Ako sa rýchlo uvoľniť, keď ste závislí na práci?

Zdravá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom môže človeka urobiť šťastnejším, energickejším a zdravším, čo následne vedie k väčšej kreativite a efektívnosti v práci.
Zdravá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom môže človeka urobiť šťastnejším, energickejším a zdravším, čo následne vedie k väčšej kreativite a efektívnosti v práci. / Foto: Bigstock

Zdravá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom môže človeka urobiť šťastnejším, energickejším a zdravším, čo následne vedie k väčšej kreativite a efektívnosti v práci. Najúspešnejší ľudia vedia, že ich pracovný čas je cenný, no vždy si nájdu čas aj na aktivity mimo práce.

 

Workoholizmus, čiže závislosť na práci, nastáva vo chvíli, keď sa práca stáva hlavnou témou v živote človeka. Workoholik kvôli práci  prichádza o koníčky, záujmy, ale najmä o sociálny a partnerský život. Typický je workoholizmus u mužov, ale všeobecne hrozí najmä ľuďom na vyšších pozíciách s veľkým množstvom pracovných úloh a stresu. Rozoznať workoholizmus od bežného zapálenia pre prácu môže byť zložité. Rovnako ako pri iných závislostiach sa môžu objaviť určite odvykacie stavy. To môže byť najmä nepohoda a roztržitosť vo chvíľach, keď z nejakého dôvodu nie je možné pracovať. Neskorým príznakom potom môže byť syndróm vyhorenia. V takom prípade je možné pozorovať veľkú únavu, pocity prázdnoty a celkové zhoršenie medziľudských vzťahov i psychického a fyzického zdravia. Človek závislý na práci neustále kontroluje svoj pracovný výkon a nedokáže sa sústrediť na nič iné. Pri akejkoľvek aktivite rozmýšľa, že by mal ísť pracovať a všetko ostatné vníma ako stratu času. Workoholizmus je nebezpečná závislosť, s ktorou treba pracovať. Neliečená závislosť na práci môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Hrozí napríklad:

  • depresia,
  • obezita,
  • diabetes,
  • vysoký krvný tlak.

 

Príčiny workoholizmu

Príčiny workoholizmu môžu byť rôzne. Je veľmi zriedkavé nájsť jednu hlavnú príčinu, najčastejšie existuje niekoľko rôznych problémov, ktoré sa prejavujú prostredníctvom workoholizmu. Psychológovia však tvrdia, že takýto problém sa najčastejšie týka ľudí, ktorí potrebujú neustály pocit kontroly a nedôverujú iným. Táto závislosť dobieha tiež ľudí, ktorí sú mimoriadne perfekcionistickí. V dnešnom svete je úspešný človek ten, ktorý pracuje veľa, často nad svoje sily. Mnoho ľudí pracuje tvrdo, často na úkor svojej rodiny a vlastného zdravia, aby dosiahli úspech. Takto väčšina spoločnosti vníma úspech ako synonymum luxusu a profesionálnej kariéry. Workoholizmus sa často vyvíja u ľudí, ktorí majú rôzne typy kompulzívnych porúch, neuróz alebo emocionálnych nedostatkov. Ľudia, ktorí v detstve zažili chudobu, tiež často pracujú v dospelosti nad svoje sily, aby sa už nikdy nevrátili do takého hmotného stavu.

 

Ako situáciu riešiť?

Ako bojovať s touto závislosťou a úspešne sa jej zbaviť? Dôležité je uvedomiť si, že máte problém. Priznať si, že potrebujete pomoc, je základom úspešnej liečby. Môžete navštíviť odborníka alebo môžete vyskúšať niektoré z nasledujúcich stratégií a overených postupov:

 

1. Nastavte si pauzu a dodržujte ju

Stanovenie pauzy vás núti zastaviť sa na určitý čas a počkať do ďalšieho dňa, kým začnete znova pracovať. Je dobré si malé pauzy naplánovať aj počas dňa. Pre človeka, ktorý pociťuje nutkavú potrebu pracovať, je to často ten najťažší krok. Ale skúste si uvedomiť, že môžete pracovať produktívnejšie, ak budete mať správne nastavený pracovný čas. Človek závislý na práci môže mať sklon myslieť si, že čas diktuje úspech, no realita je taká, že ak sa dá táto práca robiť za kratší čas a efektívnejšie, je to ten lepší spôsob. Takže, nastavenie časových limitov môže zvýšiť efektivitu práce.

 

2. Naplánujte si aktivity po skončení pracovného dňa

Naplánujte si napríklad prechádzku, meditáciu, písanie denníka alebo večeru s rodinou  po práci. Vytvorenie rutiny môže pomôcť workoholikom uvedomiť si, že existujú aj iné činnosti ako práca. Je dôležité, aby človek našiel to, čo mu vyhovuje, čo ho bude baviť. Keď takéto aktivity nájde, môžu mu slúžiť ako dobré zdravotné rozptýlenie.

 

3. Nájdite si čas na priateľov a rodinu

Ak to pomôže, naplánujte si tento čas najskôr v kalendári, aby ste nezabudli na rodinu a priateľov. Ak si na ne nájdete čas, postupne sa upravia aj vzťahy a pomôže vám to aj liečiť sa zo závislosti na práci.

 

4. Čo najčastejšie sa prechádzajte na vzduchu

Chôdza je už dlho považovaná za spôsob relaxácie mysle a tela. V skutočnosti výskum ukázal, že rýchla chôdza môže zmierniť stres a napätie podobne ako lieky zmierňujú bolesti hlavy. Dôvodom je to, že chôdza spúšťa uvoľňovanie chemických látok v mozgu, ktoré stimulujú relaxáciu. Ak vás závislosť na práci oberá o čas, máte šťastie v tejto situácii. Už desaťminútová prechádzka môže poskytnúť úľavu od stresu, ktorú potrebujete na obnovenie mysle. Ak práca vo veľkej miere vyčerpala vašu energiu, môžete vyskúšať meditáciu pri chôdzi. Každý krok sa robí so zámerným dýchaním, uvedomením si celého tela a s hlbokou vďačnosťou. Všímavá chôdza má spojiť a upokojiť vaše telo a myseľ a môže vám pomôcť uvoľniť sa už za 10 minút.

 

5. Tlaková terapia pomocou prikrývky

Pre mnohých ľudí je náročné zaspať po mnohých hodinách práce, lebo sa v mysli nemôžu odpojiť od svojich projektov. Môže vám však pomôcť špeciálna prikrývka, ktorá je navrhnutá tak, aby vám pomohla cítiť sa pohodlne a bezpečne ako upokojujúce objatie. Teoreticky prikrývka poskytuje „tlakovú terapiu“, ktorá pomáha upokojiť váš nervový systém a znížiť srdcovú frekvenciu, keď ste v strese. Tlaková terapia môže zvýšiť množstvo serotonínu a oxytocínu uvoľneného v mozgu, čo môže viesť k pocitu pokoja. Niektorí odborníci odporúčajú zostať pod touto prikrývkou 20-30 minút. Trvanie je však na vás v závislosti od toho, koľko pohodlia a relaxu potrebujete. Keď sa zababušíte pod túto prikrývku, môžete rýchlo zaspať.

 

6. Pomôcť môže aj hudba

Hudba je často vyhľadávaným zdrojom na stimuláciu dobrej nálady. Ak ste závislí na práci a hľadáte spôsob, ako uvoľniť nahromadené napätie spôsobené intenzívnym zameraním na produktivitu, zapnite si upokojujúce zvuky. Výskum ukazuje, že hudba, ktorá obsahuje 60 úderov za minútu môže spôsobiť to, že sa váš mozog zosynchronizuje s rytmom a vytvorí alfa mozgové vlny. Toto sú užitočné mozgové vlny, ktoré sa objavia, keď ste uvoľnení. Na internete nájdete  zoznam skladieb s názvom „60 bpm“.

 

7. Ľahnite si na podlahu

Ak vás závislosť od práce priviedla do stavu silného vyčerpania, že jediné, čo vás napadne, je ležať na podlahe, ste bližšie k relaxácii, ako si možno uvedomujete. Alexandrova technika, ktorá pomenovaná po shakespearovskom hercovi, ponúka špecifický spôsob, ako si ľahnúť na podlahu, aby ste uvoľnili napätie vo svaloch. Technika známa aj ako konštruktívny odpočinok, zahŕňa otočenie sa na chrbát s pokrčenými kolenami a chodidlami na podlahe. Okrem toho, že vám špecifická poloha pomáha relaxovať, podporuje zarovnanie chrbtice. Nevyužívajte ju však príliš dlho. Dlhé ležanie na podlahe môže viesť k bolestiam a stuhnutiu. Alexandrovu techniku ​​vám stačí vykonávať len niekoľko minút dovtedy, kým  pocítite pocit ľahkosti. Každodenné praktizovanie môže viesť k dlhodobejším výsledkom.

 

8. Ak nič nepomáha, vyhľadajte pomoc odborníkov

Odborníci môžu s vami spolupracovať tak, aby ste pochopili vašu nutkavú potrebu pracovať a môžu vám pomôcť na minimalizácii negatívnych účinkov prepracovania. Ak máte nejaké výraznejšie problémy v oblasti duševného zdravia, môžu vám pomôcť vytvoriť plán liečby, ktorý vám vyhovuje.

Čítajte viac o téme: Motivácia, Produktivita, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku