9 spôsobov, ako zoznamovať dieťa s prejavmi ľudskosti

Ľudskosť je schopnosť byť skutočným človekom. Je to také správanie, pri ktorom vieme využívať všetko, čo je nám vlastné vďaka skúsenostiam, povahe, rozumu, výchove a základom morálky.
Ľudskosť je schopnosť byť skutočným človekom. Je to také správanie, pri ktorom vieme využívať všetko, čo je nám vlastné vďaka skúsenostiam, povahe, rozumu, výchove a základom morálky. / Foto: Bigstock

Veľké hrdinské činy, záchrany životov či každodenné maličkosti. I keď sa zdá, že ľudskosť je vnímaná ako prejav zraniteľnosti a citlivosti, je nevyhnutná na pozitívne smerovanie spoločnosti. Je dobré, keď sa s prejavmi ľudskosti zoznamujú čo najčastejšie aj deti. A najlepším príkladom aj v tomto smere sú rodičia.

 

Ľudskosť je schopnosť byť skutočným človekom. Je to také správanie, pri ktorom vieme využívať všetko, čo je nám vlastné vďaka skúsenostiam, povahe, rozumu, výchove a základom morálky. Táto vlastnosť zahŕňa schopnosť byť súcitný, empatický, byť zhovievavý k slabším a vyjadrovať podporu tým, ktorí sú o niečo ukrátení. So stratou ľudskosti sa jednotlivec stáva schopným krutosti a násilia. Takýto človek sa dokáže radovať z problémov kolegu, posmievať sa iným, ponižovať slabších a podobne. Ľudskosť znamená tiež akúsi psychologickú jednotu s ostatnými či pocit vnútornej podobnosti s ostatnými. Môže sa zdať, že ľudskosť nám je daná od narodenia. V skutočnosti túto vlastnosť v nás buduje spoločnosť, vzdelanie, ale hlavne rodičia. Ľudskosť nám pomáha byť sociálnymi bytosťami. Pomáha nám tiež v tom, aby sme sa dokázali navzájom prijať, aby sme sa rešpektovali a tolerovali. Je dobré, keď dospelí  sú pre deti nielen dobrými vzormi ľudskosti, ale túto schopnosť s nimi aj cielene precvičujú.

 

Prejavy ľudskosti v každodennom živote

Žijeme v dobe, keď okrem  skutkov láskavosti a ľudskosti sa čoraz častejšie stretávame aj s prejavmi agresívneho či arogantného správania. Ak však chceme, aby sa naša planéta začala posúvať pozitívnejším smerom, čoraz častejšie by sme sa mali zamýšľať nad ľudskosťou a činmi, ktoré ju charakterizujú. Ľudskosť sa môže prejavovať viacerými spôsobmi:

 

Pomoc tým, ktorí to potrebujú, charita 

Pomáhaním deťom, starším ľuďom a tým, ktorí z akéhokoľvek dôvodu potrebujú pomoc, človek ukazuje svoje najlepšie vlastnosti.

 

Medziľudské vzťahy

Čím viac ľudskosti človek prejavuje voči ostatným, tým viac ľudí takýto človek k sebe priťahuje.

 

Záujem o iných ľudí 

Človek, ktorý sa úprimne zaujíma o vnútorný svet druhých, tiež ukazuje svoju ľudskosť.

 

Odborná činnosť

Sú povolania, v ktorých je ľudskosť na prvom mieste. Ideálne by bolo, keby boli ľudskí všetci  lekári, hasiči, učitelia či záchranári.

 

Rodinné vzťahy

Láska rodičov k deťom a detí k rodičom či láska medzi manželmi predstavuje tiež jeden z prejavov ľudskosti. 

 

Ako deťom ukázať, čo je to ľudskosť?

Ak chcete vaše deti viesť k ľudskosti, môžete využiť niektoré z nasledujúcich spôsobov, ako to urobiť:

 

1. Priznajte svoje nedostatky

Vaše skutky a činy ovplyvňujú svet okolo vás a aj vaše deti. Všetci robíme chyby. Často za ne môže nedôslednosť, prepracovanosť či únava. Ak ste urobili chyby, priznajte si ich, snažte sa ich napraviť, a tak vytvoriť pôdu na vaše ďalšie napredovanie. Možno ste niekomu ublížili a vaše deti to videli. Pokúste urobiť nápravu. Ideálne je, keď to s vami prežijú aj vaše deti a nezabudnite sa o tomto dôležitom kroku porozprávať. Vďaka tomuto vášmu prejavu ľudskosti sa podobným spôsobom dokážu prejaviť aj vaše deti, ak sa dostanú do podobnej situácie.

 

2. Rozprávajte sa o tom, čo vidíte v televízii alebo na internete

Neustále  sa rozprávajte s deťmi o tom, čo vidia na sociálnych sieťach či v televízii. Nesledujte video, na ktorom sa napríklad ľudia hádajú či bijú, len preto, aby ste sa zabávali a smiali. Radšej diskutujte o nespočetných spôsoboch, ako by sa táto situácia dala vyriešiť. Toto má pre deti veľký význam, pretože sa z videa môžu poučiť a neskôr informácie využiť v živote.

 

3. Vyberajte si správnych kamarátov

Sledujte, s kým vy a vaše deti trávite čas. To, ako si budujete vzťahy v komunite, priamo ovplyvňuje tie, do ktorých sa zapájajú naše deti. Ak máte priateľov, s ktorými chodíte na turistiku a občas pozbierate aj odpadky v lese, dávate deťom dobrý príklad. V rámci komunity sa môžete venovať aj charite, môžete fungovať ako dobrovoľníci v červenom kríži alebo v dobrovoľnom hasičskom zbore. Deti tak prežijú nielen množstvo zaujímavých dobrodružstiev, ale im vytvoríte aj možnosť stretávať sa s ľuďmi, ktorí dokážu robiť dobré skutky. Môžete tiež čistiť potoky, zbierať smeti na lesných cestách, pomáhať dôchodcom, zapájať sa do charity, darovať krv a podobne. Všetky takéto aktivity formujú súcitné a láskavé srdce.

 

4. Zamyslite sa nad tým, ako reagujete v stresových situáciách

Urobte si audit láskavosti. Starostlivo zvážte, ako reagujete v stresových situáciách. Kričíte, nadávate, útočíte na iných? Alebo dokážete zachovať pokoj? To, ako reagujete, pôsobí na deti a v budúcnosti je veľká šanca, že budú reagovať podobným spôsobom.

 

5. Vytvorte si rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom

Niekedy ľudia práve túto skutočnosť odkladajú na neskôr. Deti rastú, menia sa pred vašimi očami a môže sa stať, že po určitom čase si uvedomíte, že ste mnohé veci pri ich výchove nestihli uskutočniť. Z tohto dôvodu je lepšie sa zastaviť, popremýšľať nad hodnotami a smerovaním vo vašom živote.

 

6. Naplánujte si vykonávanie dobrých skutkov

Môžete spolu s deťmi popremýšľať nad tým, aké skutky láskavosti by ste mohli spoločne robiť. Keď môžete, vždy existuje priestor na rozdávanie.  V živote je potrebná určitá vyváženosť, aby bol človek šťastný, pokojný a naplnený radosťou. A tak už odmalička by mala byť výchova dieťa zameraná nielen na výkon, vedomosti, zručnosti, ale aj na rozvíjanie ohľaduplnosti k iným a láskavosť. I keď mnoho rodičov je presvedčených, že výchova k ľudskosti láskavosti môže spôsobiť, že dieťa v dnešnom konkurenčnom svete môže stratiť náskok, lebo nebude dostatočne dravé, množstvo výskumov naznačuje, že to nie je pravda. Výchova k láskavosti prináša deťom množstvo benefitov. Má pozitívny vplyv na výsledky v učení, zdravie i vzťahy medzi rovesníkmi. Tieto deti nemajú väčšinou problém so sebavedomým, s motiváciou učiť sa alebo s dochádzkou. Tiež sú dobre prijímané rovesníkmi. To, že robia dobré skutky im pomáha tiež pozitívne vnímať svet okolo seba. So skutkami láskavosti sa bežne stretávajú v škole, veľa vecí odpozorujú od kamarátov a spolužiakov, ale určite najviac aj v tejto oblasti sa môžu naučiť práve v rodine. A tak okrem iných činností, ktoré bežne v rodine robíte, skúste sa zamerať, keď je na to vhodná príležitosť, aj na skutky láskavosti, ktoré môžete spoločne precvičovať. Keď sa deti  už v útlom veku naučia robiť skutky láskavosti, v dospelosti to budú vnímať ako samozrejmosť a nebude im robiť problém pomáhať iným. Niekedy stačí robiť úplne jednoduché veci a budú mať radosť nielen ony, ale i celá rodina.

 

7. Buďte dôveryhodní

Vaše činy by mali odrážať vaše slová a presvedčenia. Snažte sa mať v jednote slová a činy. Takto budete pre deti tým najlepším vzorom aj v oblasti formovania ľudskosti.

 

8. Snažte sa mať pozitívny prístup

Ako povedal Mahátma Gándhí: „Buď zmenou, ktorú chceš vidieť.“ Aj keď žijeme v náročnej dobe, pokúste sa svetu ukázať svoj pokoj, vytrvalosť a nádej v lepšiu budúcnosť. Na svet i vaše deti budete pôsobiť povzbudzujúco.

 

9. Buďte inšpiráciou

Dobrý vzor motivuje ostatných, aby naplno využili svoj potenciál. Môžete všetkým navôkol ponúknuť pozitívne či praktické rady a hlasno tlieskať tým, ktorí dosiahli nejaký úspech. Každý z nás má čoraz väčšiu zodpovednosť voči spoločnosti. Mladí ľudia právom očakávajú pozitívne vzory. Skúste popremýšľať, ako by ste mohli byť pre ne dobrou inšpiráciou.

Čítajte viac o téme: Emocionálna inteligencia, Morálny vývin
Zdieľať na facebooku