Ako pomôcť dieťaťu vyrovnať sa so stresom pred skúškami?

Systematická príprava, precvičovanie podobných testov, aké bývajú na skúškach a na Testovaní 9, kvalitná strava, dostatočný spánok, v prípade potreby pár hodín doučovania navyše, to všetko sú atribúty, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu odbúrať stres.
Systematická príprava, precvičovanie podobných testov, aké bývajú na skúškach a na Testovaní 9, kvalitná strava, dostatočný spánok, v prípade potreby pár hodín doučovania navyše, to všetko sú atribúty, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu odbúrať stres. / Foto: Bigstock

Mnohé deti mávajú stres pred písomkami, testami alebo prijímacími skúškami. Aby sa tomuto stavu vyhli,  už dlhú dobu pred skúškami by mali dodržiavať určité rituály, ktoré ich na náročné situácie dokážu pripraviť. Ako im môžu rodičia pomôcť?

 

Odborník na vzdelávanie Ross Dickinson, autor knihy Ako získať dobré známky na skúškach , ponúka rodičom svoje najlepšie tipy na prekonanie stresu detí pred skúškami. Skúšky môžu deťom spôsobovať obrovské zaťaženie mysle a tela. Je to hlavne preto, že napríklad deviataci pred Testovaním 9 musia  pracovať oveľa viac, ako boli zvyknutí. Preto je dôležité, aby sa o seba vaše dieťa staralo po psychickej i fyzickej stránke. Ak túto skutočnosť zanedbá môže mu to spôsobiť stres. Udržiavanie úrovne stresu na minime je absolútnou nevyhnutnosťou, pretože v dobrom psychickom nastavení sa nielen lepšie dá pripravovať na deň skúšky, ale v samotný deň D dieťa môže podať vyšší výkon, a teda aj výsledky budú pravdepodobne oveľa lepšie. Ak si dieťa dokáže udržiavať zdravé telo, je veľmi pravdepodobné, že aj jeho myseľ zostane v pohode. Všetci vieme, čo by sme mali pre svoju myseľ a telo neustále robiť, ale často na tieto činnosti nemáme čas alebo na to počas dňa zabúdame. A preto si tieto činnosti treba neustále opakovať a neustále ich pripomínať aj deťom. Pretože práve deti si musia z týchto činností urobiť návyk. Pred skúškami by nemali zabúdať hlavne na tieto štyri veci.

 

1. Povzbudzujte dieťa, aby sa dobre vyspalo

Povzbudzujte svoje dieťa, aby sa každú noc dobre vyspalo. Osem hodín je optimálny čas, ale nemalo by spať menej ako šesť alebo viac ako desať hodín. Dieťa by tiež malo dodržiavať pravidelný spánkový režim. Malo by chodiť správať každý večer  v rovnakom čase (určite pred polnocou) a nastavte mu budík tak, aby vstávalo každé ráno v rovnakom čase. Malo by sa vyhnúť spánku počas dňa, pretože to môže narušiť spánok v noci.

 

2. Dbajte na zdravé stravovanie

Dnes už všetci vedia, aká je dôležitá vyvážená strava. Ovocie, zelenina, menej cukru a tuku, viac bielkovín a podobne. Aká je však realita? Veľa detí v puberte jedáva veľa sladkostí, hamburgerov, hranoliek a pizzu. To sú ich najobľúbenejšie jedlá. Niekedy ich treba doslova nútiť k tomu, aby jedli zeleninu, ovocie, polievky alebo mliečne výrobky. V takomto prípade najlepšie pomáha spoločné zdravé stravovanie v rodine, kde rodičia pôsobia ako ten najlepší príklad.

 

3. Dieťa nesmie zabúdať na pohyb a cvičenie

Vaše deti nemusia chodiť do posilňovne alebo behať polmaratón každý deň, aby si dobre zacvičili. Nezáleží na tom, aký šport budú vykonávať, dôležité je, aby sa aspoň hodinu denne hýbali. Dnes veľa rodičov vozí deti do školy autom a aj z tohto dôvodu je potrebné naplánovať športovú aktivitu, ideálne každý deň. Tie deti, ktoré cvičia v škole na telesnej výchove, majú výhodu. V súčasnosti však čoraz viac detí necvičí z najrozličnejších dôvodov, a tak hlavne z tohto dôvodu je potrebné myslieť na pohyb. Niekedy stačí aspoň prechádzka vonku, 30-minútová jazda na bicykli alebo tancovanie v izbe. Aj toto sú skvelé spôsoby, ako rozhýbať telo.

 

4. Dôležité sú aj tekutiny

Dostatok vody je potrebný každý deň a o to viac ešte v predskúškovom období alebo počas samotných skúšok. Povzbudzujte svoje dieťa, aby si vytvorilo návyk na pitie vody. Upozornite ho, že káva, sladené a energetické nápoje je potrebné radšej vynechať. Detský organizmus na tieto nápoje môže reagovať bolesťami hlavy, malátnosťou, zníženou koncentráciou, ba dokonca zvýšeným stresom.

 

Príprava musí byť systematická

Ak chcete, aby vaše dieťa na skúškach uspelo, musí sa učiť systematicky a učenie musí byť súčasťou jeho denného režimu. Pri učení je to ako v športe. Kto chce dosiahnuť úspech, musí pravidelne trénovať, respektíve učiť sa. Úspech v škole často závisí ďaleko viac od domácej prípravy než na tom, aké šikovné  sa deti narodili. Deviataci sú už väčšinou natoľko vyspelí, že si uvedomujú dôležitosť svojich rozhodnutí, takže po správnom usmernení vo väčšine prípadov dokážu pochopiť vážnosť situácie a pravidelne sa učeniu venujú. Títo žiaci potom problémy na skúškach nemajú. Dieťa dosahuje v tomto smere najlepšie výsledky vtedy, keď pôsobenie  oboch rodičov a učiteľov je jednotné. Aj v prípade, ak je dieťa z rozvedenej rodiny, pôsobenie oboch rodičov musí byť jednotné. To znamená, že rodičia majú ten istý názor, ktorý zároveň korešponduje aj s názorom učiteľa. To je tá najlepšia motivácia! Všetkým predsa ide o rovnakú vec  – aby dieťa uspelo. Vytrvalosť a systematickosť v príprave na skúšky dáva žiakovi obrovskú šancu uspieť. Čím skôr si vytvorí z učenia zvyk, tým lepšie pre neho. V budúcnosti na strednej či vysokej škole ocení skutočnosť, že sa už na základnej škole naučil učiť.

 

Vytvorte dieťaťu dobré podmienky na učenie

  • Dieťa by sa malo učiť stále na tom istom mieste. Izba, v ktorej sa učí by mala byť svetlá. Pred učením ju treba vyvetrať. Teplota v miestnosti by nemala presiahnuť 18 až 20 stupňov Celsia.
  • Na učenie je najlepšie ticho. Na mobile je najlepší tichý režim, ideálne je vypnúť televíziu aj počítač. 
  • Učenie v posteli nie je príliš vhodné, pretože hrozí, že dieťa zaspí.  
  • Dieťa by malo mať okolo seba poriadok a všetky dôležité veci na dosah, aby  nemusel strácať čas zbytočným hľadaním. 

 

Ako zvládnuť stres v samotný deň skúšky?

Túto pomôcku môžete dieťaťu vytlačiť a vložiť do peračníka. Možno mu pomôže.

  • Upokoj sa – dýchaj pomaly a zhlboka.
  • Otázky v teste čítaj veľmi pozorne a sústredene (na to žiaci často zabúdajú).
  • Prečítaj si ukážky úlohy aj všetky možnosti riešenia úloh.
  • Rieš vždy len jednu úlohu.
  • Otázky čítaj úplne pokojne, podčiarkni si, čo je v nich najdôležitejšie.
  • Zakrúžkuj si otázky, ktoré vieš zodpovedať ako prvé.
  • Zváž, koľko času ti zaberie zodpovedanie každej otázky.
  • Pripočítaj k tomu čas, ktorý potrebuješ na kontrolu celého testu.
  • Zbytočne sa nestresuj a neporovnávaj s ostatnými.

 

Systematická príprava, podrobné vlastné vypracovávania poznámok, precvičovanie podobných testov, aké bývajú na skúškach a na Testovaní 9, kvalitná strava, dostatočný spánok, v prípade potreby pár hodín doučovania navyše, to všetko sú atribúty, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu odbúrať stres. Takmer každá stredná škola má na svojej webovej stránke ukážky testov na prijímacie skúšky. Všetky testy na monitor z minulých rokov sa nachádzajú na stránke www.nucem.sk. V kníhkupectvách dostať kúpiť veľké množstvo rôznych zbierok, učebníc, testov aj s odpoveďami, takže rodič môže dieťa sám kontrolovať.

Čítajte viac o téme: Prijímacie skúšky, Testovanie 9
Zdieľať na facebooku