšenie sa, ale za to, kde sú teraz, sú maximálne vďační. Žijú svoj najlepší život podľa vlastných predstáv. Dokážu sa odpútať od toho, ako sa má žiť a žijú podľa toho, ako oni chcú žiť. Vedia, že  zasvätili svoj život niečomu, čo im prináša zmysel a naplnenie. A za toto všetko sú maximálne vďační. Nech dosahujú akékoľvek úspechy, zachovávajú si úctu a pokoru. Vedia totiž, že práve ona je kľúčom k spokojnému životu, ktorý je naplnený láskou. Práve úcta a pokora sú znakom tých najúžasnejších ľudí. Mnohí z nich urobili vo svojom živote neuveriteľné a veľké veci, ale nemyslia si, že sú oni lepší ako ktorýkoľvek iný človek. Vychádzajú totiž z toho, že každý človek je v niečom dobrý a keď chce, môže tieto svoje schopnosti rozvinúť do maximálnej miery. Nenechajú si slávu vstúpiť do hlavy a nie sú arogantní a namyslení. Za všetko sú životu  vďační a nesprávajú sa namyslene či egoisticky a  ani sa nevychvaľujú. Vedia, že vďačnosť je predsa jedným z najväčších faktorov spokojnosti a šťastia. 

 


Zdroje:
B. Burchard: Životný náboj
M.Manson:Jemné umenie mať veci v paži

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku