Ako si môže učiteľ vytvoriť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom

Dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, a to najmä v prvých rokoch praxe, môže byť ťažké. Je to však absolútne nevyhnutné pre dlhšie zotrvanie v školstve.
Dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, a to najmä v prvých rokoch praxe, môže byť ťažké. Je to však absolútne nevyhnutné pre dlhšie zotrvanie v školstve. / Foto: Pexels

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je dôležitá, aby ste boli spokojní, šťastní a produktívni. Táto rovnováha má tiež vplyv na ľudí, na ktorých denne pôsobíte, teda aj na vašich žiakov. Čím viac osôb sa na vás spolieha, či už doma, v škole alebo v ďalších rôznych komunitách, v ktorých pôsobíte, tým dôležitejšie je, aby boli tieto dve sféry vášho života vyvážené.

 

Mnohí, a hlavne zanietení učitelia, vstupujú do tejto profesie, pretože dúfajú, že zmenia svet alebo životy niekoľkých detí. Mnohí z nich pracujú s takým obrovským nasadením, že prestávajú myslieť na seba. Ak ich niekto skúsenejší čo najskôr neupozorní na to, že by mali hľadať rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, môžu po krátkej dobe vyhorieť, ba dokonca zo školstva odísť. Ak však hneď na začiatku kariéry tajomstvo rovnováhy pochopia, môžu v učiteľskom povolaní nájsť svoje poslanie i radosť. Pozrime sa na niekoľko tipov, ktoré pomáhajú učiteľom dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

 

Myslite na čas, ktorý venujete len sebe

Ono sa to na prvý pohľad ani nezdá, ale učitelia veľa pracujú. Nemajú presne stanovený pracovný čas. Okrem toho, že učia, často vedú krúžky, doučujú, popoludní si pripravujú pomôcky na ďalší deň a večer opravujú písomky. Cez víkendy, ale niekedy aj počas pracovného týždňa, v popoludňajších hodinách chodia na vzdelávacie semináre alebo konferencie. A keď idú so žiakmi na rôzne kurzy, výlety, exkurzie alebo do školy v prírode, tak sa domov nedostanú aj celý týždeň. Z tohto dôvodu je niekedy naozaj veľmi ťažké vyčleniť si čas len pre seba aspoň hodinu, a to každý deň. Z tohto dôvodu je potrebné na túto skutočnosť myslieť a pokiaľ sa to dá, tak každý deň si ju skutočne dopriať. Pamätajte si, že možno neuvidíte okamžité výsledky svojej tvrdej práce, ale učitelia menia životy žiakov každý deň len tým, že sú sami sebou, pozitívne naladení a dokážu ich povzbudiť. Aj pre toto musíte myslieť na oddych, aby ste na toto všetko mali dostatok energie.

 

Plánujte si dni

Plánovanie veľmi pomáha a môže byť oslobodzujúce. Usporiadaný rozvrh nie je len rozvrhom. Ide o prísľub, že splníte tie najnaliehavejšie povinnosti. Ak si naplánujete deň, tak zabránite tomu, aby ste sa venovali zbytočným veciam, vďaka čomu sa môžete sústreďovať na podstatné úlohy.

 

Vypnite elektroniku

Vďaka  online vzdelávacím platformám sa teraz žiaci a rodičia môžu kedykoľvek spojiť s učiteľmi. Aj keď to môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné, môže sa stať, že na správy reagujete ešte aj  o 23:00 alebo v skorých ranných hodinách. Niekedy vás tieto správy môžu buď veľmi zaujať, alebo vás rozčúlia a potom zle spíte. Ako chrániť sám seba? Povedzte žiakom, že o 19.00 vypínate mobil a že im odpoviete až na ďalší deň. Prinútiť sa vypnúť elektroniku v určitú hodinu môže byť spočiatku ťažké, ale má to pozitívny vplyv na duševné i fyzické zdravie a tiež na kvalitu života na ďalší deň.

 

Musíte vedieť, kedy povedať nie

V súčasnosti existuje obrovské množstvo príležitostí navštevovať rôzne kurzy, semináre, webináre. Taktiež pre žiakov existuje obrovské množstvo súťaží, na ktoré ich môžu učitelia pripravovať. Keby sa mali zúčastniť všetkých ponúkaných súťaží, tak by sa deň musel natiahnuť na 48 hodín. Niekedy do súťaží núti vedenie či kolegovia, no v mnohých prípadoch to učitelia robia sami od seba. Niektorí sa boja povedať nie, no ak chcete predísť syndrómu vyhorenia, je to absolútne nevyhnutné. Je veľmi podstatné si raz a navždy uvedomiť, že práve schopnosť povedať nie vo veľkej miere pomáha dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

 

Myslite  na svoje zdravie

Neodkladajte všetky zdravotné prehliadky na leto. Keď je to potrebné, určite choďte k lekárovi. Veľa učiteľov totiž chodí do práce aj vtedy, keď ich niečo bolí, trápi a riešenie odkladajú na neskôr. Nechcú zaťažovať zastupovaním kolegov alebo nechcú kvôli žiakom vymeškávať učenie. Snažte sa každý deň zdravo stravovať, hýbať sa, cvičiť alebo sa aspoň prechádzať na vzduchu.

 

Nezabudnite na svojich priateľov mimo školy

Nezabúdajte na svojich priateľov, ktorí nie sú učiteľmi. Naplánujte si výlety a večere s ľuďmi mimo oblasti vzdelávania. To, že sa budete rozprávať o iných veciach, ako je škola a žiaci, pomôže vám to lepšie relaxovať. Učitelia potrebujú často zamestnávať svoju myseľ inými témami, ako sú tie školské.

 

Netrápte sa pre maličkosti

Učiteľ má stále námety na premýšľanie. Plán hodiny, ktorý nesplnil, hodnotenie, ktoré treba doladiť, e-mail, ktorý by mal ešte dnes odoslať. Ale niekedy je jednoduchšie všetko nechať tak. Zem sa neprestane točiť, ak dnes večer nenapíšete ten e-mail alebo nepridáte ďalšie cvičenia do svojich príprav. Určite robíte maximum a musíte tiež pochopiť že niektoré veci počkajú alebo sa riešiť nedajú, lebo sú mimo vašej kontroly. Zhlboka sa nadýchnite a pustite to z hlavy.

 

Dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, a to najmä v prvých rokoch praxe, môže byť ťažké. Je to však absolútne nevyhnutné pre dlhšie zotrvanie v školstve. Spomenuté stratégie vám môžu zabezpečiť, že vaša učiteľská kariéra bude nielen efektívna, ale aj potrvá dlhé roky.

Čítajte viac o téme: Motivácia, Produktivita
Zdieľať na facebooku