Tipy, ako zabrániť vyhoreniu učiteľov

Vysoké nároky, obetavosť a zabúdanie na vlastné potreby môže viesť u učiteľov aj k tzv. syndrómu vyhorenia.
Vysoké nároky, obetavosť a zabúdanie na vlastné potreby môže viesť u učiteľov aj k tzv. syndrómu vyhorenia. / Foto: Bigstock

Učitelia sú jednou z najrizikovejších profesií z pohľadu duševného zdravia. Vysoké nároky, obetavosť a zabúdanie na vlastné potreby môže viesť aj k tzv. syndrómu vyhorenia. 

 

Učiteľstvo je odmeňujúca, no zároveň náročná profesia. Je jednou z najstresujúcejších profesií. Pri dlhých hodinách a veľkej pracovnej záťaži je ľahké dostať sa do stavu vyhorenia. Bez náležitej podpory hrozí učiteľom prepracovanosť a nepostaranie sa o vlastné potreby duševného a fyzického zdravia. Aby sa pedagógovia nestali obeťou vyhorenia, musia do svojich životov zabudovať predovšetkým rovnováhu. 

 

Najčastejšie príčiny vyhorenia učiteľa

Skutočné vyhorenie je oveľa viac než len pocit únavy alebo preťaženia a môže viesť k vážnej depresii . Preto je také dôležité dávať pozor na varovné signály. V profesii učiteľa patria medzi najčastejšie príčiny vyhorenia:
 

  • Nedostatok času - učitelia mnohokrát nemajú dostatok času na splnenie všetkých školských povinností, bojujú s rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom, prípadne majú problémy s organizáciou času. Je všeobecne známe, že efektívne riadenie času môže znížiť stres a zlepšiť spokojnosť s prácou, to platí aj pre učiteľov.
     
  • Nedostatok relevantných zdrojov - môžu mať nedostatok primeraných zdrojov, prípadne môžu byť zaplavení príliš veľkým množstvom zdrojov a učebných osnov, čo vedie následne k preťaženiu.
     
  • Vysoké nároky - mnoho učiteľov si toho často naberá na svoje plecia príliš veľa. Vysoké nároky na prácu však môžu viesť k zníženiu efektivity vlastnej  práce a pohody učiteľa.
     
  • Prepracovanosť – jednoducho povedané, učitelia sú prepracovaní. Pedagógovia vykonávajú nespočetné množstvo povinností naraz. Nemusia mať pocit, že sú kvalifikovaní na vykonávanie týchto povinností, no napriek tomu sa snažia zo všetkých síl, pretože niektoré z týchto služieb nie sú pre žiakov dostupné.
     
  • Únava zo súcitu - únava zo súcitu , známa aj ako sekundárna trauma, je stav, keď sa napríklad učitelia cítia vyčerpaní, smutní, ohromení, úzkostliví, depresívni alebo bezmocní, keď svojim žiakom poskytujú emocionálnu podporu. Učitelia sú často odrazovým mostíkom pre traumatické zážitky žiakov a to ich môže vyčerpať.

 

Tipy ako zabrániť vyhoreniu učiteľov

Je len málo vecí, ktoré sú pre učiteľov stresujúcejšie ako začiatok nového školského roka. Teraz, keď je chvíľa voľna na oddych, možno budete chcieť začať premýšľať o taktike, ako udržať úroveň stresu v nasledujúcom školskom roku pod kontrolou. Našťastie existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste sa cítili menej stresovaní.
 

Snažte sa neporovnávať so svojimi kolegami

Vyhnite sa porovnávaniu sa s ostatnými na pracovisku a namiesto toho sa zamerajte na seba a svoje silné stránky, rozvoj a výkon, aby ste si zabezpečili osobný úspech. Každý z nás má svoju vlastnú cestu s osobnými cieľmi a zámermi, ktoré sa nám podarí splniť v našom vlastnom čase.  Ak sa príliš zaujímate o to, ako sa vám darí v porovnaní s niekým iným, strácate energiu, ktorú by ste mohli minúť na hľadanie spôsobov, ako by ste mohli zlepšiť spôsob, akým dokončujete svoju prácu.
 

Stanovte si hranice a vytvorte harmonogram

Naplánujte si, že zostanete neskoro len raz týždenne alebo budete pracovať iba jeden deň cez víkend, ak to absolútne musíte. Nemajte svoj e-mail prepojený s telefónom. Tak isto sa naučte odmietnuť extra povinnosti, ak ich už máte plný tanier.
 

Starajte sa o seba

Učitelia zvyčajne trávia veľa voľného času premýšľaním alebo plánovaním toho, čo budú robiť v triede, a potom je ich osobný život zanedbaný. Správna kombinácia správneho stravovania, dostatku spánku, cvičenia a času pre seba sú dobrými krokmi na zníženie úrovne stresu. Naučte sa a pravidelne praktizujte techniky zvládania stresu. 
 

Znížte svoje očakávania

V prípade ak vám nevyjde nejaká hodina podľa plánu snažte sa o tom premýšľať ako o  príležitosti poučiť sa zo svojej chyby. Učitelia učia svojich žiakov učiť sa na vlastných chybách, preto by sa aj oni mali riadiť vlastnými radami. Opustite myšlienku, že každá hodina musí byť dokonalá, a ak veci nejdú podľa plánu, potom sa z nich poučte.
 

Zabávajte sa so svojimi žiakmi

Zdieľajte vtipy, krátke príbehy, hádanky, hlavolamy ... Bude to niečo obohacujúce aj zábavné nielen pre vás, ale aj pre žiakov.. Dajú sa ľahko prispôsobiť aj téme dňa.
 

Skúste viac dôverovať svojim žiakom

Povedzte im, že im budete viac dôverovať, a dajte im príležitosť získať si vašu dôveru.
 

Požiadajte o pomoc, keď ju potrebujete

Vyhorenie učiteľov môže mať vážne následky na vaše duševné a fyzické zdravie. Ak máte problémy, použite zdroje, ktoré máte okolo seba. Ak si nie ste istí, kam sa obrátiť skôr, spojte sa s dôveryhodným kolegom alebo priateľom a získajte potrebnú pomoc.

 

Školy sú inštitúciami vzdelávania a kvalita učiteľov sa považuje za jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú učenie sa žiakov. Keď používate všetky zdravé zvládacie schopnosti, ktoré môžete, a jednoducho neexistuje spôsob, ako nevyhorieť, pretože tlak na vaše ramená je príliš veľký, potom to nie je na vás... Súčasťou dobrých hraníc je pochopiť, čo je vašou zodpovednosťou a čo nie. Niekedy je len pekné pripomenúť si, že toto má byť vlastne úloha systému a nie vaša.

Čítajte viac o téme: Syndróm vyhorenia, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku