Prečo je dôležité, aby rodina pravidelne jedávala spolu za stolom?

Spoločné stolovanie má významné výhody pri zdravom vývoji detí.
Spoločné stolovanie má významné výhody pri zdravom vývoji detí. / Zdroj: Pexels

Spoločné jedenie má výhody nielen pre deti, ale ja pre rodičov. Za posledné dve desaťročia rôzne výskumy preukázali, že jednoduché vypnutie obrazoviek a skutočné spojenie členov rodiny pri spoločnom jedle každý deň môže zlepšiť fyzické a duševné zdravie všetkých zúčastnených členov rodiny. 

 

Aké výhody má spoločné stolovanie?

1. Učí vaše deti lepším stravovacím návykom

Nedávna štúdia ukázala, že konzumácia jedál s členmi rodiny je spojená s celkovo lepšou stravou, najmä u dospievajúcich. U dospievajúcich, ktorí jedli s rodinou, bola vyššia pravdepodobnosť, že konzumovali viac ovocia a zeleniny a menej rýchleho občerstvenia a sladkých nápojov. Tieto zistenia podľa štúdie platili u všetkých bez ohľadu na to, ako funkčná alebo nefunkčná bola rodina.

 

2. Môže predchádzať vážnym psychosociálnym problémom

Podľa výskumu skupiny kanadských vedcov z roku 2015 môžu časté rodinné večere predchádzať problémom s poruchami stravovania, užívaním alkoholu a návykových látok, násilným správaním, depresiami a samovražednými myšlienkami u dospievajúcich.

 

3. Môže to zmierniť boje s váhou v dospelosti

Štúdia, ktorá bol publikovaná v časopise Journal of Pediatrics zistila priamy vplyv medzi frekvenciou spoločného stravovania v dospievaní a zníženou pravdepodobnosťou problémov s obezitou alebo hmotnosťou o 10 rokov neskôr. Štúdia dospela k záveru, že rodiny by sa mali snažiť stretnúť sa za jedným stolom minimálne raz alebo dvakrát za týždeň, aby pomohli chrániť svoje deti pred problémami s nadváhou v neskoršom veku.

 

4. Môže zlepšiť sebavedomie detí

Podľa odborníkov zo Stanford Children's Health pocit bezpečia, ktorý poskytuje spoločné stolovanie, môže pomôcť deťom, aby sa cítili sebavedomejšie. Povzbudzovaním svojich detí, aby hovorili o tom, čo prežili počas dňa (a skutočným počúvaním ich odpovedí), dávate najavo, že si ich vážite a rešpektujete. Deťom by malo byť umožnené, aby si vyberali svoje vlastné miesta na sedenie, a mali by byť povzbudzované, aby pomáhali pri prácach spojených s prípravou pokrmu, či už pri prestieraní, servírovaní jedla alebo upratovaní po jedle.

 

5. Zvyšuje komunikačné schopnosti

Kanadská štúdia z roku 2018, ktorá sledovala skupinu detí od útleho detstva, zistila, že tí, ktorých rodiny mali pozitívne skúsenosti so spoločným stolovaním do veku 6 rokov, preukázali celý rad pozitívnych prínosov do veku 10 rokov. Pri spoločnom stole sa precvičuje sociálna interakcia a schopnosť viesť spoločnú diskusiu o aktuálnych problémoch.

 

6. Spoločné stravovanie podporuje rodinnú spolupatričnosť

Spoločné rodinné jedlo pomáha členom rodiny udržiavať vrelé vzťahy a pociťovať spolupatričnosť a má potenciál posilniť rodinné väzby, pretože poskytuje spoločný denný čas pre celú rodinu. Keď sa deti môžu spoľahnúť na pravidelný čas strávený s rodičmi alebo dospelými, cítia sa milované a v bezpečí. Deti tak spoznávajú hodnoty a tradície svojej rodiny. Aj staršie deti a tínedžeri uprednostňujú spoločné stravovanie ako rodina. V nedávnej štúdii Kolumbijskej univerzity 71% tínedžerov uviedlo, že rozhovor a spoločné kvalitné trávenie času s členmi rodiny považujú za najlepšiu súčasť rodinných večerí.

 

7. Spoločné stravovanie pomáha deťom zlepšiť sa v škole

Počúvanie dospelých pri stole vystavuje deti širšej slovnej zásobe, ktoré im pomáhajú lepšie čítať. Spoločná diskusia za stolom poskytuje deťom a mladým ľuďom bezpečné miesto na vyjadrenie ich myšlienok. Získajú tak sebadôveru, aby sa dokázali vyjadriť na hodine.

 

8. Rodinné večere sú šanca preskúmať nové potraviny

Rodinné spoločné večere sa ukázali ako dokonalá príležitosť pre rodičov vystaviť deti rôznym jedlám a rozšíriť ich chute.

 

9. Rodinné večere riešia stres

Ak máte náročnú prácu, nájsť si čas na jedlo so svojou rodinou vám môže pomôcť cítiť sa menej vystresovaní. V roku 2008 uskutočnili vedci z Univerzity Brighama Younga štúdiu zamestnancov spoločnosti IBM a zistili, že spoločné posedenie pri rodinnom jedle pomohlo pracujúcim mamičkám znížiť napätie.

 

Tipy ako si užiť spoločné rodinné jedlo

Je dôležité vytvoriť zdravé prostredie pri rodinnom stole. Dietologička Caitlin Reid odporúča nasledovné:

 

Odstráňte digitálne rušivé vplyvy: Ak je zapnutý televízor, je nepravdepodobné, že budete mať úžitok z výhod spoločného stravovania. Vypnite všetky obrazovky a požiadajte všetkých, aby mali tiež svoje zariadenia na tichom režime a ďalej od stola.

 

Plánujte dopredu: Zamyslite sa nad jedlami, ktoré chcete na tento týždeň uvariť, a napíšte zoznam tak, aby ich mohol každý vidieť. Každý člen rodiny by mal občas možnosť vybrať si jedlo, ktoré by chcel jesť.

 

Spoločná príprava: Požiadajte všetkých členov rodiny, aby pomohli s niektorou časťou prípravy večere. Môže to byť prestieranie, varenie večere alebo nosenie jedla na stôl. Zapojením detí do varenia spoznávajú zdravú prípravu jedál a prirodzene ich považujú za súčasť svojej výživy aj neskôr v dospelosti.

 

Experimentujte: Pravidelne skúšajte nové recepty a suroviny. To dáva každému príležitosť oceniť širokú škálu chutí jedál.

Čítajte viac o téme: Rodina
Zdieľať na facebooku